Mersin havası S.O.S veriyor!

Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Sinan Can, kentteki 7 adet istasyonda ölçüm yapılan gün sayısı ile orantılı olarak kirli gün sayısı oranının yüksek olduğuna dikkat çekerek, “Ölçüm gerçekleştirilen tüm istasyonlarda bir yılda 35 defadan daha fazla kirli gün sayısı gerçekleştiği görülmüştür. Talebimiz, Çevre Yönetimi Bağlamında; Hava Kirliliği Sorunu ve Çözüme Yönelik Yasal ve Örgütsel Yapılanmalar oluşturulması” dedi.  

GÜNCEL - 02-02-2023 21:09 323 kez okundu.

Mersin havası S.O.S veriyor!

Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Sinan Can, Mersin’deki hava kirliliğine dair hazırlanan raporu kamuoyuyla paylaştı.

Can, mühendislerin bilimsel ve teknik görevleri arasında olan yerel, ulusal çevre sorunları ve doğa tahribatları hakkında, bilimsel veriler ışığında oluşturulan 2022 yılı hava kirliği raporuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada; hava kirliliği açısından, çapı 2.5 mikrona eşit ya da daha küçük olan maddelere Partikül Madde 2.5 (PM2.5) denildiğini hatırlattı. PM2.5’ın, ağırlıklı olarak fosil yakıtların kullanımı sonucu açığa çıktığını belirten Başkan Can, “Canlılarda çok ciddi kalp, damar, solunum, dolaşım sistemi problemlerine neden olmakta ve maruz kalındığı seviyeye bağlı olarak da ölümlere yol açabilmekte. Ulusal mevzuatta yer alan sınır değerlerimize göre Huzurkent istasyonunda ise yılın 345 günü ölçülen değerlerin 180 günü kirli hava ölçümleri gerçekleşmiştir. İstiklal istasyonunda 229 gün, Yenişehir 202 gün, Tarsus istasyonlarında 244 gün, Toroslar istasyonunda 109 gün, Taşucu istasyonunda 48 gün kirli hava yaşandığı görülmüştür. Ölçüm gerçekleştirilen tüm istasyonlarda bir yılda 35 defadan daha fazla kirli gün sayısı gerçekleştiği görülmüştür. Baktığımızda, Dünya Sağlık Örgütü sınır değerine göre ise Huzurkent İstasyonunda 345 gün, İstiklal 361 gün, Tarsus 354, Taşucu 303, Toroslar 347, Yenişehir İstasyonu ise 360 gün kirli hava gün oluştuğu görülmekte” ifadelerini kullandı.

‘MERSİN’İN VE ÜLKEMİZİN TAMAMINDA HAVA KİRLİLİĞİ MEVCUT’’

İnsanların toplumsal refah açısından, sağlıklı, huzurlu ve verimli bir yaşam sürdürebilmesi için temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşaması gerekliliğinin açık olduğuna dikkat çeken Başkan Can, “Şu an Mersin ölçeğinde bir tahribat yaşanıyor diyebiliriz. Söz konusu tahribatın temelinde yer alan önemli kirlilik sınıflarından biri olan hava kirliliği, kentimizde belirgin olarak hissedilmekte canlı hayatını etki ettiği görülmekte” sözlerini aktardı. “Hava kalitesi ölçüm istasyonlarından PM2.5, PM10 kirleticisi için elde edilen verilere göre kentimizde hava kirliliği gün sayılası tespit edilmeye çalışılıyor” diyen Başkan Can, şöyle devam etti: “Veriler Ulusal sınır değerleri ve DSÖ’nün belirlediği verilere göre yorumlandı. Mersin’de ise, 7 adet ölçüm istasyonu yer alıyor. Ulusal ve uluslararası sınır değerleri baz alınarak gerçekleştirilen değerlendirmeye göre elde edilen ölçümler değerlendirildiğinde istasyonlarda ölçüm yapılan gün sayısı ile orantılı olarak kirli gün sayısı oranının yüksek olduğu görülüyor. Hava kirliliği kaynağı elbette bölgelere göre değişiklik gösteriyor. Nüfus yoğunluğu fazla olan kent merkezlerinde ulaşımdan ve ısınma kaynaklı hava kirliliği de etkisini var. Nihayetinde Mersin’de ve ülkemizin tamamında hava kirliliği sorunu görülmektedir. Kirletici analizlerinin düzenli yapılması, yıl bazında ölçüm yapılmayan gün sayısının olmaması ve standart sapma oranlarının en az düzeyde kalması ve aynı zamanda da bu verilerin sağlıklı bir şekilde kamuoyuna sunulması gerekliliği açıktır.”

Başkan Can, son olarak, “Bizim Çevre Mühendisleri Odası olarak talebimiz, Çevre Yönetimi Bağlamında; Hava Kirliliği Sorunu ve Çözüme Yönelik Yasal ve Örgütsel Yapılanmalar oluşturulması.  Enerji için yemek yapımı, ısınma ve ışıklandırma gibi evlerde kullanılan enerjinin temiz enerji olmasının desteklenmesi,  yenilenebilir temiz enerji üretiminin daha da arttırılması ve yeni termik santrallere izinv verilmemesi, Ulaşım için toplu taşımanın kullanımının artırılması, hızlı, konforlu, ucuz ulaşımın desteklenmesi, kirletici vasfı yüksek yaşlı araçların trafikten çekilmelerinin sağlanması gibi konular” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

 

DİĞER HABERLER
Ahmet Erkan Birben vefatı etti

Ahmet Erkan Birben vefatı etti

16-04-2024 - GÜNCEL

Mobil tehditleri hafife almayın

Mobil tehditleri hafife almayın

16-04-2024 - GÜNCEL