Mersin Vatan Gazetesi
HV
26 NİSAN Cuma 05:18

Köylülerin taş ocağı isyanı

Yaklaşık bir yıl önce taş ocağı açılmak istenen kırsal Çukurkeşlik Mahallesi’nde bölge halkı ÇED toplantısına izin vermedi. Ancak taşocağı şirketi inadından vazgeçmeyerek yeniden ÇED başvurusunda bulunurken köylüler bu duruma tepki gösterdi.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 23-09-2022 14:26   Güncelleme : 23-09-2022 14:28
Köylülerin taş ocağı isyanı

Geçtiğimiz yıl Mersin’in Yenişehir İlçesi Çukurkeşlik Mahallesi’ne bir şirket tarafından mermer ve taş ocakları yapılmak istenmiş, köylülerin ve çevrecilerin tepkisiyle proje için gerçekleştirilecek olan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı yapılamamıştı. Bu yıl aynı şirket projede değişiklik yaptığını belirterek yeniden ÇED başvurusunda bulundu. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı proje ile ilgili İdari Değerlendirme Komisyon (İDK) toplantısı gerçekleştirilmesine karar verirken köylülerin ve çevreciler duruma tepki gösterdi.

Çukurkeşlik meydanında eylem yapan köy sakinlerine, Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED), TEMA üyeleri, CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel ile taş ocağından etkilenecek Emirler, İnsu, Hamzabeyli, Işıktepe, Çavak, Turunçlu mahalleleri muhtarları katıldı. “Kanser olmak istemiyoruz”, “Taş ocağına hayır, doğayı katlettirmeyiz”, “Temiz hava, temiz su, temiz toprak” pankartlarının açıldığı eylemde, “Direne direne kazanacağız”, “İşbirlikçi şirket köyümüzü terk et”,  “Çukurkeşlik bizimdir bizim kalacak” ve “Temiz hava temiz su” sloganları atıldı.

“GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALIRIZ”

Eylemde konuşan Çukurkeşlik Muhtarı Süleyman Kuş, taş ocağı istemediklerini belirtti. Bölgenin heyelanlı bir bölge olduğunu, su kaynakları, geçim kaynakları olduğunu söyleyen Kuş, “Taş ocağına izin verdiğimiz takdirde bizim geçim kaynaklarımız, üreticiliğimiz biter, buradan göç etmek zorunda kalırız. Diyorlar ki ÇED rapor toplantısı oldu vatandaşlar itiraz etti. İtiraz ettiği halde ÇED rapor olumsuz çıkmasına rağmen ne hikmetse halen devam ediyorlar. Biz burada ekmeğimizin peşindeyiz, çoluğumuzun çocuğumuzun ekmeğini rızkını kimseye vermemek için mücadele veriyoruz” dedi. Kimsenin taş ocağı için diretmemesi gerektiğini vurgulayan Kuş, “Bizler canımızı, kanımı bu konuda feda etmeye hazırız. buradan herkes de bunu duysun. Bizim neden doğamız bozulsun düzenimiz bozulsun üretimimiz bozulsun neden? Tozun toprağın içerisinde evlerimiz yıkılsın. Yapılmasın demiyoruz yapılsın ama neresi uygunsa müsait ise oraya gidip yapsınlar” şeklinde konuştu.

“İZİN VERMEYECEĞİZ”

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel ise, “Burası en bakir çam ormanlarının, dağ keçilerinin olduğu ve en güzel yenidünyanın şeftalinin ve kivinin yetiştiği bir bölgedir. İnsanlar bu kadar zor bir coğrafyada hiçbir masraftan kaçınmadan üretim yapıp hem kendi geçimlerini sağlamaya çalışıp hem de ülke ekonomisine katkı yapmaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı. Taş ocağı yapmak isteyen şirkete seslenen Gökçel, “Bu güzelim doğayı çevreyi, bozmaya kimsenin hakkı yok. Gerekçe ne olursa olsun bu doğayı Mersin’in çocukları olarak, doğa sevdalıları olarak bozmanıza asla izin vermeyeceğiz” dedi.

 

“İNSANLARIN SAĞLIĞINI BOZACAK”

MERÇED Başkanı Sabahat Aslan ise, “Bu bölgede yaklaşık 3 taş ocağı, Hamzabeyli’de, Çukurkeşli’de, ve Haçgediği’nde toplam 3 tane taş ocağı, yapımının ÇED raporlarının süreci devam etmekle birlikte buraya yakın kerimlerde de çok büyük bir taş ocağının yanında büyük bir maden ocağının kurulacağını öğrendik. Kurulacak olan bu dört ocak buralarda yaşayan insanların bizlerin sağlığını bozacak hem de geçim kaynağını bozacak. Neden çünkü bu taş ocaklarının imalatı sırasında çok büyük dinamitler atılacak bu dinamitler bölgede çok ciddi titreşimlere ve depremlere neden olacak. Çocuklarımız bu evlerde yaşadığı sürece atılacak dinamitler yüzünden sürekli sallantı endişeleri ile psikolojileri bozulacak. Çocuklar eğitimlerine devam edemeyecek. Bu bölge tarım alanıdır. Bakın bu taş ocakları ve kurulacak olan maden ocağı buralardaki tarım alanlarını yok edecektir” ifadelerini kullandı.

Bir köy sakini ise “Benim evim derenin dibinde ben suç duyurusunda bulunuyorum bir kere can güvenliğimiz olmayacak çünkü burası heyelan bölgesi, burada en ufak bir kazı işleminde hepimiz yıkımın altında kalacağız, göçük altında kalacağız. Bu yüzden istemiyoruz. Biz yaşamak istiyoruz. İnsanca yaşamak. Havanaların yaşamasını istiyoruz” diye isyan etti.

 

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü