Mersin Vatan Gazetesi
HV
18 NİSAN Perşembe 20:37

Göksu Deltası’nın önemine dikkat çektiler

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonunun desteğiyle her yıl çevre ve doğa koruma alanında farkındalık yaratacak etkinliklere imza atan MTSO Mersin AB Bilgi Merkezi, bu kez 28 Temmuz Dünya Doğa Koruma Günü nedeniyle düzenlediği etkinlikle, Göksu Deltası’nın önemine dikkat çekti.

YAŞAM
Giriş Tarihi : 06-08-2019 11:06   Güncelleme : 06-08-2019 11:06
Göksu Deltası’nın önemine dikkat çektiler

Yöre halkının katılımı ile düzenlenen konferansta, kuş türlerinin tanıtılmasının yanı sıra kuşların coğrafya ve kültürle ilişkisi de ele alındı. 

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Avrupa Birliği (AB) Bilgi Merkezi, Göksu Deltası’nı tanıtmak, yerel halkın ve kamuoyunun dikkatini deltanın önemine çekmek ve korunması konusunda bilinçlenmesine katkıda bulunmak amacıyla Göksu Deltası Kurtuluş Köyü’nde, “Avrupa’dan Anadolu’ya Göçmen Kuşlar” konulu etkinlik düzenledi. Etkinlikte deltada en çok görülen kuş türlerinin tanıtılmasının yanı sıra kuşların coğrafya ve kültürle ilişkisi de ele alındı. Etkinlikte, Kurtuluş Köyü sakinleriyle sohbet toplantısının yanı sıra köy çocukları ile boyama atölyesi de yapıldı. Nadide kuş türlerini rengarenk boyayan çocuklar aynı zamanda türler hakkında da bilgi sahibi oldu. 

 

Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Lütfi Altunsu’nun “Göksu Deltası’nın Nadide Kuşları”nı anlattığı sunumuyla yerel halk, bölgelerinde misafir ettikleri göçmen kuşları yakından tanıma fırsat bulurken, nesli tükenmekte olan türlere ilişkin de bilgi sahibi oldu. Göksu Deltası’nın Avrupa’dan gelen ve Afrika’ya göç eden kuşların en önemli durak noktası olduğuna dikkat çeken Altunsu, “Dünyanın her yerinden kuş ve fotoğraf meraklıları belli dönemde buraya geliyor. Bölgeyi mutlaka korumamız lazım ve kaynak aktarmamız lazım. Göksu Deltası Uluslararası Ramsar Sözleşmesine tabi” diye konuştu. 

 

Doğa Derneği Mersin Bölge Sorumlusu Turan Çetin, “Göksu Deltası’nın Kadim Göçer Kültürü” başlıklı sunumunda Mersin’in göçerleri ve bölgede yaşayan canlılarla ilişkilerine değindi. Çetin, “Şu anda bu toplantıyı gerçekleştirdiğimiz Kurtuluş Köyü de yıllar önce göçerler tarafından oluşturulmuş. Doğayı korumak istiyorsak önce göçerleri korumamız ve bu kültürün sürekliliğini sağlamamız gerekiyor. Göçerlerin telef olan hayvanlarından beslenen kuş türleri göçer güzergahlarını takip ederek bioçeşitliliği etkiliyor” dedi.  

 

Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Yüksel Erkayhan ise “Göksu’da Doğa Koruma” ve “Özel Çevre Koruma Bölgeleri” konularında bilgilendirme yaptı. Özellikle tarım atıklarının toplanması gerektiğine işaret eden Erkayhan; “Sizler tarım yapmaya geçiminizi sağlamaya, bizler de bu bölgeyi korumaya çalışıyoruz. Arada bir denge olması lazım, birlikte bu dengeyi kurabiliriz” dedi. 

 

Sunumlar sonrasında gerçekleşen ve Kurtuluş Köyü sakinlerinin aktif katılım sağladığı soru cevap kısmında ise köy sakinleri hem yangın afetleri neticesinde yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi hem de yasak avcılık konusunda denetimlerin artırılması gerektiğini vurguladı. 

 

ÇKA Genel Sekreteri Lütfi Altunsu’ya ait ‘Kuşlar’ temalı fotoğraf sergisinin de açıldığı etkinlikte katılımcılar, Dalyan gölgesinde kuşları ve doğayı yakından tanıma şansı buldu. Etkinliğin ikinci gününde ise katılımcılar Göksu Nehri üzerinde rafting yaparak, doğanın önemine dikkat çekmek amacıyla pankart açtı. 

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü