Mersin Vatan Gazetesi
HV
16 NİSAN Salı 12:07
Yıldız Holding

Panasonic, çözümleriyle perakendecilere yardımcı oluyor

E-ticaretin arttığı Avrupa’da fiziksel perakendeciler de müşteri deneyimini iyileştirmek ve müşterilerinin mağazalarına gelmek istemesini sağlamak için teknolojiye yöneliyor. Perakendeciler, Panasonic’in bu alandaki en yeni çözümlerini Münih’teki Panasonic Campus - the Customer Experience Centre’da inceleyebiliyor.

TEKNOLOJİ
Giriş Tarihi : 07-03-2023 11:44   Güncelleme : 07-03-2023 11:44
Panasonic, çözümleriyle perakendecilere yardımcı oluyor

E-ticaretin arttığı Avrupa’da fiziksel perakendeciler de müşteri deneyimini iyileştirmek ve müşterilerinin mağazalarına gelmek istemesini sağlamak için teknolojiye yöneliyor. Perakendeciler, Panasonic’in bu alandaki en yeni çözümlerini Münih’teki Panasonic Campus - the Customer Experience Centre’da inceleyebiliyor.

Panasonic, e-ticaretin büyümesini sürdürdüğü bu dönemde Münih’te sergilediği çözümleriyle perakendecilerin müşterilerinin mağazalarını ziyaret etmek istemesini sağlayacak. Panasonic, bu çözümlerinde yapay zeka, gerçek zamanlı takip ve mağaza içi yönetim gibi perakende dünyasına yön veren trendlerden güç alıyor.

Perakende deneyimi, içgörülerle iyileştiriliyor

Perakende deneyimini iyileştirmesi için mağaza yöneticilerine müşterilerin davranışlarına yönelik içgörü sağlayabilme imkanı, perakende teknolojilerinin en önemli alanlarından birisi haline geldi.

Customer Experience Centre’da perakendeciler, Panasonic Grid-EYE adı verilen ve müşterilerin mağazadaki hareketlerini takip etmek için kullanılan özel kızılötesi sensörleri inceleyebiliyor. Bu çözüm, mağazadaki yerleşimin iyileştirilmesi için kullanılabilecek müşterilerin mağaza içinde ilerlediği yön veya mağaza içinde en çok durdukları yer gibi pek çok faydalı bilgiler sunabiliyor.

Bu çözümler, yapay zekadan güç alan kameralarla da birlikte kullanılabiliyor. Kameralar güvenliğin yanı sıra mağazadaki insan sayısını belirlemek ve rafta eksik ürün olup olmadığının takibini yapmak için de KVKK gerekliliklerine uyumlu olacak şekilde kullanılabiliyor.

Fiyatlar gerçek zamanlı olarak takip ediliyor

Verimliliği artırmak ve stokları daha etkili yönetebilmek için elektronik raf etkiketlerine (Electronic Shelf Labelling, ESL) geçiş yapmak, perakendeciler açısından önemli bir adım. Münih’teki merkezde sergilenen Panasonic ESL çözümü de fiyatlandırmanın kategori yönetimi, envanter ve öngörü gibi diğer önemli yönetim sistemleriyle nasıl bağlanabileceğini ve merkezi bir şekilde kontrol edilebileceğini gösteriyor. Merkezdeki bir bilgisayar üzerinden bir ürünün fiyatı veya bilgisi değiştirildiğinde mağazadaki elektronik raf etiketleri de tek bir tuşla otomatik olarak güncellenebiliyor. Panasonic ESL çözümünün kullanıcıları, fiyatlandırma hatalarının yüzde 100 azaldığını ve fiyat güncellemeleri için harcanan sürenin yüzde 80 iyileştiğini belirtiyor. Böylece çalışanlar da müşterilerin bizzat gördüğü daha etkili alanlarda görev alabiliyor.

Bu etkietler aynı zamanda müşteri deneyimini iyileştirmek için de kullanılabiliyor. Mesela müşteriler etiketlerdeki QR kodlarını taradığında ürünün içindekileri, tarifleri ve hatta fırsatları ve muadili ürünleri de görebiliyor.

Tedarik zincirinde yapay zeka

Yapay zekanın tedarik zincirindeki etkisi, perakendecilerin arka ofis operasyonlarını neredeyse dönüştürmek üzere. Panasonic’in sahibi olduğu yapay zeka tedarik zincir uzmanı Blue Yonder’ın uygulamaları, ürünlerin çok vakit kaybetmeden yeniden sipariş edilmesinden stokların ve teslim edilen ürünlerin yönetimine kadar tedarik zincirinin pek çok aşamasını takip edebiliyor ve iyileştirebiliyor. Bu çözümler de yakında Customer Experience Centre’da sergilenecek.

Mağaza içi yönetim

Teknoloji, mağazadaki müşterilerin dikkatlerini çekmek ve onlara özel fırsatlar sunmak için de kullanılıyor. Panasonic’in mağazalardaki projektörleri ve ekranları, müşterinin profiline bağlı olarak bir raftan geçerken özel indirimleri veya ürünleri göstermek için kullanılabiliyor. Bu teknoloji alışveriş yapanları mağazaya çekmek veya alışveriş yaparken onlara yol tarifi vermek için etkili bir şekilde kullanılabiliyor.

Perakende çalışanları tarafında ise dayanıklı TOUGHBOOK el terminalleri ve tabletleri, gerçek zamanlı bilgi sağlayabiliyor ve mağaza içindeyken verimliliği artırabiliyor. Bu cihazlar sipariş almak, ürün seçmek, barkod taramak ve mağaza katında stok bilgisine ulaşmak gibi işler için kullanılabiliyor.

Ek hizmetler

Gelir fırsatlarını en üst düzeye çıkartmak isteyen perakendeciler, müşterilerine sunabilecekleri ek hizmetler arıyor. Akıllı kilitli dolaplar için mağazayı veya otopark alanını kullanmak, müşterilerin mallarını kolayca teslim almasına olanak tanıyan popüler bir seçenek haline geliyor.

Panasonic Smartlocker da 6, 8, 10 veya 12 bölmeli olacak şekilde tasarlanmış yeni ve modüler bir sistem sağlıyor. Bu sistemde dört farklı sıcaklığa uygun dolaplar da bulunuyor. Bu seçenekler arasında koli gibi günlük eşyalar için normal bir ortam dolabı, yiyecek ve hatta tıbbi ürünler için soğutulmuş ve dondurucu dolaplar ve paket servis siparişlerini doğru sıcaklıkta tutmak için ısıtmalı kilitli dolaplar bulunuyor.

Bu sayede kullanıcılar hızlı, güvenli ve temassız teslimat çözümüne sahip olmanın yanında eşyalarını da kolaylıkla, verimli ve esnek bir şekilde alabiliyor veya iade edebiliyor. 7/24 erişimin yanı sıra iç ve dış mekan versiyonlarıyla Panasonic Smartlocker, müşterilerin ürünleri kendilerine uygun bir zamanda ve yerde almasına ve iade etmesine olanak tanıyor.

Teknoloji, mağazaların da popülerleşmesine imkan tanıyor

Son yıllar, geleneksel perakendeciler için zorlu geçti ancak en yeni teknoloji çözümleri, fiziksel perakendecilerin e-ticaret karşısında avantaj sahibi olmasını sağlıyor. Müşteri deneyimindeki bu tür iyileştirmelerle pek çok müşteri, caddede veya alışveriş merkezlerinde yorulana kadar alışveriş yapmanın keyfini tekrar yaşıyor.


Hibya Haber Ajansı

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü