Mersin Vatan Gazetesi
HV
20 NİSAN Cumartesi 08:49

Tarım Bakanlığı geri adım attı, trans yağ etiketten çıkmayacak

Gündeme getirilen trans yağın gıda etiketlerinden çıkarılması ile ilgili Tarım Bakanlığı geri adım atacağının sinyalini verdi.

EKONOMİ
Giriş Tarihi : 17-12-2020 08:28   Güncelleme : 17-12-2020 08:28
Tarım Bakanlığı geri adım attı, trans yağ etiketten çıkmayacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda ürünlerinin etiketinde "trans yağ" ibaresini kaldırmak için hazırladığı yönetmelik taslağında geri adım atacağı sinyalini verdi.

İlk olarak DÜNYA Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım tarafından gündeme getirilen trans yağın gıda etiketlerinden çıkarılması ile ilgili Tarım Bakanlığı geri adım atacağını ilan etti.

Tarımıve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Harun Seçkin HaberTürk televizyonunda Mehmet Akif Ersoy'un sunduğu programda hazırlanan taslağın görüşe açıldığını ve gelen görüşler doğrultusunda trans yağ ibaresinin etiketlerde kalabileceğini söyledi.

Seçkin, program sonunda son bir cümleniz var mı sorusuna: " Yani 'trans yağ yoktur' ifadesi ile ilgili bir gündem oluştu. Bunun kullanılabileceğini ifade etmek istiyorum, özellikle" yanıtını verdi. Mehmet Akif Ersoy'un "etiketlerden kaldırılmayacak değil mi?" sorusuna ise Seçkin "Evet" dedi.

Ne olmuştu?

Tarım ve Orman Bakanlığı,"Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" taslağı hazırlayarak bakanlığın internet sayfasında görüşe açtı. Taslağın 7. maddesine göre, Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinin 35.maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi şu şekilde değiştiriliyor: “7/3/2017 tarihli ve 30000 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıdalara Vitaminler, Mineraller ve Belirli Diğer Öğelerin Eklenmesi Hakkında Yönetmelik ile getirilen kısıtlamalar kapsamında gıda etiketlerinde trans yağ ile ilgili beyan yapılmaz.”

Trans yağın gıda ambalajlarındaki etiketlerden çıkarılmasını öngören bu düzenlemeyi 14 Aralık'ta DÜNYA Gazetesi manşetine taşıyınca ülke genelinde gündem oldu. Bir çok gazete, televizyon ve özellikle sosyal medyada DÜNYA'nın haberi yer aldı. Tepkiler çığ gibi büyüdü. Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Harun Seçkin, bu tepkilere dikkat çekerek etiketlerden çıkarılmayacağını açıklamış oldu.

Kay: Dünya Gazetesi

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü