Mersin Vatan Gazetesi
HV
19 NİSAN Cuma 14:17

Polikarbon Levha Uygulamaları

Polikarbon levhalar, ısıyla (termoplastik) oluşturulabilen, ancak yine de kimyasal yapılarında karbonat grupları içeren bir polimer grubudur.

TEKNOLOJİ
Giriş Tarihi : 30-05-2022 09:04   Güncelleme : 30-05-2022 09:04
Polikarbon Levha Uygulamaları

Polikarbon levhalar, ısıyla (termoplastik) oluşturulabilen, ancak yine de kimyasal yapılarında karbonat grupları içeren bir polimer grubudur. Polikarbonlar güçlü ve dayanıklıdır ve bazı kaliteler tamamen şeffaftır. İşlenmesi, kalıplanması ve şekillendirilmesi kolaydır ve bu nedenle çok çeşitli endüstrilerde birçok uygulama bulurlar.

Polikarbon Malzemelerin Özellikleri

Polikarbon, özellikle hafifliği göz önüne alındığında, son derece dayanıklı olduğu bilinmektedir. Darbe dayanımı yüksektir ancak sert bir kaplama uygulanmadıkça çizilme direnci düşüktür. Hava koşullarına karşı oldukça dayanıklı olduğu da bilinmektedir. Polikarbon levhalarda bulunan hem darbe hem de hava koşullarına dayanıklılık, diğer polimer türlerindeki karşılaştırılabilir niteliklerden üstündür.

Polikarbon, malzeme özellikleri açısından polimetil metakrilat (PMMA, akrilik olarak da bilinir) ile karşılaştırılabilir. Ancak PMMA'dan daha güçlüdür ve aşırı sıcaklıklarda daha uzun süre dayanır.

Termal olarak işlendiğinde polikarbon levhalar tipik olarak tamamen amorftur. Bu onları görünür ışığa son derece şeffaf yapan ve birçok karbonat cam türünden bile daha iyi ışık geçirgenliğine sahip olmasını sağlayan şeydir. Polikarbon %89'a kadar ışık geçirgenliği sağlarken standart plastikler sadece %80'e ulaşabilir.

Polikarbon için cam geçiş sıcaklığı yaklaşık 147 °C'dir. Bu sıcaklığın üzerinde yavaş yavaş yumuşadığı anlamına gelir. 155 °C'ye ulaştığında polikarbon viskoz bir sıvı olarak akacaktır. Gerilme veya stres belirtisi olmayan ürünler yapmak için, üreticilerin işleme sırasında polikarbonları nispeten yüksek sıcaklıklarda (80 °C'nin üzerinde) tutması gerekir.

Düşük moleküler kütle dereceli polikarbon levhaları kalıplamak, yüksek derecelere göre daha kolaydır. Ancak bu biraz daha az mekanik mukavemete sahip bir malzeme ile sonuçlanır. En sert polikarbon kaliteleri en yüksek moleküler kütleye sahiptir, ancak sonuç olarak işlenmesi daha zordur.

Polikarbon levhalar işlendikten sonra 120 °C'ye kadar sıcaklıklara dayanabilir. Bu, tipik olarak yalnızca suyun kaynama noktasına (100 °C) kadar olan sıcaklıklara dayanabilen yaygın plastiklerden üstündür.

Polikarbonun yeni bir özelliği, kendi kendini söndürmesidir. Polikarbonu yakıta dayalı bir ateş ile yakmak imkansızdır. Öte yandan plastik yanıcıdır.

Polikarbon Levhalar

Elektronikten sonra, polikarbon malzemelerin en büyük ikinci tüketicisi inşaat sektörüdür. Müteahhitler, malzemeye dayanıklılığı ve hafifliği ile şeffaflığı veya binalardaki plastik benzeri malzemelerin benzersiz görünümü gibi estetik özellikler için değer veriyor.

İnşaatta, kubbe ışıkları, kavisli cam dahil camlar, çatı kaplama levhaları ve ses yalıtım katmanları için polikarbon levhalar kullanılır.

Bugün inşaat sektöründe kullanılan üç ana tip polikarbon levha vardır. Bunlar solid polikarbon, çok duvarlı polikarbon levhalar ve oluklu polikarbon levhalardır.

Solid polikarbon levhalar, şiddetli yağmur, güçlü UV radyasyonu veya düşük sıcaklıklar gibi aşırı hava koşullarına dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Bu paneller yüksek darbe mukavemetine ve dayanıklılığa sahiptir ancak aynı zamanda esnektir. Işığı iletirler ve bir miktar termal ve kimyasal dirence sahiptirler.

Solid polikarbon levhalar kolayca kesilebilir ve delinebilir ve saklanması, taşınması ve takılması kolaydır. Bu onları hem inşaat firmaları hem de mimarlar arasında popüler kılıyor.

Çok duvarlı levhalar esneklikleri, ısı yansıtmaları ve ışık iletimleri nedeniyle değerlidir. Aşırı hava koşullarına da dayanabilseler de, çok duvarlı levhalar genellikle iç mekanlarda kullanılır. Ayrıca aleve dayanıklıdırlar, bu da onları bina tasarımcıları için iyi bir güvenlik önlemi haline getirir.

Oluklu polikarbon levhalar, darbe dayanımı açısından diğer polikarbonat levha türlerinden daha iyi performans gösterir. Ticari, endüstriyel ve konut ortamları için kullanılırlar. Oluklu polikarbon levhalar hassas spesifikasyonlara göre üretilebilir ve özellikle büyük endüstriyel binalar ve ofislerde gün ışığında hasat için çok uygundur. İki duvarlı bir yapıdan yapılmıştır.

Polikarbon Malzemeler İçin Daha Fazla Uygulama

Polikarbonlar ilk olarak 1898'de Alman bilim adamı Alfred Einhorn tarafından keşfedilmiş olsa da, 1953'e kadar malzemeler için hiçbir ticari uygulama geliştirilmedi. O zamandan beri, imalat devleri Bayer ve General Electric, malzemeyi geliştirme ve uygulama listesini genişletme çabalarına öncülük etti. Artık polikarbonlar çok çeşitli sektörlerde kullanılmaktadır.

Otomotiv endüstrisinde, alüminyumun işlenmesinde önemli adımlar olan püskürtme biriktirme veya buharlaştırma biriktirme için pürüzsüz yüzeyler oluşturmak üzere polikarbon malzeme enjeksiyonla kalıplanır.

Polikarbon, hem güvenlik araçlarında hem de bankalarda ve diğer güvenlik odaklı ticari ortamlarda vezneler için pencerelerde ve bariyerlerde kurşun geçirmez "cam" için kullanılan malzemedir. Polikarbonu kurşun geçirmez hale getirmek için birkaç katman üzerine lamine edilir.

Küçük parçalar için hırsızlığa karşı korumalı ambalajlar; Örneğin bazı elektronik cihazların satıldığı plastik kutular tipik olarak polikarbondan yapılır. Malzeme aynı zamanda, laboratuvarlardaki güvenlik gözlükleri veya inşaat ve makine işçileri için vizörler gibi çoğu göz koruması için kullanılır.

Bununla birlikte, polikarbon levhaların ana kullanımı hala elektronik bileşenlerin imalatındadır. İyi bir elektrik yalıtkanıdır ve ısıya ve aleve karşı dayanıklıdır. Bu, malzemeyi elektrik ve telekomünikasyon donanımında kullanım için çok uygun hale getirir.

Kaynak: https://www.depodanucuza.com/

 

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü