Mersin Vatan Gazetesi
HV
16 NİSAN Salı 07:58
Yıldız Holding

TÜRK ÜNIVERSITELERİNE DENKLİK VEREN ÜLKELER, YURT DIŞI TÜRK DENKLIĞİ OLAN ÜNİVERSİTELER

GÜNDEM
Giriş Tarihi : 22-09-2022 13:10   Güncelleme : 22-09-2022 13:10
TÜRK ÜNIVERSITELERİNE DENKLİK VEREN ÜLKELER, YURT DIŞI TÜRK DENKLIĞİ OLAN ÜNİVERSİTELER

TÜRK ÜNIVERSITELERİNE DENKLİK VEREN ÜLKELERYURT DIŞI TÜRK DENKLIĞİ OLAN ÜNİVERSİTELER

Üniversite  tercihi önemli bir yere sahiptir. Gelecekler seçilen bölümlere göre şekillenirken, plânlar da buna göre  yapılmaktadır. Üniversite tercihinde bölümler önemli olduğu kadar, yurt dışı eğitimde son derece önemlidir. Yurt dışı üniversite tercihlerinde, dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birisi, denklik konusudur. Denklikligi bulunmayan üniversitelerde öğrenim görüldüğü takdirde, iş imkani veya öğrenim diploması gibi önemli sorunlar ortaya çıkmaktadır. Sorunlarla karşılaşmamak için doğru tercihlerle birlikte denkliği kabul gören üniversitelerde öğrenim görülmelidir.

Denkliği Bulunan Üniversiteler Nasıl Öğrenilir?

Yurt dışında bir üniversitede öğrenim görülmek istenirse, denkliğinin öğrenilmesi için YÖK' e dilekçe verilmelidir. Dilekçeye ad ve soyad yazıldıktan sonra, telefon ve adresin tam olarak yazılması gerekmektedir. Ayrıca gidilecek üniversitenin adı Türkçe ve İngilizce olarak belirtirmelidir. Üniversitenin bulunduğu ülke ve şehrini tam eksiksiz olarak yazdıktan sonra, posta ya da kargo yoluyla YÖK'e gönderilmelidir. Gönderimden sonra dilekçeye cevap, en geç 15 gün içinde verilmektedir. Eurostar Yurtdışı Eğitim sayfasındanda konu hakkında yardım alınabilmektedir.

 

Denklik Veren Ülkeler

Yüksek Öğretim Kurumu'nun belirlemiş olduğu standartlara göre denklik veren ülkeler, Azerbaycan, Suriye, Bulgaristan ve Ukrayna'dır. Lisansta bu ülkeler tercih edilirken, yüksek lisansta; Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve Fransa yer almaktadır. En fazla denklik verilen bölümler, Tıp doktorluğu, Mimarlık, ilâhiyat, Eczacılık ve İnşaat mühendisliği olmuştur. 

Türk üniversitelerine denklik veren ülkeler lisans ve yüksek lisans denkliği olarak, sıralanmaktadır. Okunacak üniversitenin denkliğinin olup olmadığının öğrenmenin diğer bir yolu ise, üniversitenin yüksek öğretim kurumunun kabul ettiği kuruluşlar arasında ilk bin içerisinde yer almasıdır. Bu kuruluşların internet sayfalarında her yıl üniversite sıralamalarını gösteren listeler yayınlanmaktadır. YÖK'e müracaat ederek üniversitenin bu listede olup olmadığı kontrol edilebilir. Ayrıca Eurostar Yurtdışı Eğitim sayfasındanda bilgi alınabilir.

Türk üniversitelerine denklik veren ülkeler üniverste eğitimi konusunda birçok alanda kendini gösterirken aynı zamanda Türkiye'de tanınması oldukça önemlidir. 

Yurt dışı tıp denkliği olan üniversiter belli ülkelerde bulunmaktadır. Bulgaristan, Macaristan gibi balkan ülkeleri göze  çarparken genelde ilk bin içerisinde yer alan üniversiteler yüksek öğretim kurumunun kabul ettiği üniversiteler arasında  bulunmaktadır. Bunun dışında, birçok Avrupa ülkesinde gerekli yeterlilikleri aldıktan sonra eğitim almak mümkündür. 

Eurostar Yurtdışı Eğitim Katip Mustafa Çelebi Mahallesi İstiklal Caddesi No: 49/5 (Mavi Han) Taksim - Beyoğlu / İstanbul Tel: 0(212) 244 66 00

 

 

 

vadivadi