Mersin Vatan Gazetesi
HV
28 MART Perşembe 19:42
Advert

Araç filosu siyasete çarptı

İBB’de ihtiyaç fazlası olduğu iddia edilen kiralık araçların Yenikapı’da toplanması siyaseti gerdi. Kamuoyunda hem desteklenen hem de eleştirilere yol açan gelişme için İçişleri Bakanı Soylu “Belediye şov işi değil” dedi. ‘İstanbul’a kayyum atanacak mı?’ sorusuna “Pazar sabahı açıklayacağım” karşılığını verdi. İmamoğlu’ndan sert cevap geldi: Polemiklerden nemalanmıyorum.

GÜNDEM
Giriş Tarihi : 07-09-2019 09:06   Güncelleme : 07-09-2019 09:06
Araç filosu siyasete çarptı

İBB Başkanı İmamoğlu’nun önceki dönemde, gereksiz olduğu halde kiralandığı ileri sürülen araçları Yenikapı’da sergilemesine İçişleri Bakan Soylu’dan tepki geldi. “Hizmet araçların çekiyorsan bu görev ihmalidir” dedi. İstanbul’a kayyum atanacağı iddialarına ilişkinse “Pazar günü açıklama yapacağım” diye yanıt verdi. Soylu’ya yanıt veren İmamoğlu ise “Polemikten nemalanmıyorum” demekle yetindi.

Ekrem İmamoğlu göreve başladıktan sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde araç israfı olduğunu belirterek “Bunları Yenikapı’da sergileyeceğim” demişti. Önceki gün harekete geçen Ekrem İmamoğlu, bini aşkın aracı Yenikapı Miting alanına yığdı. İBB konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapmadı ancak CHP lideri Kılıçdaroğlu hamlenin israf iddialarını kanıtlamak için yapıldığını vurguladı. Özellikle sosyal medyada iki gündür konuşulan ‘araç sergisi’ tartışması siyaset gündeminin de en üst sıralarına oturdu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Büyükşehir Belediyesince ihtiyaç olmaksızın kiralandığı iddia edilen araçların Yenikapı miting alanında sergilemesine ilişki “O da bizim sorumluluk alanımızdır. Arkadaşlarıma, dün gece itibarıyla bir talimat verdim. Burada bir kamu zararı oluşmuşsa, biz bu kamu zararına bakarız. Belediye işi şov işi değildir.

Bu söylenir ve araştırılır. Yani, eğer böyle bir fazlalık, israf söz konusuysa bu, ilgili bakanlığa ‘Biz, şu tespitlerimizi yaptık. Siz de şu tespitlerinizi ortaya koyun’ diye söylenir. Söylenmedi. Biz, kendimizden vesayet hakkımızı kullanarak bunu araştırma hakkına sahibiz ama fiili olarak şu anda bir şey yok. Bunlar, kamu zararı oluşturabilecek şekilde şu anda sergilenmektedir. Yani, hizmetten çekilmişlerdir. Neden? Bunlar, hizmete gerekli değillerse yapması gereken Kamu İhale Kanunu’nun kendisine vermiş olduğu yetkiye dayanarak, bir eksiltme ortaya koyarak yapılan ihaleyi bir vesileyle azaltmaktır. Bu senin hakkındır ama dönüp bunlara kiralarını öderken eğer ‘Bunlar ihtiyaca ait değildir.’ diye bir iddian söz konusuysa, yapman gereken kamu zararını devam ettirmeden bunu sağlamaktır. Aksi taktirde kamu zararını devam ettiriyorsun. Eğer hizmetteki araçlarını çekiyorsan, bu da başka bir sorun, görev ihmalidir. Bu da yanlış bir şeydir, o da bizim sorumluluğumuzdur. Bunların hepsini incelemek, araştırmak da İçişleri Bakanlığının yetkisi dahilindedir.”      

İBB Başkanı İmamoğlu için kullandığı “İşini yapmanın dışında başka işlerle meşgul olursan pejmürde ederiz.” sözünün “İstanbul’a kayyım” tartışmalarına yol açtığının belirtilmesi üzerine Soylu, pazar sabahı bir televizyon programında bunları konuşacağını söyledi.      

İBB Başkanı İmamoğlu, Soylu’nun açıklamalarını CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun duruşmasını takip etmek üzere geldiği Çağlayan Adliyesi’nde değerlendirdi. İmamoğlu Soylu’nun sözlerinin hatırlatması üzerine “Polemiklerden nemalanmıyorum” diye yanıt verdi.

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü