Mersin Vatan Gazetesi
HV
19 NİSAN Cuma 05:31

İlkbaharın sağlık deposu Enginar faydası saymakla bitmiyor

İlkbaharın sağlık deposu olarak bilinen enginar Çoğunlukla, yeşil yeşil yapraklar arasına saklanmış ‘enginar kalbi’ olarak adlandırılan, çanak şeklindeki etli kısmı tüketilse, yapraklar ayrı birer şifa kaynağı.

SAĞLIK
Giriş Tarihi : 27-05-2021 18:17   Güncelleme : 27-05-2021 18:17
İlkbaharın sağlık deposu Enginar faydası saymakla bitmiyor

Acıbadem Altunizade Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hazal Çatırtan Çobanoğlu “Kangar, kenger, sinar olarak bilinen, karaciğer dostu olan enginar; kalpten kansere birçok hastalığa karşı korunmamızda destek sağlıyor ayrıca sağlıklı bir diyet dostu olarak karşımıza çıkıyor.

İlkbaharın sağlık deposu Enginar faydası saymakla bitmiyor

Enginarın yapraklarını tüketerek, içeriğindeki A, C, B, D ve E vitaminleri ile bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz. Enginar, her ne kadar ilkbahar, yaz döneminin sebzesi olsa da uygun saklama koşulları ile sağlandığı zaman ilk günkü tazelik ve lezzeti ile her mevsimde tüketilebilir potasyum içeriği ve vücuttan su atıcı etkisi sebebiyle böbrek hastalığı olanların kontrollü şekilde tüketmesi gerekiyor.”

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hazal Çatırtan Çobanoğlu, enginarın sağlığımıza faydalarını ve baharın sağlık deposu sebzesinden kışın da faydalanabilmek için saklama koşullarını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Karaciğeri temizliyor

Antioksidan içeriği (sinarin ve silimarin) ve safra salgısına katkısı ile karaciğerin temizlenmesinde ve toksinlerden arınmasında çok etkilidir. Bu etkisi ile karaciğer yağlanması tedavisinde önemli bir yere sahiptir.

İyi kolesterolü yükseltiyor

Yapılan bazı çalışmalar; enginarın iyi huylu (HDL) kolesterolü yükseltmeye ve luteolin isimli antioksidan sayesinde kötü huylu (LDL) kolesterolün oluşumunu engellemeye fayda sağladığını gösteriyor.

Bağışıklık sistemini daha çok güçlendiriyor

Enginar; içeriğinde yüksek miktarda fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, B1, B2, B6 ve C vitaminleri barındırıyor. Zengin mineral ve vitaminleriyle bağışıklığı güçlendiriyor.

Kan basıncını dengeliyor

İçeriğindeki potasyum ve damar genişlemesini sağlayan enzimi aktive etme özelliği ile kan basıncını düşürmede ve dengelemede fayda sağlıyor.

Sindirimi düzenliyor

Diyet lifleri ve prebiyotik inülin açısından çok zengin bir besin olması sebebiyle bağırsak fonksiyonlarını düzenliyor, yararlı bakterilerin beslenmesini sağlayarak bağırsak florasını düzenlemeye yardımcı oluyor.

Kansere karşı koruyor

Quercetin, silimarin, gallik asit gibi çok çeşitli antioksidanlar içeren enginar; bu özellikleri sayesinde düzenli tüketildiğinde vücudun kansere ve daha çok kronik hastalığa karşı korunmasına katkı sağlamakta.

Kilo vermeye yardımcı oluyor

100 gram 50 kalori ve karbonhidrat içeriğinin düşük olması sebebiyle kilo verme/koruma, sağlıklı beslenme sürecinde diyetlerin önemli bir parçasıdır.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hazal Çatırtan Çobanoğlu “Enginarı her mevsim tüketmek istiyorsanız en uzun süre tutabileceğiniz yer buzluk, derin dondurucu olacaktır.

Bunun için temizleyip ayıkladığınız enginarları öncelikle limonlu suda bekletmelisiniz ki kararmasın. Sonrasında kaynamış tuzlu suyun içerine 2 dakika kadar bir süre atın.

2 dakika sonunda çıkarıp buzun içerisine koyun, bu işlemler enginarın buzluktaki ömrünü uzatacaktır. Buzda 1 dakika duran enginarları kurulayıp hava almayacak poşet/kaplara yerleştirip derin dondurucuya yerleştirin.”

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü