Profesör Stuart Russell, California Üniversitesi'ndeki İngiliz bilgisayar bilimcisi olarak görev yapan bir bilim insanının açıklamasına göre, Birleşmiş Milletler'in (BM) AIl for Good Küresel Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, yapay zekanın geleneksel okullar ve genel yaşam üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Russell, Cuma günü Cenevre'de gerçekleşen konuşması öncesinde yaptığı açıklamada, yapay zeka alanındaki son gelişmelerin çevre krizleri veya nükleer savaş gibi büyük sorunlara yol açabileceğini ve bunun nasıl gerçekleştiğini dahi fark etmeyebileceğimizi belirtti.

Elips Haber’de yer alan habere göre, Russell, ChatGPT ve akıllı telefonların herkese kişiselleştirilmiş bir eğitim sunarak eğitimde büyük ölçüde zenginleştirme potansiyeli olduğunu ifade etti. Ayrıca, yapay zeka teknolojisinin geleneksel okulların sona ermesine ve daha az öğretmen istihdamına yol açabileceğini hatta muhtemelen öğretmene ihtiyaç duyulmayacağını belirtti.

"Eğitim, yakın gelecekte elde edebileceğimiz en büyük faydalar arasında olacak" diyen Russell, birkaç yıl içinde dünyadaki her çocuğa yüksek kalitede eğitim vermenin mümkün olması gerektiğini ve bu potansiyelin dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı.

Ancak Russell, güçlü teknolojinin eğitim sektöründe kullanılmasının beyin yıkama gibi riskler taşıdığı konusunda uyarıda bulundu. Araştırma verilerine atıfta bulunarak, bire bir öğretimin geleneksel sınıf derslerinden daha etkili olduğunu ve çocukların özel destek ve merakla yönlendirme konusunda öğretmenlerin etkili olduğunu belirtti. Russell ayrıca, Oxford ve Cambridge gibi kurumların geleneksel sınıflardan daha etkili olduğu için öğretmenleri kullanmasına rağmen, bu yaklaşımın tüm dünya çocukları için uygulanmasının mümkün olmadığını söyledi.

OpenAI, eğitim uygulamalarını araştırmak için çalışmalar yürütmektedir ve Mart ayında Khan Academy adlı kar amacı gütmeyen bir eğitim kuruluşuyla ortaklık kurarak ChatGPT-4 tarafından desteklenen bir sanal öğretmenin pilot çalışmasına başlamıştır.

Russell, bu yaklaşımın daha az öğretmen istihdamı veya hatta hiç öğretmenin olmaması gibi endişeleri uyandırabileceğini belirtti. Russell, insan katılımının gelecekte hala etkili olacağını ve daha karmaşık toplu etkinliklerin kolaylaştırılmasında "oyun alanı izleme" sorumluluğunun da dahil edilebileceğini vurguladı. Ayrıca, öğretmenlerin yurttaşlık ve ahlaki eğitim konularında önemli bir rol oynayabileceğini sözlerine ekledi.

Russell, "Henüz deney yapmadık, bu yüzden bir yapay zeka sisteminin tek başına yeterli olup olmayacağını bilmiyoruz. Sadece toplamları yapabilme becerisi değil, motivasyon ve işbirliği gibi sosyal yönlerin de korunması ve geliştirilmesi önemli olacaktır" dedi. Russell ayrıca, milyonlarca hatta yakın gelecekte milyarlarca insanın sürekli olarak bu teknolojilerle etkileşim halinde olacağını ve bunun küresel görüşleri ve siyasi eğilimleri nasıl değiştirebileceğimizi bilmediğimizi söyledi.

Son olarak Russell, "Büyük bir çevre krizi yaratabilir veya nükleer savaşa girebilir ve bunun neden olduğunu bile anlamayabiliriz. Bu tür etkilerin, herhangi bir hareketi küresel bir şekilde ilişkilendiren gerçeği göz önünde bulundurarak, öğretmenler ve öğretim sendikaları arasında 'daha az öğretmen istihdam edilmesi veya hatta hiç öğretmenin olmaması' gibi makul endişelere yol açabileceğini belirtti.