Mersin Vatan Gazetesi
HV
23 NİSAN Salı 11:00

Ses Yalıtım Malzemeleri

Ses yalıtımı, gürültünün etkilerini azaltmak için kullanılan çeşitli ses yalıtım malzemeleri ile istenmeyen gürültüyü etkin bir şekilde kontrol etme etrafında dönen bir uzmanlıktır.

YAŞAM
Giriş Tarihi : 28-07-2022 20:18   Güncelleme : 28-07-2022 21:16
Ses Yalıtım Malzemeleri

Ses yalıtımı, gürültünün etkilerini azaltmak için kullanılan çeşitli ses yalıtım malzemeleri ile istenmeyen gürültüyü etkin bir şekilde kontrol etme etrafında dönen bir uzmanlıktır. Gürültülü komşu komşulardan daha sessiz bir ev ve huzur isteyen insanlardan, çevredeki alanlar üzerindeki gürültü etkisini azaltması gereken işletmelere kadar her şey, ses yalıtımı uzun bir neden ve çözüm listesi ile birlikte gelir. Ses Yalıtım Malzemeleri Aslında, farklı kullanımlara uygulamak için seçilebilecek sayısız ses yalıtım malzemesi vardır. Bazıları, yaratılan gürültünün türüne, gürültünün kaynağına, binanın yapısına, duvar yapımına ve diğer çeşitli önemli faktörlere büyük ölçüde bağlı olan diğerlerinden daha uygun veya etkilidir. Ses yalıtım malzemelerini ve nasıl performans gösterdiklerini anlamak için sesin bir enerji biçimi olduğunu belirtmek önemlidir. Ses bir kaynaktan hareket eder ve hareket ettiği mesafe boyunca havaya ve yolundaki herhangi bir nesneye çarptığında titreşimlere neden olur. Bu ses dalgaları daha sonra alıcının kulaklarına ulaşır ve beyni uyarır.

Ses yalıtım malzemeleri, kaynaktan reseptöre oluşturulan ses basıncını azaltmak için çalışır. Ses yalıtım malzemelerini incelemeden önce, öncelikle ses emilimi ile ses yalıtımı arasındaki temel farkları anlamanız önerilir. Ses Yalıtım Malzemeleri Ses emiliminin ses yalıtımı ile aynı olduğunu düşünmek yaygın bir yanılgıdır. Gerçekte onlar bir ve aynı değildir. Ses emilimi aslında ses yalıtımının bir unsurudur ve iki şekilde kullanılır: İlk olarak, bir ses yalıtım sisteminin bir parçası olarak, bir saplama duvarında oluşturulan boşluklar arasında olduğu gibi, sesi yankılayabilen bir yapı içinde değişmez bir şekilde eklenen bir malzeme olarak, ses emiliminin eklenmesi bunu önleyebilir.

İkincisi, bir duvarın veya tavanın yüzeyine ses emici malzemeler eklendiğinde, ses dalgalarını emer ve rezonansı ve sesin odaya geri dönüşünü azaltır. Bunu yaparken, akustik kalibrasyon adı verilen bir odanın akustiğini geliştirir. Örneğin, günümüzün modaya uygun lokantalarının endüstriyel olarak etkilenmiş tasarımına özgü sert yüzeylere sahip gürültülü bir restoran, çatırdayan çatal bıçak takımlarından ve gevezelik eden lokantalardan gelen sesin kakofonisine neden olabilir. Bu gürültü, akustik kalibrasyon olan bir odanın iç akustiğini eşitleyen ve dengeleyen ses emici malzeme panelleri ile yumuşatılabilir. Umarım bu açıklama makul derecede açıktır, ancak özetle, ses emici malzemeler bir alan veya oda içindeki ses dalgalarının rezonansını ve yankılanmasını azaltır. Sesin sapması, duvar, zemin veya tavan gibi herhangi bir yapıya kütle ve yoğunluk eklenerek elde edilir. Kalın bir kıvama sahip olan ve yoğun veya biraz ağır olan tüm katı malzemeler sesi engellemeye yardımcı olabilir. Sesin kaynağı ile alıcı nokta arasına kütle ve yoğun malzemeler eklenerek, ses dalgasının geçmesi gereken ilave hacim sunacak ve bunu yaparken enerjisini azaltacaktır. Ses Yalıtım Malzemeleri Kütle ve yoğunluktaki sapma, sesler veya müzik gibi havadaki seslerle daha etkili olduğunu ve genellikle daha güçlü güç, basınç ve dolayısıyla titreşim ile ilişkili olan ayak düşmesi gibi darbe gürültüsüyle o kadar etkili olmadığını kanıtlar. Bu, tüm yapısal senaryolarda ortak bir sorun olan yan iletim gürültüsünün ilkesidir.

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü