Mersin Vatan Gazetesi
HV
19 NİSAN Cuma 16:49

Atatürk Parkında liman genişlemesine tepki

Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği Anonim Şirketi olan MIP A.Şti.nin Mevcut limanın Atatürk Parkına doğru genişleme çalışmaları projesinin kent yaşamının trafiğine, sağlığına ve ekolojik  dengesine zarar vereceği için bu projeye karşı Mersin Çevre Platformu hukuki ve demokratik mücadelesini yaklaşık 3 senedir devam ettirmektedir.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 21-07-2022 11:40   Güncelleme : 21-07-2022 11:40
Atatürk Parkında liman genişlemesine tepki

Bu mücadelenin en önemli alanı hukuk mücadelesidir. Bu projenin Çed raporunun iptali için açmış olduğumuz dava öncelikle kazanımla sonuçlanmıştır. Bu kazanıma bilimsel olmayan bilirkişi raporuyla itiraz eden şirket yetkililerinin yüzünden haklı gerekçelerimizle kazanılmış davayı kaybettik. Kaybedilen davaya Adana İstinaf mahkemesine yapılan itiraz olumsuzlukla sonuçlanmıştır. Önümüzdeki hafta içerisinde Bilimsel gerekçelerimizle kaybedilen davanın kazanımla sonuçlanacağına inanarak Danıştaya başvurumuzu yapacağız.

Atatürk Parkında yapılacak liman genişleme çalışmalarının zamanla Atatürk Parkının tümünün MIP A.Ş tarafından işgal edileceği ve Atatürk Parkının tamamen konteynerlerle dolacağı açıktır. Yapılacak olan dolgu alanı bilimselliğe aykırı olup kent yaşamına ciddi zararlar vereceği açıktır. Planlama ilkelerine aykırı olarak yapılacak olan liman genişleme çalışmaları, kamu yararını görmezden gelinerek, şirketin rant yararı ön planda yer alması sağlanarak yapılacaktır.

Mersinin simgesi olan Atatürk Parkı kentimizin akciğerleri olup, halkın sosyal olarak nefes aldığı bir alandır. Mersinde tarih boyunca, Atatürk Parkı sürekli halkın kullanımında olmuştur. Liman genişleme çalışmaları Atatürk Parkının halk tarafından kullanımını engelleyecektir.

Atatürk Parkında  Liman genişleme Projesi alanında mevcut liman kapasitesinin  % 50 oranında artış sağlayacak olması, Ayrıca proje için denizde dip taraması ve dolgu alanının yapılacak olması deniz kirliğinin oluşmasına, ekosistemin bozulmasına, Şehir merkezinde trafik yükünün artmasına, hava kirliliğinin oluşmasına kıyıların herkes tarafından eşit ve serbest olarak kullanım hakkının ihlal edilmesine ve kamu yararı ilkesine aykırı olacağı ortadadır.

Planlanan Liman genişleme projesinin inşaatı ve işletmesi sırasında Kentimize ve sağlığımıza çok zararlar verecektir. Yapımı bilimsellikten uzak hukuksuz ve antidemokratik olan bu projeye Mersin de herkes karşıdır.

Hukuki süreci devam eden Atarürk parkında liman genişleme projesinde, Danıştayın doğadan ve halktan yana karar vermesini talep ediyoruz.

Atatürk Parkı Halkındır. Hukuksuz bir şekilde rant uğruna heba edilmesine izin vermeyeceğiz. Mersin halkını Atatürk Parkına sahip çıkmaya davet ediyoruz. Demokratik ve hukuki mücadelemiz devam edecektir.

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü