Mersin Vatan Gazetesi
HV
19 NİSAN Cuma 19:15

Kentsel Dönüşüm Esnafın Üzerine Yıkıldı!

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Sabit Yelkovan, gayrimenkulleri, kentsel dönüşüm ve gelişim projesi sınırları içerisinde işaretlenen esnafa kredi veremediklerini belirterek, “Kentsel dönüşüm esnafın üzerinde skandal. ‘Yaptık, oldubitti’ diyorlar. Neticesi nereye varacak? Zararı kim çekecek?” diye sordu.

EKONOMİ
Giriş Tarihi : 28-03-2018 21:52   Güncelleme : 28-03-2018 21:52
Kentsel Dönüşüm Esnafın Üzerine Yıkıldı!

 

 

 

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Sabit Yelkovan, Mersin’de kentsel dönüşüm projesinin esnafa etkilerini anlattı.

Kentsel dönüşüm ile tapuların üzerine konan; ‘kentsel dönüşüm ve gelişim projesi sınırları içerisinde kalkmaktadır’ ifadesi nedeniyle esnafa kredi veremediklerini dile getiren Başkan Yelkovan, “Esnaf bu konuda çok mağdur. Mersin’in her tarafında tapuları üzerine kentsel dönüşüm koymuşlar. Kentsel dönüşümden dolayı esnafa kredi veremiyoruz.  Esnaf bankalara gidiyor. Bankalardan kredi çekmeye çalışıyorlar” dedi.

 

SONUCUN NEREYE VARACAĞINI BİLMİYORUZ

Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik duruma işaret eden Başkan Yelkovan, “Türkiye’nin böylesi sıkışık olduğu durumda bunlar doğru değil. Hem de esnafın önünü kesiyoruz. Zaten yapılan yanlışlarla esnafın kalkınmasına da mani olmuşuz! Bundan sonra yapılacak bu tür yanlışlar nedeniyle daha çok zarar görecekler. Çünkü kentsel dönüşüm konulduğu zaman sonucun nereye varacağını bilmiyoruz. Bilmediğimiz için de esnafa kredi veremiyoruz. Bu büyük sıkıntı. Vatandaşın evi var, kentsel dönüşümden sonra olacak mı olmayacak mı belli değil. Yola mı gidecek, yeşil alan mı olacak?” diye sordu.

 

KALKINMA ÖNCELİKLİ YAPILMASI GEREKEN HİÇBİR ŞEY YAPILMIYOR

Mersin’in düzenlemede geç kaldığını ifade eden Başkan Yelkovan, yeni yanlışlar yapılmaması uyarısında bulunarak, şöyle devam etti:

“Bu uygulamanın 50 yıl önce yapılması gerekiyordu. Şimdi yapmaya çalışıyorlar. Ancak bu Mersin’e çok büyük zarar veriyor. Mersin’de kalkınma öncelikli yapılması gereken hiçbir şey yapılmıyor. Mersin’in kalkınmasını sağlayacak hiçbir şey yok. Kenti güzelleştirebiliriz. Kalkınmayan bir şehrin güzel olması hiçbir anlam ifade etmiyor.”

 

YANLIŞ BİR AN ÖNCE DÜZELTİLMELİ

“Kentsel dönüşüm esnafın üzerinde skandal” diyen Başkan Yelkovan, sonucun belirsiz olduğuna işaret ederek, “Esnaf evini ipotek edip kredi çekecek, üzerinde kentsel dönüşüm varsa kredi veremiyoruz. Artık insanlarımız bir birine kefil de olmuyor. Öyle bir duruma geldik. Sonucun nereye varacak? ‘Yaptık, oldu bitti’ diyorlar. Neticesi nereye varacak? Zararı kim çekecek? Biraz vicdan lazım. Bunlar bizim için çok büyük sorunlar. Yanlışın bir an önce düzeltilmesi lazım. Ya kentsel dönüşümü kaldırın ya da biz kredi verebilelim. Yozgat’ta 600 dönüm belediye tarafından esnafa sanayi sitesi yapılması için hibe edilmiş. Mersin’de ise hem kendiler yapmıyor hem de bizi rahat bırakmıyorlar. Mersin nasıl kalkınacak?” dedi.

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü