Mersin Vatan Gazetesi
HV
19 MART Salı 17:00
Advert

Başkan Seçer’e Kadınlara Desteğinden Dolayı Tarihi Belge

Yerel tarihçi ve turizmci Ali Merzeci, Başkan Seçer’i ziyaret ederek, Cumhuriyet Halk Fırkası’na Mersin’den ilk başvuruyu yapan ve Mersin Belediyesi’nin ilk kadın Meclis üyelerinden biri olan Zekiye Halil Olgaçay’ın Cumhuriyet Halk Fırkası’na kabul yazısının orijinal ve ıslak imzalı halini takdim etti.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 11-05-2022 21:48   Güncelleme : 11-05-2022 21:48
Başkan Seçer’e Kadınlara Desteğinden Dolayı Tarihi Belge

Seçer, “Çok önemli, değerli bir belge. Bu coğrafyada böyle laik, demokratik bir Cumhuriyet’i kurmuş bir liderin görüşleri doğrultusunda yöneticilik yapmak her zaman bana onur vermiştir. Onur vermeye de devam ediyor. Bizim feyz aldığımız kişi bellidir; Mustafa Kemal Atatürk’tür” dedi. Ali Merzeci ise “Kadın emeğine ve kadına verdiğiniz değerden etkilendim” diye konuştu.

Yerel tarihçi ve turizmci Ali Merzeci, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i ziyaret etti. Merzeci, Başkan Seçer’in kadınlara verdiği destekten dolayı; Cumhuriyet Halk Fırkası’na Mersin’den ilk başvuruyu yapan ve Mersin Belediyesi’nin ilk kadın Meclis üyelerinden biri olan Zekiye Halil Olgaçay’ın Cumhuriyet Halk Fırkası’na kabul yazısının orijinal ve ıslak imzalı halini takdim etti. Ziyarette ayrıca, başvurunun yer aldığı Vakit Gazetesi’nin taranmış ve çerçevelenmiş hali de Başkan Seçer’e hediye edildi. Başkan Seçer, “Çok önemli ve değerli bir belge” dedi.

“Feyz aldığımız kişi Mustafa Kemal Atatürk’tür”

Ziyarette; yerel tarihçi ve turizmci Ali Merzeci, Ali Merzeci’nin oğlu Güven Merzeci ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı İbrahim Evrim yer aldı. Başkan Seçer, ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, şöyle devam etti:

“Çok önemli, değerli bir belge. Dünyada kadının adı yokken, ülkemizin kurucusu, mimarı, Cumhuriyetimiz’in kurucusu, partimizin kurucusu, kurtarıcısı Ulu Önder’in 1930’lu yıllarda Türkiye’de kadınımıza seçme ve seçilme hakkını tanıması çok önemli. Önce yerel seçimlerde, daha sonra da milletvekilliği genel seçimlerinde 1934 yılında kadınlara bu hakkı verdi, 1935 seçimlerinde mebus oldular. Bu, Türkiye'nin demokrasi tarihi açısından da son derece önemli. Bu konuştuğumuz tarihten yaklaşık 1 asır sonra Yerel Eşitlik Eylem Planı'nı konuşuyoruz. Hala kadın-erkek eşitliğini konuşuyoruz, bu tip çalışmalar yapıyoruz. Demek bizden 1 asır önce o feraset, ileriyi görüş, zekâ, o tarihlerde bazı kararlar aldırmış. Açıkçası böyle bir liderin kurduğu bir partinin mensubu olmak, böyle bir liderin kurduğu bir ülkede, bu coğrafyada böyle bir laik, demokratik bir Cumhuriyet’i kurmuş bir liderin görüşleri doğrultusunda yöneticilik yapmak her zaman bana onur vermiştir. Onur vermeye de devam ediyor. Dolayısıyla bizim feyz aldığımız kişi bellidir; Mustafa Kemal Atatürk'tür. Bizim yolumuz belli. Çünkü liderimiz ‘O’.” 

Merzeci: “Kadın emeğine ve kadına verdiğiniz değerden etkilendim”

Ali Merzeci, Başkan Seçer’in hizmetlerinde ve projelerinde kadın emeğini öne çıkararak, kadınlara öncelik vermesinden dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Kadın emeğine ve kadına verdiğiniz değerden etkilendim. Kadının Türkiye’de Cumhuriyet ile vücut bulmuş haklarının bir maddi belgesini, bir müzayedede buldum, satın aldım ve dedim ki ‘Başkanım’a hediye edeceğim.’ Bununla ilgili gazete çalışması yaptım. Sadece kadın emeğine verdiğiniz değerden değil; bu hanımefendi, rahmetli, Mersin Belediyesi’nin ilk kadın Meclis üyesi. Aynı aylarda Afet İnan Ankara’da Meclis üyesi oluyor. İlk defa Anadolu’da Mersin bir hanımefendiyi Meclis’ine sokuyor. Partiye kabul edildiğine dair bir belgeyi bulduk ve sizinle paylaşmak istedim” dedi ve Başkan Seçer’ e belgeyi takdim etti.

Merzeci ayrıca Vakit Gazetesi’nde yer alan haberin de taranmış ve çerçevelenmiş halini Başkan Seçer’e takdim ederken, Zekiye Halil Olgaçay hakkında da bilgiler paylaştı. Merzeci, “Zekiye Hanım, Olgaçay soyadını alacak sonra. Müracaat ediyor Nisan 1930’da daha İngiltere'de kadınların hiçbir hakkı yok. Zekiye Hanım Nisan’da müracaat ediyor. 5 ay sonra partiden bu cevap geliyor. ‘Partiye kabul edildiniz.’  Partiye giriyor, partiye girdikten sonra listeye alınıyor ve Meclis’e seçiliyor. Ben bu orijinal belgeyi de ayrıca sizin zatınıza hediye ediyorum. Eşiniz Meral hanımefendi ile Darısekisi’ne gittiğimizde kadın kooperatiflerinin önemini fark ettiğinizden beri eşinize gıyabınızda teşekkür etmiştim” diye konuştu.

İçel Sanat Kulübü Üyesi olduğunu da aktaran Merzeci, Başkan Seçer’e Kulübe destekleri için de ayrıca teşekkür etti. Ayrıca Merzeci, Türkiye’de olmayan bir ‘Çocuk Kitapları Müzesi’ konusunu da Başkan Seçer’e iletti. Bunun üzerine Başkan Seçer, konuyla ilgileneceklerini söyledi.

 

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü