Mersin Vatan Gazetesi
HV
25 NİSAN Perşembe 08:35

İETT, Uluslararası Toplu Taşıma Ödülünü Kazandı

Türkiye ve İstanbul'daki toplu ulaşımın lider kurumu olan İETT, dünyanın en büyük toplu taşıma sivil toplum kuruluşu UITP tarafından Özel Ödüle layık görüldü.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 10-06-2023 10:45   Güncelleme : 10-06-2023 10:45
İETT, Uluslararası Toplu Taşıma Ödülünü Kazandı

İETT, "M4 Kadıköy – Sabiha Gökçen Havalimanı Metrosu ile İETT Otobüs Hatları Entegrasyonu" projesiyle UITP Özel Ödülü'nü kazandı. Bu ödülü alan tek Türk toplu taşıma kurumu olan İETT, 2023 yılında büyük bir başarı elde etmiş oldu.

Proje kapsamında, Kadıköy - Sabiha Gökçen Havalimanı Metrosu'nun açılışıyla birlikte Tuzla, Pendik, Kartal ve Maltepe ilçelerindeki otobüs seferleri simülasyonlarla yeniden değerlendirildi. Yapılan analizler sonucunda, bu ilçelerden metroya en kolay entegrasyonun sağlanabilmesi için yeni hatlar oluşturuldu.

Yeni hatların devreye alınmasıyla bölgedeki toplam sefer sayısı %3 arttırıldı ve günlük 39 otobüs tasarruf edilerek bu araçların ihtiyaç duyulan diğer bölgelerde hizmet vermesi sağlandı. Bu çalışma sayesinde ilçelerin otobüs ve otomobil trafiği azaldı. Ayrıca, metro ile otobüsler arasındaki ücretsiz entegrasyon artırılarak metro kültürünün yaygınlaşması hedeflendi. Proje sonucunda günlük 13 bin kilometre yol kat edilerek yıllık 90 milyon liralık akaryakıt tasarrufu sağlandı.

UITP'nin İspanya'nın başkenti Barcelona'da gerçekleştirilen toplantısında, UITP Otobüs Komitesi Başkan Yardımcılığı'na İETT'nin ilk kadın Genel Müdür Yardımcısı olan Zeynep Pınar Mutlu seçildi. Bu seçimle birlikte İETT, UITP'de önemli bir göreve sahip olan ilk Türk kurumu oldu.

İstanbul'un Avrupa'nın 23 ülkesinden daha fazla nüfusa sahip bir kent olması nedeniyle İETT, şehirdeki değişen ve artan ihtiyaçlara uygun sefer planlamalarını ve otobüs yatırımlarını özenle gerçekleştiriyor. Ayrıca, şehirde hızla devam eden raylı sistem yatırımlarının tamamlanmasıyla birlikte, ilgili bölgelerdeki otobüs seferlerinin yeniden ve akılcı bir şekilde planlanması önemseniyor

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü