Küresel piyasalar

Küresel piyasalarda dün satıcılı seyir görüldü. Avrupa borsaları haftanın ilk işlem gününde İngiltere hariç düşüşle kapandı.

GÜNCEL - 06-12-2022 09:26 232 kez okundu.

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? Küresel piyasalarda dün satıcılı seyir görüldü. Avrupa borsaları haftanın ilk işlem gününde İngiltere hariç düşüşle kapandı. Avrupa'da borsalar, Çin'in bazı şehirlerde Kovid-19 testi ile ilgili kuralları gevşetmesi ve salgın ile ilgili katı kısıtlamalarda daha fazla gevşemenin gelebileceğinin sinyalini vermesiyle Asya-Pasifik'te hisse senetlerinde pozitif trende karşı, İngiltere'deki FTSE 100 endeksi hariç günü düşüşle kapattı. Makro veriler tarafında hizmet ve bileşik PMI verileri takip edildi. Bileşik PMI Kasım ayında hafif bir toparlanma gösterse de, son 5 aydır ekonomik aktivitede daralmaya işaret edilmesi, Euro Bölgesi'nin ılımlı bir resesyona doğru gittiği yönünde değerlendirildi. S&P Global Euro Bölgesi nihai bileşik PMI Kasım ayında 47,3 puandan 47,8 puana yükseldi. Ekim ayında PMI 23 ayın en düşük seviyesini görmüştü. Euro Bölgesi Hizmet PMI ise 48,6’dan 48,5’e hafif geriledi. ABD'de ise hizmet sektörü aktivitesi Kasım'da beklenmedik şekilde toparlandı. ABD’de ISM Hizmet PMI Kasım ayında Ekim ayındaki 54,4 puandan 56,5 puana çıktı. Beklenti verinin 54,4’ten 53,1 puana gerilemesi yönündeydi. ABD’de Ekim ayı fabrika siparişleri de aylık %0,7’lik artış beklentisinin üzerinde, %1,0 artış gösterdi. Fabrika siparişleri bir önceki ay %0,3 artış göstermişti. ABD hisse senedi piyasaları dün negatif tarafta kapanışlar yaptı. Dow Jones endeksinde %1,40 düşüşle 33.947 puandan kapanış gerçekleşirken, S&P 500 endeksi %1,79 düşüşle 3.998,84 puandan kapandı. Nasdaq ise %1,93 geriledi ve günü 11.239,94 puandan tamamladı. Dün ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,48 seviyesinden %3,58 seviyesine yükseldi. Dolar endeksi de, sürpriz bir şekilde artış gösteren ABD ISM Hizmet PMI verisiyle birlikte yükseliş yaşandı ve 105,0 seviyesinin üzerine yükseldi. EUR/USD paritesi dolar endeksindeki hafif yükselişle birlikte 1,05’in altına gerileyen bir seyir görüyoruz. Brent petrol bu sabah 83,0 USD seviyesinde. Bu sabah Avustralya Merkez Bankası’nın faiz kararını takip ediyoruz. Avustralya MB, politika faiz oranında piyasa beklentilerine paralel olarak, 25 baz puan artışa giderken faiz oranını %2,85'ten %3,10'a çıkardı. Avustralya MB, son 8 toplantısında toplam 300 baz puan faiz artırdı ve önceliğinin düşük enflasyonu yeniden tesis etmek ve %2-3 aralığına çekmek olduğunu yineledi.

Bugün ne bekliyoruz? Asya piyasalarında bu sabah zayıf risk iştahıyla daha çok satıcılı bir seyir görüyoruz. ABD vadelileri ise yatay/hafif pozitif. VIX endeksi 20,75 seviyesinde. Bugün Almanya'da sanayi üretiminin öncü göstergesi olarak kabul edilen fabrika siparişleri verileri yayımlanacak. İmalat sanayi siparişlerinde en son %4,0 düşüş yaşanmıştı. ABD'de günün beklenen tek verisi ticaret rakamları olacak.

Gelecek gündemde neler var? Bu hafta Çarşamba günü Kanada Merkez Bankası faiz kararı takip edilecek. Perşembe günü ise Brezilya Merkez Bankası faiz kararı, Cuma günü ise Çin’de TÜFE ve ÜFE ile birlikte ABD’de ÜFE verisi açıklanacak. ABD’de ÜFE son ay yıllık bazda %8,5’ten %8,00’e gerilemiş ve beklentilerin altında kalmıştı. Değişken gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek ÜFE de Ekim’de önceki aya göre değişmezken ve yıllık bazda %6,7’ye gerilemişti. Manşet ÜFE’de beklenti, bir önceki ayki yıllık %8'lik artışın ardından bir miktar yavaşlayarak yıllık bazda %7,2 artması bekleniyor. Gıda ve enerji maliyetlerini hariç tutan çekirdek ÜFE’de de yavaşlama bekleniyor. Aynı gün yine ABD’de Michigan Üniversitesi Tüketici Beklenti anketi sonuçlarının Aralık ayı verileri de takip edilecek.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

DİĞER HABERLER
“Deprem Sonrası Adıyaman Turizmi ve Sosyolojisi” konulu panel düzenlendi

“Deprem Sonrası Adıyaman Turizmi ve Sosyolojisi” konulu panel düzenlendi

19-04-2024 - GÜNCEL

Haliliye Belediyesi ulu çınarların gönüllerine dokunuyor  - Videolu Haber

Haliliye Belediyesi ulu çınarların gönüllerine dokunuyor - Videolu Haber

19-04-2024 - GÜNCEL