Mersin Vatan Gazetesi
HV
20 NİSAN Cumartesi 02:21

MORSKUD Başkanı Ahmet Barandan açıklamalar

Sanayi üretimlerindeki gelişmeleri değerlendiren Mersin Organize Sanayi Kullanıcılar Derneği (MORSKUD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Baran, Endüstri 4.0 ve yetişmiş elemanların üretim için önemine dikkat çekti.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 12-03-2018 16:14   Güncelleme : 12-03-2018 16:14
MORSKUD Başkanı Ahmet Barandan açıklamalar

 

 

Türkiye’nin 2023 hedeflerin ulaşmasında sanayinin önemine vurguda bulunan Mersin Organize Sanayi Kullanıcılar Derneği (MORSKUD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Baran, Endüstri 4.0 için doğru adımların önemine değindi.

“Kollektif bir terim olan Endüstri 4.0 ya da 4. Sanayi Devrimi, birçok çağdaş otomasyon sistemini, veri alışverişlerini ve üretim teknolojilerini içerir” diyen Baran, “Bu sanayi devrimi nesnelerin interneti, internetin hizmetleri ve siber-fiziksel sistemlerden oluşan bir değerler bütününü kapsar. Bu anlamda doğru adımların atılması gerekmektedir. Çünkü Avrupa ülkelerinin çoğu bu yatırımı tamamlamak için programlar düzenlemektedir. Devletimizin de bu yönde attığı adımları takip etmenin yanında desteklemek de gerekir” dedi.

YETİŞMİŞ İŞ GÜCÜ OLAN ÜLKELER DAHA İYİ ÜRETİM YAPMAKTADIR

Baran, “Son yıllarda başlayan teknoloji atakları bu teknolojiyi etkin kullanacak kalifiye eleman ihtiyacını da berberinde getirdi. Bu durum toplumda yerleşmiş hale gelen “Teknoloji insan gücünü bitirdi” düşüncesini çürüttü. Teknolojiyi sadece yönetirken değil, üretirken de insan gücüne ve zihnine ihtiyaç duyulmaktadır. Teknolojiyi etkin ve yerinde kullanmak için meslek liseleri ve meslek kursları son derece elzemdir. Eleman ihtiyacının giderilmesi üretim aşamalarının en büyük sorunudur. Yetişmiş iş gücü olan ülkeler daha iyi üretim yapmaktadır. Aynı zamanda dışa bağımlılık azalmaktadır. Bugün birçok sektörde elaman ihtiyacı giderilmediği için üretimin önü açılmamaktadır. Ayrıca birçok sektörde yetişmiş personel birikmesi söz konusuyken, yetişmiş bireylerin işsiz kalmaması ve ülke ekonomisine katkıda bulunabilmeleri için doğru kontenjan açılması gerekmektedir. Yığılmanın önüne geçmek için iş imkanı az olan bölümlerde kontenjan daraltılmalı, açık bulunan bölümlerde ise kontenjan artırımına gidilmesi lazım” şeklinde konuştu.

MERSİN’İN BÖLGE İLE YARIŞMASI ÖNEMLİ

Mersin’de sanayi üretiminin son zamanlarda ciddi ataklar yaptığını kaydeden Baran şunları kaydetti: “Öte yandan sanayi alanlarının artırımı ve doğru planlanması son derece önemlidir.

Mersin Organize Sanayi Bölgesinin G.Antep, Konya ve Karaman ile yarışması sektöre olumlu yansıdı. Mersin bu noktada serbest bölge ve liman imkanlarını etkin kullanmaya devam ederse; bölgenin rakipsiz bir numarası haline gelir. Bu noktada Mersin tüm kurumları ve imkanlarıyla tek yumruk olmalıdır.  Mersin tek başına zirvede yer almak istiyorsa; her zaman üretimin yanında yer alıp, üretenlerin önünü açmaya devam etmelidir. Hükümetimizin başlatmış olduğu üretim seferberliğini eksiksiz yerine getiren kurum, kuruluş ve iş dünyası hem kalkınır, hem de ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmasında önemli rol oynamış olur. Uzun vadede ise 2071 hedeflerine bir adım daha yaklaşılır.”

 

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü