Mersin Vatan Gazetesi
HV
27 NİSAN Cumartesi 16:25

Başkan Sarı; “Okulda olması gerekirken çalıştırılan küçük çocuklar en büyük yaramız”

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Sarı, çocuk işçiliği ile mücadelenin ülkemiz ve dünyanın en önemli konularından biri olduğunu vurgulayarak, okulda olması gerekirken küçük yaşta işyerlerinde çalıştırılan çocukların kanayan en büyük yaramız  olduğunu söyledi.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 27-10-2023 15:52
Başkan Sarı; “Okulda olması gerekirken çalıştırılan küçük çocuklar en büyük yaramız”

 

Avrupa Birliği tarafından desteklenen “İstihdam için Mesleki Eğitim Programı” çocuk işçiliği ile mücadele çalışmaları kapsamında Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ile Mersin İl Millî Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde “Çırak Öğrencilerim Ustalık Yolunda” Farkındalık Toplantısı Mersin Divan Otelde yapıldı.
Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, Müdür Yardımcısı Kutlutekin Baş, Mersin Mesleki Eğitim Müdürü Kadir Kerimoğlu ile Mersin il genelinde 50’ye yakın meslek odası başkanı ile usta öğretici, öğretmenlerin katılımıyla gerçekleştirilen “Çırak Öğrencilerim Ustalık Yolunda” farkındalık toplantısı saygı duruşu ve istiklal marşımızın okunması ile başladı. Ardından toplantının açılış konuşmasını yapan Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Sarı, Mersin’de 2020 yılından itibaren TESK ve diğer paydaşlarla birlikte İstihdam için Mesleki Eğitim Programı-İMEP projesini yürüttüklerini ifade ederek, “Bu proje ile işgücü piyasasının ihtiyaçlarını karşılamak, çıraklık ve mesleki eğitim yoluyla ilimizde yaşayan vatandaşlarımızın mesleki bilgi ve becerilerini geliştirerek, şehrimizdeki işsizlik sorununu azaltmayı amaçlıyoruz.  Aynı zamanda asırlardır süre gelen Ahilik Kültürümüzün devamı olan usta-çırak ilişkimizi de güçlendirmek, yeni nesillere aktarmayı hedefliyoruz” dedi.


 Yapılan bu toplantının ana gündeminin ise “Çocuk işçiliği ile mücadele” konusunda dikkat çekmek olduğunu ifade eden Başkan Sarı, “ Dünyanın ve ülkemizin en önemli sorunlarının başında çocuklarımızın geleceği gelmektedir. Okulda olması gerekirken  küçük yaşta çalıştırılan çocuklar en büyük kanayan yaramızdır.  Ülkemizdeki yoksulluk, gelir eksikliği gibi sorunlar aileleri zorla ya da istemeyerek de olsa çocuklarını çalıştırmaya itmektedir. Bunun için toplumun bütün kesimlerinin çocuk işçiliği ile mücadele etmesi gerekmektedir. Bilmenizi isterim ki esnaf-sanatkâr teşkilatı çocuk işçi çalıştırmaz, bizim yanımızda çalışanlar 15 yaş ve üzeri olan çıraklarımızdır. Çıraklarımız geleceğin esnaflarıdır. Onlar ise ülkemizin kalkınmasında, gelişmesinde çok önemli rol oynayacaklardır” diye konuştu. Başkan Sarı şöyle devam etti:
“ Birlik olarak çocuk işçiliği konusunda azami özen gösteriyor, çocuklarımızın önce okulda, sonra çıraklık yaşına geldiklerinde esnaflarımızın yanlarında olmalarını ailelerine tavsiye ediyoruz. Bunun için Birliğimiz zaman zaman denetimler yapmakta, esnaflarımızı bilgilendirmek için projeler hayata geçirmektedir. Birlik olarak çırak öğrencilerimize ve esnaf sanatkarlarımıza yönelik desteklerimiz, çalışmalarımız ve projelerimiz artarak devam edecektir. Bugün ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan çocuk işçiliği ile mücadele kapsamında projemizi hayata geçirmek üzere bir araya geldiğimiz davetimize katılımlarıyla güç veren esnaf-sanatkarlarımıza, oda başkanlarımıza, öğretmenlerimize, ustalarımıza ve tüm misafirlerimize en kalbi duygularımla saygılarımı sunarım. Toplantımızın hepimiz için faydalı geçmesini temenni ediyor, Cumhuriyetin Yüzüncü Yılında Çocuklarımıza hep birlikte sahip çıkmaya, onları meslek sahibi, vatana ve millete faydalı bireyler olmaları hep birlikte güzel işler yapmaya davet ediyorum”
Daha sonra konuşan Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş ise Çocuk işçiliği ile mücadelede işverenin sorumlulukları, çırak öğrencilerin hakları ve çocuk işçiliğinin önüne geçilmesi bağlamında önemli olduğunu belirterek şöyle devam etti:
“ Bizlerin nihai amacı Bakanlığımızın direktifleri doğrultusunda ülkemizde misafir ettiğimiz öğrencilerin güvenliğini sağlamak, eğitim öğretimin nitelikli şekilde devamı için gerekli süreçleri azami titizlikle yürütmektir. Ülkemizde istihdam olanaklarını artırmak, mesleki eğitimi güçlendirmek önemlidir. Ancak bu yapılırken evlatlarımızın her anlamda güvenliğini sağlamak boynumuzun borcudur. Çocuk işçiliği ile mücadelede işverenin sorumlulukları, çırak öğrencilerin hakları ve çocuk işçiliğinin önüne geçilmesi bağlamında önemlidir. Biz eğitimcilerin önceliği, okul çağındaki tüm öğrencilerimizin okullarında ve aynı zamanda mesleki eğitim alan tüm öğrencilerimizin de iş yerlerinde en güvenli ve nitelikli şekilde eğitimlerini tamamlamalarını sağlamaktır. Bu anlamda ustalık yolunda ilerlemek isteyen evlatlarımıza çıraklık eğitimi kapılarını açan tüm işverenlerimizin duyarlı, eğitim öğretimin ilkelerine ve çocuk haklarına azami derecede uygun hareket edeceğine inanıyor, bu titizlikle çalışan tüm işverenlerimize teşekkür ediyorum."

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü