Mersin Vatan Gazetesi
HV
29 MART Cuma 02:27
Advert

″Çin daha yüksek seviyeli dışa açık bir ekonomik sistemi inşa edecek″

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, Çin’in daha yüksek seviyeli dışa açık bir ekonomik sistemi inşa edeceğini belirtti.

GÜNDEM
Giriş Tarihi : 29-11-2022 17:06   Güncelleme : 29-11-2022 17:06
″Çin daha yüksek seviyeli dışa açık bir ekonomik sistemi inşa edecek″

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, Çin’in daha yüksek seviyeli dışa açık bir ekonomik sistemi inşa edeceğini belirtti.

Dünya Bankası'nın eski ekonomistlerinden Mwangi Wajira kısa süre önce verdiği röportajda, Çin ekonomisinin sürekli büyümesinin dünya ekonomisine daha fazla canlılık katacağı gibi Çin’in yüksek nitelikli kalkınmasının da küresel ekonominin toparlanmasına daha fazla güven ve fırsatlar getireceğini belirtti. Zhao Lijian, günlük basın toplantısında, Wajira’nın açıklamasını değerlendirdi.

Zhao, son 10 yılda Çin ekonomisinin ortalama büyüme oranının yüzde 6,6 olduğunu ve dünya ekonomik büyümesine katkısının yüzde 30’u aştığını kaydetti.

Geçen yıl Çin’in Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nın dünyanın toplam ekonomik hacmindeki oranının yüzde 18,5’e ulaştığını hatırlatan Zhao, Çin’in dış ticaret hacminin 6,9 trilyon ABD Doları’nı bulduğunu söyledi.

Çin’in dünyanın ikinci büyük ekonomisi ve en büyük ticaret ülkesi olmayı sürdürdüğüne dikkat çeken Zhao, Çin ekonomisindeki istikrarlı ve uzun vadeli olumlu eğilimin değişmediğini ve bunun dünyanın refahı ve kalkınması için daima olumlu bir enerji olduğunu kaydetti.

Çin’in öteden beri dışa açık bir dünya ekonomisini destekleyen ve ilerleten ülke olduğuna işaret eden Zhao, Çin’in yüksek nitelikli Kuşak ve Yol inşasını hızlandırırken, Küresel Kalkınma İnisiyatifi’ni ortaya koyup inisiyatifin yerine getirilmesini sağlamaya çalıştığını, diğer ülkelerle ekonomik bağlantıları güçlendirip Çin’in kalkınmasının fırsatlarını paylaştığını, BM Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündemi’nin hayata geçirilmesine katkıda bulunduğunu dile getirdi.

Çin’in daha büyük boyutlu, daha geniş ve daha derin dışa açılmayı sürdüreceğini aktaran Zhao, Çin’e özgü modernleşme yolunda ilerleyecek olan Çin’in, daha yüksek seviyeli dışa açık bir ekonomik sistemi inşa ederek, dünya ekonomisinin toparlanmasına sürekli ivme kazandıracağını sözlerine ekledi.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu

Hibya Haber Ajansı

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü