Mersin Vatan Gazetesi
HV
29 MART Cuma 16:47
Advert

Chp’li Başarır: Geçtiğimiz Bayram, Trafik Teröründe 106 Vatandaşımız Hayatını Kaybetti

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, geçtiğimiz Ramazan Bayramı’nda gerçekleşen trafik kazalarında 106 vatandaşımızın hayatını kaybettiğine ve 775 kişinin de yaralandığına dikkat çekerek konuyu meclis gündemine taşıdı.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 19-06-2019 09:53   Güncelleme : 19-06-2019 09:53
Chp’li Başarır: Geçtiğimiz Bayram, Trafik Teröründe 106 Vatandaşımız Hayatını Kaybetti


 

CHP’li Başarır, bilhassa ölümle sonuçlanan trafik kazalarında, çekici ve dorselerin gerekli güvenlik donanımlarının eksik ya da hatalı olmasından kaynaklandığını belirterek;  “Trafik ekiplerimizce son 1 yıl içinde gerçekleştirilen trafik kontrollerinde, arka çarpışma koruması ya da yan çarpışma koruması eksikliği sebebiyle kaç plakaya / sürücüye cezai işlem uygulanmış ve kaç taşıt trafikten men edilmiştir?”sorusunu yöneltti.

 

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemi ile vermiş olduğu yazılı soru önergesinde;

“Trafik kazaları, ülkemizin kanayan yaralarından biri olup, her yıl binlerce vatandaşımızı trafik terörüne kurban vermekteyiz. Trafik kazalarının pek çok farklı sebebi bulunmakla birlikte, bu sebeplerin çoğunun sürücü ya da araç hatasına dayandığı da bir gerçektir. Yalnızca 2019 yılı Ramazan Bayramı’nın bilançosunun 106 ölü – 775 yaralı olduğu basında yer almıştır. Bilhassa ölümle sonuçlanan trafik kazalarında, çekici ve dorselerin gerekli güvenlik donanımlarının eksik ya da hatalı olması dikkat çekmektedir. Her geçen gün, pek çok binek araç veya motosiklet çekici dorselerinin altında sıkışmakta ve içler acısı görüntülere sebebiyet vermektedir. Basit önlemler alınarak yahut fenni muayene yönetmeliklerine uyularak hayata tutunabilecek pek çok vatandaşımız için maalesef telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğmaktadır. 

 

İlgili yönetmelikler uyarınca arka tarafı 55 cm’den yüksek olan bütün araçlarda “Arkadan Çarpışmaya Karşı Koruma Çerçevesi” (Çarpışma Barı) model ve yaşına bakılmaksızın zorunludur.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yetkilendirilen, TÜVTÜRK Kuzey Taşıt Muayene İstasyonları Yapım ve İşletim A.Ş şubeleri tarafından gerçekleştirilen motorlu taşıt fenni muayenelerinde ; “7.4” nolu kod uyarınca bahse konu araçlarda Arkadan Çarpmaya Karşı Koruma Çerçevesinin “BULUNMAMASI – HASARLI OLMASI _ MONTAJININ UYGUN OLMAMASI – YÖNETMELİĞE UYGUN OLMAMASI, YAN KORUMALARIN OLMAMASI veya YÖNETMELİĞE AYKIRI OLMASI” Ağır Kusur olarak belirtilmekte ve aracın muayene tekrarına girmesini ya da trafikten men edilmesini gerektirmektedir.

Bu düzenlemeye rağmen, karayollarımızda bu kurala uymayan pek çok motorlu taşıt veya dorse ile karşılaşmamız ve gerçekleşen trafik kazalarında insanlarımızın yaşamlarını yitirmesi veya yaralanması, muayene uygulama ya da trafik denetimlerinde bir sıkıntı olduğu gerçeğini ortaya sermektedir” açıklamalarına yer vererek şu soruların yanıtlanmasını istedi.

1.      Bahse konu “zorunlu” yan ve arka çarpışma korumalarının noksanlığı ya da montaj hataları sebebiyle, son 1 yıl içinde kaç adet araç – dorse trafikten men edilmiştir?

2.      Trafik ekiplerimizce son 1 yıl içinde gerçekleştirilen trafik kontrollerinde, arka çarpışma koruması ya da yan çarpışma koruması eksikliği sebebiyle kaç plakaya / sürücüye cezai işlem uygulanmış ve kaç taşıt trafikten men edilmiştir?

3.      Ana arterlerde bulunan ve araç içerisindeki sürücüyü dahi teşhise elverişli teknolojide olduğu bilinen mobese kameraları, güvenlik donanımı eksiği bulunan araçları tespit edememekte midir? Bu araçların halen yollarda gezebilmesi nasıl mümkün olmaktadır?

4.      Son dönemde bu eksiklikler sebebiyle meydana gelen kazalar dolayısıyla, İçişleri Bakanlığı denetimlerini sıklaştırmaya, mevcut eksiklikleri gidermeye yahut bu husustaki yaptırımları ciddileştirmeye dönük ilave tedbirler almış mıdır, alınmışsa bunlar nelerdir, alınmamışsa alınması düşünülmekte midir?

5.      Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Tüvtürk istasyonlarında kusur no 7.4 olarak belirtilen arka çarpışma koruması ve yan koruma barı noksanlıkları sebebiyle, son 1 yılda kaç adet taşıt - dorse muayene tekrarına gönderilmiştir?

6.      Bahse konu eksiklikler sebebiyle can ve mal kaybına yol açmış olan araçların muayeneden geçirildiği TUVTURK istasyonları ve personeli tespit edilerek herhangi bir inceleme - soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmamışsa bu konuda idari – hukuki bir süreç işletilecek midir?

7.      Son dönemde bu eksiklikler sebebiyle meydana gelen kazalar dolayısıyla, ilgili Bakanlıklarca denetimleri sıklaştırmaya, mevcut eksiklikleri gidermeye yahut bu husustaki yaptırımları ciddileştirmeye dönük ilave tedbirler almış mıdır, alınmışsa bunlar nelerdir, alınmamışsa alınması düşünülmekte midir?

8.      Araç muayene istasyonlarının işleyişinde yahut karayolları trafik denetimlerinde göze çarpan bu hataların giderilmesine ve bahse konu “ölüm makinaları”nın trafikten temizlenmesine yönelik ilave önlemler alınacak mıdır? Alınacak ise bunlar nelerdir?

 

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü