Mersin Vatan Gazetesi
HV
19 MART Salı 06:02
Advert

Mersin’de Ahilik Haftası kısıtlamalı olarak kutlandı

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğince bu yıl 28. Gerçekleştirilen Ahilik Kültürü Haftası etkinlikleri, Covid 19 salgını nedeniyle sosyal etkinlikleri iptal edilerek, kısıtlamalı olarak kutlandı.

GÜNDEM
Giriş Tarihi : 15-09-2021 21:37   Güncelleme : 15-09-2021 21:37
Mersin’de Ahilik Haftası kısıtlamalı olarak kutlandı

Kutlamalar kapsamında, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer, Mersin TSO Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin Ticaret İl Müdürü Hacı Akif Yıldız ve Mersin ESOB Yöneticilerinden oluşan heyet,  Mersin Valisi Ali İhsan Su ile Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i ziyaret etti.

Yılın il Ahisi seçilen Mut Esnaf Odası üyesi Berber ustası Ekrem Pirgon’e   Mersin Valisi Ali İhsan Su tarafından Ahilik kaftanı giydirilip, Ahilik heykelciği ve onur belgesi verildi. Yılın çırağı seçilen Bilgisayarlı  Makine imalatçısı çırağı Mersin Meslek Eğitim Merkezi öğrencisi Eren Güçlü’ye  ise  Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer tarafından şed kuşatılıp, plaket ve sertifika verildi.

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğince bu yıl 28.gercekleştirilen  Ahilik Kültürü Haftası etkinlikleri  Covid 19 salgını nedeniyle sosyal etkinlikler iptal edilerek kısıtlamalı olarak kutlandı. Ticaret Bakanlığı koordinesinde Mersin Valiliği himayesinde gerçekleştirilen kutlamalar kapsamında Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, İl Ticaret Müdürü Hacı Akif Yıldız, Mersin TSO Başkanı Ayhan Kızıltan ve Birlik yönetim kurulu üyeleri  Uçal Mavili, İsmet Erdoğan ve Mustafa Köç ile, Birlik Dsiiplin Kurulu Başkanı Aziz Biricik ve disiplin kurulu üyeleri Doğan Gündüz ve Yusuf Köğçe ile Birlik Denetim kurulu üyeleri Cumali Taş, Zeynel Nar  ve Nail Uçak ile Tarsus Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Kaplan Kiltaş’tan oluşan kutlama heyeti, Mersin Valisi Ali İhsan Su’yu ziyaret etti.

Başkan Dinçer burada günün anısına Vali Su’ya bir buket çiçek taktim etti. Başkan Dinçer burada yaptığı konuşmada Ahiliğin tarihimizde çok önemli yeri olduğuna vurgu yaptı. Dinçer, “800 yıl  Anadolu’ya gelen esnaf sanatkar kesiminin, özellikle zanaatkar kesimin ayakta kalmak adına, Anadolu’da tutunmak adına, birlik beraberliği sağladığı, güzel kurallarla kaliteyi öne çıkardığı, tüketici haklarını, iş ahlakını öne çıkardığı, meslekle ahlakın bütünleşmesiyle beraber ortaya çok güzel kaliteli ustaların çıkarıldığı bir kurum ahilik. O kadar güzel kökleşmiş ki o dönemden Cumhuriyet tarihine kadar izlerini sürdürmüştür” dedi. Konuşmasının devamında Ahiliğin bugün ülkemizde bir çok kurumun yaptığı işleri, tek başına yapan bir kurum olduğuna vurgu yapan Dinçer, “  Bugün SGK’nın sunduğu hizmeti orta sandığı kurarak, yardımlaşmaya dayanışmayı sağlayan, sigortaların, sendikaların görevini üstlenen, mesleki eğitim ve çıraklık eğitimlerini tek başına üstlenen, meslek kuruluşlarının görevini tek başına yerine getiren kurumdur Ahilik. Bu anlamda bizim tarihimizde çok önemli yeri vardır. Bizlerde geçmişimizdeki bu güzel meziyetleri günümüzdeki esnafımıza duyurmak adına her yıl ahilik haftasını kutluyoruz. Bu sene ise Covid 19 salgını nedeniyle tüm sosyal etkinliklerimiz tertip komitesince iptal edildi. Bu bağlamda sadece protokol ziyaretlerini ve ödül törenini gerçekleştiriyoruz” dedi.  Mersin TSO Başkanı Ayhan Kızıltan’da yaptığı  Türkiye’de sosyal huzurun sağlanmasında en büyük emeğin esnaf sanatkara ait olduğunu belirterek, tüm esnaf sanatkarların bayramını kutladı.

Daha sonra söz alan Mersin Valisi Ali İhsan su ise yaptığı konuşmada Ahiliğin bin yıllık  köklü geçmişe sahip geleneğimiz olduğuna vurgu yaparak, “ Bu bin yıllık birimin sonuçlarını bugünde esnaf sanatkarlarımızın içerisinde yaşatıyoruz.  Ahilik haftası kutlamalarının önemli bir sonucuda bu oluyor. Yani geçmişten gelen kültürümüzün yeni nesillere aktarılması, yaşatılması adına hakikaten çok önemli bir kutlama. Bizim kültürümüzde esnaf sanatkar çok önemli yer tutuyor.   Doğruluk, dürüstlük, başkasını düşünme, alışverişlerde hesaba kitaba riayet etme, insanları kandırmama,  ahde vefa gibi bir çok unsuru ahilik sistemi içirişinde görüyoruz. Bugünde aynı gelenek esnafımız tarafından devam ettiriliyor. Yine usta, çırak, kalfa ilişkisi içerisinde bu güzel adetler yeni nesillere aktarılıyor.  Bu yıl Pandemi nedeniyle kutlamalar kısıtlamalı yapılacak. Bu vesileyle tekrar maske, mesafe ve hijyen şartlarına uyulması kurallarını hatırlatarak haftanızı kutluyorum” şeklinde konuştu

Yapılan konuşmaların ardından ödül töreni gerçekleştirildi. Tertip Komitesince yılın il Ahisi seçilen Mut Esnaf ve Sanatkarlar Odası üyesi 78 yaşındaki Berber Ekrem Pirgon’a  Mersin Valisi Ali İhsan su tarafından Ahilik Kaftanı giydirilip, Ahi heykelciği ve Onur belgesi verildi.

Daha sonra Talat Dinçer Başkanlığındaki heyet, Cumhuriyet Alanına geçerek Atatürk Anıtına çelenk sunumu yaptı.

Ahilik Haftası kutlama heyeti daha sonra ise Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i ziyaret etti. Başkan Dinçer burada yaptığı konuşmada meslek kuruluşlarının temelinin özüne bakıldığında, birlik, bütünlük, sanata saygı, sanat ve güzel ahlakla işini yapmak, tüketicinin hak ve menfaatlerini korumak olduğunu vurgulayarak, “ İşte Ahilik sistemi tüm bu değerleri tek başına yapan, bir çok meslek kuruluşunun, bankaların, sigortanın, sendikaların, meslek kuruluşlarının, belediyelerin görevlerini tek başına üstlenen ve bizlerde çok önemli yeri bulunan bir meslek kuruluşudur. Bugün bir çok ülke özellikle Almanya bizim ahilik kültürümüzdeki usta, çırak, kalfa hiyerarşi sistemini geliştirerek meslek eğitimini bizlerden daha iyi uygulayan bir ülke konumuna gelmiştir. Bizler geçmişimize ait bu güzel meziyetleri günümüz sanatkarlarına ve yeni nesillere tanıtma, aktarma adına çalışmalar yapmaktayız ve bu bağlamda Ahilik kültürü Haftası kutlamaları yapmaktayız. Ancak bu yıl Covid 19 salgını nedeniyle kutlamalarımızdan sosyal etkinlikler iptal edildi” dedi. Dinçer, “ İnsan sağlığı toplum sağlığı her şeyden önemli. Dar kapsamlı bir kutlama yapıyoruz.  Kutlamalarımız Atatürk Anıtına çelenk sunma ve protokol ziyaretleri ve ödül töreninden oluşuyor. Yılın il ahisi ödülleri sayın Valimiz tarafından verildi. Sizlerinde Yılın çırağına  ödülünü vermeniz ile törenimiz sona eriyor. Bizleri kabul ettiğiniz için teşekkür ediyoruz” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise yaptığı konuşmada Ahiliğin toplumumuza hem sosyal, kültürül ve ekonomik katkı sunan 800 yıllık bir kültür olduğunu vurguladı. Kendisinin de henüz beş yaşındayken dayısının yanında kunduracı çırağı olarak işe başladığını ifade eden Başkan Seçer, “Hem siyasal hayatımda hem iş hayatımda en önemli gördüğüm, en değer verdiğim kesim esnaf kesimi. Sizler emekçisiniz. Esnafımız  Anadolu kültüründe mahallenin,  sokağın abisi demek,  fakire fukaraya yardım eden , onun karnının doyuran , hastaysa doktora götüren,  üşüyorsa ısıtan  esnaftır.  Esnaf bizim kültürümüzde böyle görülen bir meslek teşkilatıdır. Sizleri çok seviyorum ve sizlerle ilişkilerimde kendimi çok iyi hissediyorum. Bu bağlamda  kentle ilgili alacağımız kararlarda esnaf odasının,  ticaret odasının görüş,  öneri ve yardımlarını istiyoruz. Onların benim yanımda durması benim işlerimi rahatlatıyor, bizlerde her türü yardımı kendilerine samimiyetle yapıyoruz” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Bilgisayarlı makine imalatçılığı alanında yılın çırağı  seçilen Mersin Mesleki Eğitim Merkezi öğrencisi  Eren Güçl’ye  Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer tarafından şed kuşatılarak plaket  ve teşekkür belgesi verilmesiyle kutlamalar sona erdi.

 

 

 

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü