Mersin Vatan Gazetesi
HV
25 NİSAN Perşembe 03:09

Türkiye: Sanayi üretimi güçlenme eğilimini sürdürdü

Türkiye’de Haziran ayında sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış verilerle, bir önceki yılın aynı ayına göre %23,9 artarken; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %2,3 oranında artış göstermiştir.

GÜNDEM
Giriş Tarihi : 12-08-2021 13:04   Güncelleme : 12-08-2021 13:04
Türkiye: Sanayi üretimi güçlenme eğilimini sürdürdü

Türkiye’de Haziran ayında sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış verilerle, bir önceki yılın aynı ayına göre %23,9 artarken; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %2,3 oranında artış göstermiştir. Arındırılmamış verilere göre ise, sanayi üretiminde, geçen yılın aynı dönemine göre %23,7 oranında artış gerçekleşmiştir. Bizim tahminimiz Haziran ayında sanayi üretiminin arındırılmış verilerle yıllık bazda %19,5 artması, aylık bazda %2,5 artması yönündeydi.

 

Sanayi üretimindeki mevcut eğilim ve dönemsel Haziran değişimi üzerinde yorumladığımızda; momentumun beklenti üzerinde arttığı ve yıl genelinde oluşturulan olumlu eğilimin güçlü bir şekilde devam ettiği görülmektedir. Özellikle imalat sanayiindeki gelişim, aynı zamanda faaliyet ve ihracat potansiyeli açısından olumlu, aylık bazda imalat sanayiinde %2,6’lık, yıllık bazda %24,8’lik bir artış var. İç pazarda açılma sonrası talep artışı, ihracat tarafında da yine talep artışları etkisiyle sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı gibi öncü göstergeler büyüme resmini olumlu göstermektedir.

 

Detaylara baktığımızda; madencilik ve taş ocakçılığı aylık bazda %0,1 azalırken, yıllık bazda %24,3 artış göstermiştir. İmalat sanayiinde aylık bazda %2,6 artış görülürken, yıllık bazda ise %24,8’lik büyüme gerçekleşmiştir. Elektrik, gaz, buhar grubunda ise aylık bazda %0,3 daralma görülmüş, yıllık bazda ise büyüme %13,9 seviyesinde gerçekleşmiştir. Aylık bazda dayanıklı tüketim malı %5, dayanıksız tüketim malı %4,2, sermaye malı %3,6 ve ara malı %0,9 oranında artmıştır. Enerji %0,5 oranında daralmıştır. İlgili kalemlerdeki yıllık değişimlere bakıldığında ise; dayanıklı tüketim malı %30,9, ara malı %28,3, sermaye malı %25, dayanıksız tüketim malı %18,1 ve enerji %16,8 artmıştır. 

 

 

Sanayi üretim endeksi (Yıllık)… Kaynak: TÜİK, Bloomberg

 

Sanayi öncü göstergeleri ile uyumlu bir görüntü sergileniyor. Haziran ayında kapasite kullanım oranı tarafında %76,6 oranına olan hareket, Temmuz ayında da olumlu görüntüsüne devam ederek %76,7 oranında gerçekleşmiştir. Reel kesim güven endeksinde de yukarı doğru hareket sürmüştür, dolayısıyla Temmuz ayının da dönemsel sanayi üretimi gerçekleşmesi açısından pozitif eğilime işaret etmesini bekleyebiliriz. Genel ekonomik büyüme tarafında 2020 yılının zayıf eğiliminden sonra (%1,8’lik bir büyüme ile kapatmıştık), 2021 yılında büyüme oranlarında kuvveti bir gerçekleşme göreceğiz. Yılsonunda da 2021 için GSYH tarafında %7 üzerinde bir büyüme olmasını bekleriz.

 

Kaynak Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü