Mersin Vatan Gazetesi
HV
19 NİSAN Cuma 19:06

Kovid-19 salgınında bayan sağlığı üzerindeki etkiler

Sigortacılık sektörü AXA, salgın bayan sağlığı üzerindeki etkilerini incelediği yeni raporunda toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekiyor.

SAĞLIK
Giriş Tarihi : 14-06-2021 23:08   Güncelleme : 14-06-2021 23:08
Kovid-19 salgınında bayan sağlığı üzerindeki etkiler

Dünyanın en büyük sigorta şirketlerinden AXA, insanlığın gelişimi adına insanlık için önemli olanı koruma için yaptığı çalışmalar kapsamında “Gizli Maliyetler: Kovid-19 Uzun Vadede Bayanların Fiziksel ve Ruhsal Sağlığını Nasıl Tehdit Ediyor?”

Raporda salgın döneminde küresel çapta artan toplumsal cinsiyet eşitsizliği dolayısıyla bayanların bedensel ve ruhsal sağlığını olumsuz etkileyen birçok olgu süzgeçten geçiriliyor ve bayanların salgın koşullarında sağlık hizmetleri ile ilgili ne düşündüğü irdeleniyor.

Rapor, farklı disiplinlerde bilimsel bilgi üretimini AXA Araştırma Fonu gibi farklı girişimlerle destekleyen AXA’nın 8 farklı ülkede bambaşka sosyo ekonomik koşullarda yaşayan 8 bin bayanla yaptığı anket ve araştırmalara dayanıyor.

Genel itibarıyla salgının bayanların sağlık hizmetlerine erişimini zorlaştırdığının ve özellikle ruhsal sağlıklarını olumsuz etkilediğinin altını çizen raporun ortaya koyduğu önemli bulgular ise şöyle:

Bayanların yarısından daha çok zamanları ya da paraları olsaydı daha sağlıklı olacaklarını belirtiyor. Salgın döneminde küresel çapta giderek artan ekonomik ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği bayanların sağlıklarına ayırabilecekleri bütçe ve zamanı kısıtlıyor.

Bayanların dörtte üçü salgın esnasında başkalarının sağlığına daha çok öncelik verdiğini belirtiyor. Bayanlar ailelerinin sağlık sorunlarıyla yoğun olarak ilgileniyor ve ev içinde bakım verici rolleri eskisinden daha çok üstleniyor.

Tüm dünyada sağlık hizmetleri sektöründe çalışanların yüzde 70'ini bayanlar oluşturuyor. Virüsle savaşta ön safta yer alan bayan sağlık çalışanları doğal olarak hem virüsün kendisi hem ağır çalışma koşulları hem de bunların beraberinde getirdiği kaygı, depresyon ve tükenmişlik gibi sorunlar ile daha sık karşılaşıyor.

Kanser, diyabet gibi kronik hastalıklara sahip olan kadınların yüzde 60’ının tedavilerini ertelemek zorunda kaldığı; yüzde 40’ının ise düzenli kontrollerini yaptırmak üzere doktora gidemediği görülüyor. Bayanların rutin sağlık hizmetlerinden yararlanamaması sağlıkları üzerinde uzun vadede olumsuz etkiler yaratabiliyor.

Bayanların yüzde 25'i test yaptırmakta zorluk yaşadığını, yüzde 38'i ise maske ve dezenfektan jel bulmakta zorlandığını söylüyor.

Bayanların salgın döneminde maske ve dezenfektan gibi gerekli koruyucu ekipmana ulaşamaması virüs korkusunu artırarak sağlık hizmetlerine erişimlerini zedeliyor.

Bayanların yarısı kaygı bozukluklarının salgın esnasında başladığını daha kötüye gittiğini belirtiyor; yarısından daha çok bu dönemde uyumakta güçlük çekiyor. Bu dönemde psikolojik olarak en çok sorunla karşı karşıya kalanlar genç bayanlar ve çocuklu bayanlar.

AXA Sigorta Bireysel Teknik Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Sanem Çıngay; “AXA olarak toplumsal cinsiyet eşitliğinin ve bayanın güçlenmesinin iş hayatındaki savunucularından biriyiz.

Bu alanda yaptığımız çalışmalardan biri olan son raporumuz da sektörde bayan sağlığı konusunda önemi bir boşluğu dolduruyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği, bayan sağlığı ve doğal olarak toplum sağlığı konusunda çarpıcı sonuçlar ortaya çıkıyor.

Bu sonuçları doğru okuyarak bayanların sağlık hizmetlerine erişimini iyileştirmemiz, yeni teknolojilerin kullanımını yaygınlaştırmamız ve uzun vadeli hastalık risklerini azaltacak daha sağlıklı yaşam tarzlarını benimsemelerini teşvik etmemiz gerekiyor.

AXA olarak bu doğrultuda ödeyenden çözüm ortağına dönüşme misyonumuzdan aldığımız kuvvetle bayanlara özel ürün ve hizmetler geliştirerek bayanlar için fayda yaratmaya yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü