Mersin Vatan Gazetesi
HV
24 NİSAN Çarşamba 21:23

Cıllı; Şeker Gözü Bozuyor

Özel Mersin Sistem Cerrahi Tıp Merkezi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Seçil Selvi Cıllı, diyabet hastalığının görme kaybına neden olabileceğine dikkat çekerek, diyabet hastası olanların düzenli göz taraması yaptırması gerektiğine dikkat çekti.

SAĞLIK
Giriş Tarihi : 16-11-2016 08:19   Güncelleme : 16-11-2016 08:19
Cıllı; Şeker Gözü Bozuyor

 

Özel Mersin Sistem Cerrahi Tıp Merkezi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Seçil Selvi Cıllı, Diyabet hastalığının, göz sağlığı üzerindeki etkileri konusunda bilgi verdi. Diyabetin geçici görme bozukluklarından, çift görmeye, kalıcı görme kaybına kadar pek çok görme bozukluğuna neden olabildiğini dile getiren Op. Dr. Cıllı, diyabet hastası olan bireylerin kan şekeri kontrolünü sağlayamadıkları takdirde görme kaybı tehlikesi altında olduğunu söyledi. 

DİYABETİN KONTROLÜ ÖNEMLİ

Diyabetin, gözün özellikle sinir tabakasını ve bu tabakadaki kılcal damarları etkileyerek çalışmasını bozduğunu ve görme kayıplarına yol açtığını anlatan Op. Dr. Seçil Selvi Cıllı, “Şeker hastalığına bağlı retina bozukluklarına diyabetik retinopati adı verilir ve diyabetli hastalarda görme kaybı çok daha yüksektir. Diyabet; katarakt gelişimini hızlandırır, göz kuruluğuna yol açar, göz kaslarında felç oluşumunu tetikler.  'Diyabetik Retinopati' adı verilen gözdeki sinir tabakasının tutulumuna neden olur ve şeker gözün retina tabakasında hücrelerin bozulmasına, küçük damarlarda genişlemelere ve damar tıkanıklıklarına yol açar. Kan şekeri, kan lipidleri ve kan basıncının iyi kontrolü; diyabetli bireylerde göz hastalıkları ve görme kaybı sıklığını azaltabilir. Bu nedenle tüm diyabetli bireylerin düzenli göz taraması yaptırması gerekmektedir” dedi.

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü