TCMB tarafından bugün Kasım ayına ilişkin faiz kararı açıklanacak. Bizim beklentimiz ve konsensüs beklenti Ka- sım ayında politika faizinin %37,5 ile 250 baz puan artaca- ğı yönünde. Yıl sonunda politika faiz beklentimiz ise %40. Beklentimizin sebepleri ise yüksek enflasyonun devam etmesi ve TCMB tarafından karar metninde verilen mesaj- lar. TCMB'nin geçen hafta yayımladığı Finansal İstikrar Raporu sonrasında, Haziran ayında başlatılan güçlü para- sal sıkılaşmanın sürdürüldüğünü söyleyen TCMB Başkanı Erkan, enflasyonla mücadelenin her zamankinden daha elzem hale geldiğine dikkat çekti.

KKM'den TL mevduatlara geçişler kapsamında atılan adımların etkisi ile TL mevduatlarda yukarı yönlü bir seyir söz konusu. Merkez'in politika faizini yükseltmesi, TL mev- duat verirken bankaların elini rahatlatırken, iç talebin bas- kılanarak ihracat odaklı bir strateji kapsamında yapılan açıklamalar sonrasında da bankaların kredi musluklarını azalttığını gözlemliyoruz. Merkez Bankası'nın sıkı politika- ya devam edeceği mesajı ve enflasyon beklentilerinin de yukarı yönlü revizyonu ile yıl sonuna kadar faiz artırımları- nın devamını beklemekteyiz.

Beklentilere paralel (250 bp) ve/veya beklenti üstü faiz artı- rımı ile karar metninde verilecek mesajlar bankacılık tara- fına katalist etki yaratabilir. Tersi bir durumda TL’deki de- ğer kaybı hızlanabilir. Bankacılık tarafında volatilitenin yüksek olmasını bekliyoruz.

Kaynak İnfo Yatırım

Hibya Haber Ajansı