Mersin Vatan Gazetesi
HV
19 NİSAN Cuma 01:37

Geçmeyen sivilceler varsa aman dikkat ne yapmalıyız?

Tüm dünyada haziran ayının ilk haftası Hidradenitis Suppurativa (HS) Fakındalık Haftası olarak kabul ediliyor.

SAĞLIK
Giriş Tarihi : 10-06-2021 16:00   Güncelleme : 10-06-2021 16:00
Geçmeyen sivilceler varsa aman dikkat ne yapmalıyız?

Toplumda köpek memesi hastalığı olarak bilinen HS ile alakalı İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniğinden Uzm. Dr. Meltem Türkmen ve Uzm. Dr. Sinan Doğan önemli açıklamalarda bulundu.

Toplumda köpek memesi hastalığı olarak bilinen hidradenitis suppurativa (HS), hastanın bağışıklık sisteminde yaşanan problem ile ortaya çıkıyor.

Basit sivilce ile başlayan HS’nin tanı koyulma süresi doğru uzmanlık alanına gidilmemesi durumunda ortalama 7 yılı buluyor.

HS hastalığı erken teşhis edilmezse süreç içerisinde sivilceler koltuk altı, kasık, kalça ve meme altlarında ağrılı, hassas şişliklere ve akıntılı apselere dönüşüyor.

Toplumda her 100 kişiden birinde görülen, kıl ve ter bezlerinin bulunduğu yerlerde ortaya çıkan ve kronik bir deri hastalığı olan HS; doğru tanıya ulaşılıncaya kadar ağrılı, iltihaplı sivilce ve çıban benzeri nodüller sebebiyle hastaların yaşam kalitesini düşürüyor.

Konuyla alakalı açıklamalarda bulunan İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniğinden Uzm. Dr. Meltem Türkmen ve Uzm. Dr. Sinan Doğan, koltuk altı, kasık, kalça ve meme altlarında ağrılı, tekrarlayan hassas şişlikler veya akıntılı yaralar varsa mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurmak gerekiyor.

Hidradenitis suppurativa (HS), hastaların yaşam kalitesini ciddi manada düşüren bir hastalık

Uzm. Dr. Meltem Türkmen, “Hidradenitis suppurativa (HS), hastaların yaşam kalitesini ciddi manada düşüren bir hastalık. Hastalar, tanı ve tedavi sürecinde her yönden olumsuz etkileniyorlar.

Basit bir sivilce aslında HS olabiliyor. Kişileri utandıran, sosyal hayattan uzaklaştırarak depresyona sokan aynı zamanda yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen HS lezyonlarının dağılımı cinsiyete göre değişirken, genelde genital bölge ve bacaklardaki lezyonlar bayanlarda daha sık görülüyor.

Hastalık bayanlarda erkeklere göre 2 ile 5 kat daha fazla görülüyor.”

Koltuk altı ve kasık bölgelerinde kızarıklık ve şişlik gibi belirtiler varsa, mutlaka dermatoloji uzmanına başvurulmalı

HS hastaları yaşam kalitelerini daha çok artırmak için hastalık boyunca dikkat etmeleri gereken noktaları söyleyen Uzm. Dr. Sinan Doğan “Hastalar koltuk altı ve kasık bölgelerinde ilk başta kızarıklık ve şişlikle başlayan HS’yi önemsemiyorlar.

Kızarıklar ağrılı yaralara dönüştüğü zaman doktora gitme ihtiyacı hissediyorlar ve ilk başvurulan doktorlar da dermatoloji uzmanı olmuyor.

Bu da süreci uzatıyor. Koltuk altı ve kasık bölgelerinde bu belirtilerden şikayet eden kişiler, mutlaka dermatoloji uzmanına başvurulmalılar ayrıca lezyonların görüldüğü bölgelerin hijyene çok dikkat edilmeli.

Rahat, çok sıkmayan giysiler giyilmeli ve kesinlikle sigara kullanılmamalı. Bu noktalara dikkat edildiğinde hastaların yaşam kalitesi artacaktır.”

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü