Mersin Vatan Gazetesi
HV
18 NİSAN Perşembe 22:40

Mersin Üniversitesi 10 Kasım anma töreni

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete uğurlanışının 82. yıldönümü dolayısıyla Üniversitemizde anma programı gerçekleştirildi.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 10-11-2020 14:59   Güncelleme : 10-11-2020 14:59
Mersin Üniversitesi 10 Kasım anma töreni

Program kapsamında ilk etkinlik Cumhuriyet Meydanında düzenlendi. Anma etkinliğine Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Ali Kaya, Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, Prof. Dr. Erol Yaşar, Genel Sekreterimiz İsa Değirmenci, Üniversitemiz fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulu dekan ve müdürleri, daire başkanları ile akademik ve idari personelimiz katıldı. Törende ilk olarak Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Kaya tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Saatler 09.05’i gösterdiğinde ise Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Aziz Şehitlerimiz anısına saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşımız okundu.

 

Anma programı daha sonra Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde devam etti. Törende konuşan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, 1918-1923 arası 5 yıllık büyük mücadele döneminde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sonrasında müthiş bir dönüşüm projesi olan Türkiye Cumhuriyeti’ni tasarladığını ve bu hedefe ulaşmak için gerekli adımları her türlü olumsuzluğa ve engellemelere rağmen kararlı ve cesur bir şekilde attığın belirtti. Prof. Dr. Yağcı, “Gazi Mustafa Kemal bu süreçte büyük bir vizyona sahip olarak ne kadar önemli bir düşünce adamı olduğunu ve bu vizyon kapsamındaki hedeflerine ulaşmak için de ne kadar önemli bir eylem adamı olduğunu göstermiştir. Bizi neredeyse diz çökmek üzereyken, bitap bir halden alıp büyük ideallere ulaştırma yolunda kararlılıkla ilerlemiştir.” dedi.

 

Atatürk’ün “Türk Milletinin yürümekte olduğu ilerleme ve uygarlık yolunda, elinde ve kafasında tuttuğu meşale pozitif bilimdir” diyerek bizlere takip etmemiz gereken yolu gösterdiğinin altını çizen Prof. Dr. Yağcı konuşmasını “’Ben manevi miras olarak hiçbir nas-ı katı, hiçbir doğma, hiçbir donmuş, kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım ilim ve akıldır. Benden sonra, beni benimsemek isteyenler, bu temel mihver üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse, manevi mirasçılarım olurlar’ sözünden yola çıkarak bizler, üniversite mensupları, kendimizi Atatürk’ün manevi mirasçıları olarak görüyoruz. Bu nedenle bilimin ışığında Türk milletinin ve tüm insanlığın refahı, mutluluğu ve ilerlemesi için durmaksızın çalışmaya devam edeceğiz.” sözleriyle tamamladı.

 

Daha sonra kürsüye gelen Üniversitemiz Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü öğretim elemanı Öğr. Gör. Şekip Alpsoy ise ‘’ Atatürk ve Hümanizm’’ konulu konuşmasını gerçekleştirdi. Cumhuriyetin kuruluş yıllarında çağı yakalayabilmek için yapılan devrimleri özgürlük, laiklik, demokrasi, akılcılık gibi kavramlarla ilişkilendiren Öğr. Gör. Alpsoy, “Yapılan siyasi, kültürel, ekonomik ve sosyal devrimlerin temel amacı bir Türk ulusu yaratabilmektir. Bir Türk ulusu yaratırken de o ulusun aydınlanmanın getirdiği değerlerle, aydınlanmanın getirdiği kavramlarla pekiştirebilmek, güçlendirebilmektir.” dedi.

 

Atatürk Hümanizmi ile birlikte ülkemizin çok büyük bir düşünce devrimini de gerçekleştirdiğini söyleyen Öğr. Gör. Şekip Alpsoy, konuşmasında Atatürk’ün  "Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz devrimlerin amacı, Türkiye Cumhuriyeti halkını tamamen çağımıza uygun ve bütün anlam ve biçimiyle uygar bir toplum haline eriştirmektir. Devrimlerimizin temel kuralı budur." sözlerinin önemine vurgu yaptı.

 

Ebediyete uğurlanışının 82. Yıldönümünde Mustafa Kemal Atatürk’ü Anma Töreni, “Atatürk’ün Sevdiği Türküler” konseriyle sona erdi. Üniversitemiz Devlet Konservatuvarı Sahne Sanatları Bölümü Opera Anasanat Dalı öğrencileri Soprano Ege Sönmez, Tenor Kerem Yaman ve Tenor Mertcan Bulak, Piyano Ana Sanat Dalından Öğr. Gör. Ferdi Cümendür Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sevdiği eserleri icra etti.

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü