Mersin Vatan Gazetesi
HV
29 MART Cuma 11:28
Advert

Mersin Cemevinde Nevruz Coşkuyla Kutlandı

Mersin Cemevi bahçesinde gerçekleşen Nevruz etkinliğinde, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanımız Doğan Demir; Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkezi Yönetim Kurulu Üyeleri, Alevi Kurumlarının Şube Başkanları, Yönetim Kurulu Üyeleri , Siyasi parti temsilcileri, Mersin Milletvekilleri, Sendikaların Şube Temsilcileri, Sivil Toplum Örgütlerinin Temsilcileri ve İnanç önderleri katıldı.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 28-03-2018 21:22   Güncelleme : 28-03-2018 21:22
Mersin Cemevinde Nevruz Coşkuyla Kutlandı
 
 
 Mersin Cemevi İnanç Kurulu Başkanı Erdoğan Sevin Dedenin okuduğu Gülbengin ardından Nevruz ateşi yakıldı.
Mustafa ve Onur Talipoğlunun seslendirdiği deyişlerle gençlerimiz semah döndü
Mersin Cemevi Başkanımız Hasan Kılavuz Dede yaptığı açılış konuşmasında; "Nevruz Bayramını  barış, demokrasi, birlik ve beraberlik duygularıyla kutluyorum.
Şah-ı Merdan Ali’nin Kabe’nin içinde 21 Mart 598 yılında  doğduğu gündür. Şii ve  Alevi Kızılbaşlar için  bu gün büyük bir bayramdır. Geçmişte Alevi Dergâhlarında Nevruz günü meydan açılır, semah dönülür, nefesler okunur, nasip alınıp verilirdi. Cemevi ibadet yerimizdir. Her kimliğe  ve her inanca, her mezhebe kapımız ve gönlümüz açıktır. Alevilerin inançsal yöndeki mağduriyetlerin giderilmesi için, Avrupa İhsan Hakları Mahkemesinin kararları ve  Danıştay’ın kararları uygulanmıyor.
 Cemevlerinin giderleri devlet tarafından karşılanmıyor. Okullarda, din dersiyle Alevi çocukları asimile ediliyor. Hazırlanan müfredatta  Alevi kurum  temsilcileri ve kanaat önderleri davet edilmiyor. Alevi köylerine cami yapılmasına devam ediliyor. Camilere tanınan olanakların Cemevlerine de tanınmasını istiyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığının yeniden yapılandırılması Alevilerin temel istemleridir.
Aleviler  nerde olursa olsun bütün istemlerini hiç çekinmeden  demokratik yollarla aramaya devam edecektir"diye konuştu.
Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir ise konuşmasında; "Aleviler bu ülkede eşit yurttaşlık istiyor. İnançta adalet istiyor. Cemaatin ellerine düşmeden devletin kendi çocuklarının müfredatın dışındaki boyutta kalmasını istemezler. Aleviler bu ülkenin çağdaş, aydın ve demokrat yüzlü insanlarıdır.
 Geçen hafta Erzincan’da 16 Pir Sultan Abdal üyesi arkadaşımız gözaltına alındı. "Gizli Tanık" ifadesiyle arkadaşlarımız bir haftalık gözaltının ardından tutuklandı. İşte biz bunun için direniyoruz. Biz Aleviler bunun için zulme karşı duruyoruz” diye konuşmasını sonlandırdı.

 Daha sonra Kardeş Türkülerin seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla Nevruz etkinliğimiz son buldu.

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü