Mersin Vatan Gazetesi
HV
19 MART Salı 08:16
Advert

Bakliyatta sorunun çözümü: Alım garantisi

MTSO 3 No’lu Hububat ve Bakliyatın İşlenmesi ve Ticareti Meslek Komitesi Meclis Üyeleri, bakliyatta yurtiçi ve yurtdışında yaşanan gelişmelere bağlı olarak artan fiyatların düşürülmesinde devlet desteğinin önemine dikkat çekti.

EKONOMİ
Giriş Tarihi : 11-06-2021 12:32   Güncelleme : 11-06-2021 12:32
Bakliyatta sorunun çözümü: Alım garantisi

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 3 No’lu Hububat ve Bakliyatın İşlenmesi ve Ticareti Meslek Komitesi Meclis Üyeleri bakliyatta yaşanan sorunları dile getirip çözüm önerilerini sundu. Bakliyat fiyatlarındaki artış nedenlerini sıralayan Meclis Üyeleri Mert Hazar ve Veysel Memiş, çözüm önerileri sundu.

Devlet kurumları tarafından verilecek alım garantileri ya da çiftçinin eğitilmesiyle üretim maliyetlerin düşürülmesi çözüm önerileri arasında yer aldı.

Bakliyatta sorunun çözümü: Alım garantisi

Hazar: “3 kat artan navlun fiyatlara yansıdı”

3 No’lu Komite Meclis Üyesi ve Arbel Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Mert Hazar, temel gıda maddelerinde insanların eskisi gibi stok yapmadığını söyledi.

Fiyatlar artsa da alım gücünün artmadığını, geçmişte 2-3 kilo bakliyat alan kişilerin bugün bir kilo ile günü kurtarmaya çalıştığını bildirdi.

Bu nedenle büyük tonajlı bir Ramazan ayı yoğunluğu yaşanmadığını, satışların rutinde devam ettiğini söyledi.

“Yurtdışında özellikle deniz navlunlarındaki ciddi artışlar büyük sıkıntı. Bunun başlıca sebebi konteyner bulunamaması. Yılbaşından beri fiyatlar 3 katına çıktı.

Artan fiyatlar maalesef pazar kayıplarına neden olabiliyor. 2021 yılı pahalı bir yıl ve fiyatlar artmaya devam ediyor.”

Benzer şekilde ithal ürünlerin de yurtdışından pahalı getirilebildiğini, buna artan döviz kurları ve yurtiçinde kuraklık nedeniyle rekoltelerdeki düşüş eklenince iç piyasada fiyatların arttığını söyledi.

“Yükselen mercimek fiyatların beraberinde nohut ve bezelye fiyatlarını da yükselteceği bilinmektedir. Örneğin, Hindistan gibi ülkeler bakliyatı çok tükettiği için artan mercimek fiyatları karşısında daha uygun fiyatlı olan nohut ya da bezelye ithalatına ağırlık verince doğan talep artışı bu ürünlerin de fiyatını yükseltebilir.”

Son olarak sektör sorunların çözümü için devletin tarımsal üretimi sanayi üretimi ile birlikte ele alması gerektiğini, ihracatın da unutulmaması gerektiğini söyledi. “Çiftçinin düşük maliyetli, yüksek rekolteli tarımsal üretime yönelmesi gerekir.

Katma değeri yüksek gıda üretimi yapan sanayicilerle bu ürünleri ihraç edebilecek girişimler desteklemelidir.” Destek sözünü sadece maddi deste olarak anlaşılmaması, eğitimi, yol göstericiliği, ufuk açıcılığı ve cesaretlendirmeyi de içermesi gerektiğini söyledi.

Memiş: “Bugünden önlem alınırsa kuraklık sorunu çözülebilir”

3 No’lu Komite Meclis Üyesi ve Memişoğlu Tarım Ürünleri Genel Müdürü Veysel Memiş sözlerine Türkiye’de rekolteleri değerlendirerek başladı.

Kuraklığın yansımasının ürün bazında farklılık gösterdiğini, “Örneğin kırmızı mercimek için çok ciddi bir kayıp beklemiyoruz.

Buğdayda kuru tarım yapılan alanlarda ortalama yüzde 20-30’luk bir kayıp yaşanırken sulu tarım yapılan alanlarda yer yer aynı oranda artışlar söz konusu.

Bahsedildiği gibi buğdayda ciddi bir eksikliliğin olduğunu düşünmüyoruz. Bugünden tedbir alınması durumunda sorunun çözülebileceğine inanıyorum. Nohut ve fasulye hasadı henüz başlamadı.”

Navlun sorunu nedeniyle ithalatta ihracatta fiyat artışların yaşandığını, yurtdışından gelen ürünlerin fiyatın artması yurtiçinde üretilen ürünlere yansıdığını belirtti.

Buğday dahil olmak üzere fiyatların yükselme eğiliminde olduğunu, “İyi kontrol gerektiren bir süreçteyiz aksi halde fiyatlar artmaya devam edecek gibi görünüyor.”

Konteyner sorununun uzun süredir yaşandığını, “Konteyner yok deniyor ama herkes bir şekilde ürününü gönderiyor. İhracat rakamlarına bakıyoruz yüzde 5’lik artış varken konteyner yokluğu yüzde 50-60’lar gibi gösterilmeye çalışılıyor. Aradaki bu dengesizliği anlamak zor.”

Bakliyatta fiyat artışlarının önüne geçmenin tek yolu olarak üretimi gösteren Memiş şunları söyledi:

“Çiftçi ürününü ne fiyatla satabileceğini bilirse rahat ve kendinden emin üretim yapar. Bunun en büyük kanıtı nohut. Bu ürün özelinde Türkiye’nin ithalatçı konumundan bir anda dünyanın en büyük ihracatçıları arasına girmesinin sebebi TMO’nun nohuta alım garantisi vermesidir.”

Çiftçinin üretim maliyetlerin azaltılmasına yönelik eğitilmesi gerektiğini söyledi. Kanadalı çiftçilerin çok iyi kazançlar elde ettiğini, “Biz de çiftçiliği, üretimi özendirmeli, doğru uygulamalarla bu sektörden iyi kazanç sağlayabileceğini göstermeliyiz.

Ziraat Meslek liseleri adı altında okullar açılmalı. Sanayiciler olarak bunu desteklemeye hazırız.”

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü