Mersin Vatan Gazetesi
HV
28 MART Perşembe 17:10
Advert

Nasıl diyet yapılır? Nasıl fit kalınır? Günde kaç kalori yakılmalı?

‘Nasıl diyet yapılır?’ ‘Nasıl fit kalınır?’ ’Günde kaç kalori yakılmalı?’ gibi paylaşımlarla sıkça karşılaştığını söyleyen uzmanlar, bazı web siteleri düzensiz yemek yemeyi teşvik ederek yeme bozukluğunu bir moda veya güzellik algısı olarak göstermeye çalıştığını söylüyor.

SAĞLIK
Giriş Tarihi : 08-06-2021 17:06   Güncelleme : 08-06-2021 17:06
Nasıl diyet yapılır? Nasıl fit kalınır? Günde kaç kalori yakılmalı?

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, sosyal medya kullanımının yol açtığı sorunlar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Sağlık ve diyetle ilgili paylaşımlar giderek artıyor

Sosyal medya kullanımının tüm yaş gruplarında salgının etkisiyle birlikte her geçen gün hızla arttığına dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Son dönemde bakılan istatistikler sağlık ve diyetle alakalı sosyal medya paylaşımların da popüler olduğunu gösteriyor.

Yeme bozukluğu bayanlarda ve ergenlerde çok sık görülüyor

İnternet ve sosyal medya platformlarına erişim kolaylığındaki artışın duygu durum bozukluğu ve yeme bozukluğu olan bireylere duygularını, deneyimlerini ve hastalıkları alakalı bilgileri paylaşmaları için ortam oluşturduğunu, “İnsanların yeme davranışlarında, buna bağlı düşünce ve duygularında önemli problemlerin olması ile beraber ‘yeme bozukluğu’ dediğimiz psikiyatri tanısı alınabiliyor. Yapılan araştırmalar yeme bozukluğu tanısının bayanlarda ve ergenlerde daha sık görülüyor.”

Yeme bozukluğu güzellik algısı olarak gösteriliyor

Yeme bozukluklarının biyolojik, psikolojik, sosyokültürel boyutları olan bir psikiyatrik hastalık grubu olduğunu söyleyen Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Özellikle gençleri etkilemesi ve bu etkinin boyutunun giderek artması, her branşta çalışan hekimleri, eğitimcileri ve anne-babaları yakından ilgilendiriyor.

Tedavileri zor, uzun ve pahalı olduğundan dolayı toplumsal ve eğitsel anlamda koruyucu ve önleyici çabaların önemi çok büyük. Yeme bozukluğu yanlısı bazı web siteleri, düzensiz yemek yemeyi teşvik yaparak yeme bozukluğunu bir moda veya güzellik algısı olarak görülmesini sağlıyor.

Bu tarz sosyal medya içeriklerine maruz kalma, olumsuz ruh hali ve azaltılmış benlik saygısı; algılanan çekiciliği azaltma ve katı diyet denemeleri gibi olumsuz etkilerle araştırmalar sonucu ilişkilendiriliyor.”

Başarılı genç kızlarda çok fazla görülüyor

Yeme bozukluğu olan bireylerde beden algılamaları ve içinde bulundukları hayatı tehdit eden durumu değerlendirmelerindeki bozulmanın bazen gerçeklik sınırını zorladığını, “Bu durum ciddi muhakeme kusuru ve patolojik inkâr olarak değerlendiriliyor.

İstatistiksel olarak bakıldığında bu durumun okul ve mesleki başarıları yüksek genç kızlarda daha çok görüldüğünün ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Örneğin manken, dansçı ve sporcu gibi mesleklerde görülme oranları daha yüksektir.

Çocukluk çağı cinsel ve fiziksel istismarı, hastalık ortaya çıkmadan önceki dönemde kaygı ve duygu durum bozuklukları, ebeveynin aşırı veya yetersiz düzeyde müdahalede bulunması yeme bozukluklarını etkileyen faktörler arasında sayılıyor.”

Son dönemde yeme bozukluğu vakaları daha çok arttı

Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, ‘Sosyal medyanın bilinçsizce kullanılması ve kişinin o dönemde çeldiriciler ile baş edememesi ciddi psikiyatrik hastalıklara yol açıyor’ diyerek sözlerini şöyle tamamladı: “Bu sebeple önleyici tedbirlerin alınması gerekiyor, ailelere çok büyük sorumluluklar düşüyor.

Ergenlerin sosyal medyaları mutlaka ebeveynleri tarafından gözlemlenmeli. Son dönemde yeme bozukluğu vakalarının hastanelerde ve psikiyatri kliniklerinde artma sebeplerinden birinin sosyal medya olduğu tespit edildi.

Kişi kendisini ya da çocuğunu kötü etkilediğini düşünüyorsa önlemler almalıdır, aldığı önlemlerin yetersiz olduğunu düşünüyor ve hayatını etkilediğini düşünüyorsa mutlaka bir ruh sağlığı uzmanından destek almalıdır.”

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü