Günümüzde, mobil telefonlar olmadan günlük hayatımıza devam etmemiz bile zorlaştı: Bu minik ve akıllı cihazları alışveriş, oyun oynama, iletişim kurma ve eğlenme gibi pek çok farklı amaçla kullanıyoruz. Örneğin, casino online 7Slots gibi bir sitede saniyeler içerisinde oyun oynamaya başlayabilir ya da dünyanın diğer ucundaki bir kişiye anında para transfer edebiliriz. Tüm bunları mümkün kılan şey, mobil cihazlar için geliştirilmiş uygulamalar ve diğer her şey gibi, onlar da yeni trendlerden etkileniyor. Aşağıda, bu trendlerden bahsedeceğiz ancak önce bu sektörün büyüklüğü hakkında bir fikriniz olması için bazı veriler paylaşalım:
Bu verilerden de anlaşılabileceği gibi, bu çok büyük bir pazar ve gideceği yönü belirleyen şey, ağırlıklı olarak mobil uygulama trendleri oluyor. O halde, 2023 itibariyle güncel trendlerin neler olduğuna birlikte göz atalım.
Samsung Pay, Google Pay ve Apple Pay gibi mobil cüzdanlar giderek popülerlik kazanıyor. Uzmanlar, mobil cüzdan işlemlerinin 2022 sonunda 13,98 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştığını tahmin ediyor. 2023 yılı sonunda ise, bu pazarın iki kat daha fazla büyümesi bekleniyor. Bu nedenle, her mobil uygulamanın önümüzdeki yıllarda bir mobil cüzdana bağlı olacak şekilde geliştirileceği düşünülüyor. Cüzdan entegrasyonu, 2023 itibariyle en önemli mobil uygulama trendleri arasında yer alıyor.
Statista verilerine göre 2021 itibariyle mobil uygulamaların 230 milyardan fazla kullanıcısı vardı ve bunun sonraki yıllarda artmaya devam ettiğini söylemek yanlış olmaz. Aynı nedenle, şirketler de ürün ve hizmetlerini kendi uygulamaları aracılığıyla pazarlamaya çalışıyor. Ancak her sektörde büyük bir rekabet olduğundan, dikkat çekmek kolay bir iş değil.
İşaret, yani “beacon” teknolojisi, işte bu noktada devreye giriyor ve en güncel mobil uygulama trendleri arasında yer alıyor. Bu teknoloji, işletmelerin, konumlara bağlı olarak müşterilere önemli bildirimleri ve mesajları anında iletmelerini sağlıyor. Örneğin, bir perakende mağazası, yakın çevresindeki akıllı telefon kullanıcılarına en son fırsatlar ve indirimler hakkında bilgi vermek için bu teknolojiyi kullanabiliyor. Statista verilerine göre, işaret teknolojisi pazarı %59,8’lik bir gelişme oranıyla büyümeye devam ediyor ve 2026 yılına kadar 56,6 milyar dolarlık bir değere ulaşacak.
Veri madenciliği, yapay zekâ ve modelleme teknolojilerine dayanan tahmine dayalı analitik, büyük verileri kullanarak belirli bir olayla ilgili oldukça tutarlı tahminlerde bulunabiliyor. Örneğin Netflix, yıllardan bu yana tahmine dayalı analitiği destekleyen teknoloji devleri arasında yer alıyor. Tahmine dayalı analitik, 2022’den bu yana mobil uygulamalar için de kullanılıyor. Bu sayede, bir uygulamanın kullanıcı arayüzünü ve sunduğu kullanıcı deneyimini iyileştirmek mümkün oluyor. Ayrıca e-Ticaret platformları, tercihleri, hoşlanmadıkları şeyler, alışkanlıkları vb. hakkında bilgi edinmek için mevcut müşteri verilerini kullandıklarından bu teknolojiden yararlanıyor. Tahmine dayalı analitik ile, ürün tavsiyelerinin kişiye özel hale getirilmesini sağlamak da mümkün. Kullanıcının nelere ilgi göstereceğini önceden “tahmin ederek” hemen her uygulamanın kişiye özel hale gelmesini sağlayan bu teknoloji, daha fazla etkileşim ve dolayısıyla daha fazla satış sağlıyor.
Mobil uygulama geliştiren şirketler artık tek uygulama - tek amaç yaklaşımını kullanmıyor. Bunun yerine, “süper uygulamalar” adı verilen çok amaçlı uygulamalara geçiş yapılıyor. Örneğin, Facebook uygulaması bir süper uygulama, zira sadece sosyal bir ağ olmanın ötesine geçip bir pazar yeri de sunuyor. Aynı şekilde, artık bazı ülkelerde online alışveriş dışında da Amazon'u fatura ödemek için de kullanabiliyorsunuz. Çok amaçlı süper uygulamalar, sektörün en hızlı büyüyen trendlerinden biri ve yakın gelecekte her tür ve büyüklükteki işletme tarafından kullanılmaları bekleniyor.
P2P uygulamalar, bu sektördeki bir başka dikkat çekici trend. Bazı tahminlere göre, P2P mobil ödeme işlemlerinin değeri 2023 yılında 612,23 milyar dolara ulaşacak. Bu nedenle, bu uygulamalar için çok büyük bir pazar bulunuyor. P2P mobil uygulamaları, kullanıcıların doğrudan birbirine bağlanarak bir işlemi tamamlamalarını sağlıyor ve tahmin edilebileceği gibi, en çok finansal transferler gerçekleştirmek için kullanılıyor.
Örneğin, kripto cüzdan uygulamaları aslında bir P2P uygulama, zira banka gibi bir aracı kurum gerekmeden kullanıcıların birbirleriyle doğrudan etkileşime geçebilmesini sağlıyor. Ancak mesela WhatsApp bir P2P uygulaması değil, zira kullanıcılar birbirlerine değil, Meta tarafından kontrol edilen bir sunucuya bağlanıyor.
Giyilebilir teknoloji uzun yıllardır devam eden bir trend ve örneğin akıllı saatler ile fitness bileklikleri bu kategoriye giriyor. Ancak hem teknolojinin daha da gelişmesi, hem de kullanıcı sayısının artması nedeniyle, 2023 ve sonrasındaki en önemli trend haline geleceğini söyleyebiliriz. Giyilebilir cihaz pazarı giderek büyüyor ve aynı nedenle onlar için uygulama yaratan geliştirici sayısı da artıyor. Artık bu cihazlardan verim almak için onları akıllı telefonlarla eşlemek de gerekmeyecek: Giyilebilir ürünler, kendi bağımsız uygulama pazarlarını büyütmeye devam ediyor.
Konuşmak, mobil uygulamalarla etkileşim kurmak için ekranı kaydırmak veya ekrana dokunmaktan daha doğal bir yöntem. Bu nedenle, ses tanıma teknolojisi giderek daha çok sayıda uygulamaya ekleniyor ve güncel trendler arasındaki yerini alıyor. Sesli kullanıcı arabirimleri (VUI'ler), elde edilen deneyimin daha doğal ve pratik olmasında büyük önem taşıyor.
Günümüzdeki VUI'leri ve sesli asistanlar, basit bilgiler bulmak veya telefon ayarlarını değiştirmek gibi görevleri tamamlayabiliyorlar. Henüz çok güçlü değiller ama gelişmeye devam ediyorlar. Yakın gelecekte ise, yapay zekâ sayesinde daha çok şey yapabilecekler. Vurgulara ve tonlamaya göre, kullanıcının ruh halini ve duygusal durumunu tespit edebilmeleri bile bekleniyor. Ses tanıma, mobil uygulama sektörünü en hızlı büyüyecek alanı olabilir.