78 baro, yargıda yapay zekâ kullanımına karşı çıktı. “Savunma hakkı devredilemez” mesajı verildi işte o detaylar.
HABER MERKEZİ Mersin Barosu’nun da aralarında bulunduğu 78 baro, yargıda yapay zekâ kullanımına yönelik projelere karşı ortak bir bildiri yayımladı. Açıklamada, savunma hakkının teknolojik sistemlere devredilemeyeceği vurgulandı.
Barolar tarafından yapılan ortak açıklamada, Adalet Bakanı Akın Gürlek’in gündeme getirdiği yapay zekâ projelerinin dikkatle takip edildiği ifade edildi. Açıklamada, adil yargılanma hakkının ancak bağımsız ve tarafsız bir yargı ile mümkün olabileceği belirtilerek, bu güvencelerin zayıflamasının hukuk güvenliğini doğrudan etkileyeceği kaydedildi.
Ortak bildiride, savunma hakkının anayasal bir güvence olduğuna dikkat çekildi. Hukukî süreçlerin yalnızca teknik veri işleme faaliyetlerinden ibaret olmadığı vurgulanırken, her davanın kendi içinde değerlendirilmesi gereken insani ve vicdani yönleri olduğu ifade edildi.
Vatandaşların avukat desteği olmadan yapay zekâ üzerinden hukukî yardım almasının, savunma hakkının özüne müdahale anlamına gelebileceği belirtildi.
Barolar, adaletin yalnızca verilerle ortaya çıkan matematiksel bir sonuç olmadığını, insan faktörünün ve vicdanî değerlendirmenin yargının ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı.
Açıklamada, teknolojinin yargı süreçlerinde destekleyici bir araç olması gerektiği ancak savunma makamının yerine geçemeyeceği ifade edildi.
Barolar, savunma makamının teknolojik gerekçelerle zayıflatılmasına karşı hukukî ve kurumsal mücadelelerini sürdüreceklerini duyurdu. Ayrıca yargı sisteminde önceliğin, savunmayı güçlendirecek reformlara ve altyapı iyileştirmelerine verilmesi gerektiği belirtildi.
Ortak açıklama, hukuk camiasında geniş yankı uyandırırken, önümüzdeki süreçte konuya ilişkin yeni tartışmaların yaşanması bekleniyor.