Mersin Vatan Gazetesi
HV
28 MART Perşembe 18:21
Advert

43. İstanbul Maratonu’nda Otizmli Çocuklara Büyük Destek!

Tohum Otizm Vakfı gönüllü koşucuları adımlarını, otizmli çocuklara eğitim desteği için attı! 7 Kasım 2021 Pazar Günü 43. kez gerçekleşen, Türkiye.

SPOR
Giriş Tarihi : 08-11-2021 12:24
43. İstanbul Maratonu’nda Otizmli Çocuklara Büyük Destek!

Tohum Otizm Vakfı gönüllü koşucuları adımlarını, otizmli çocuklara eğitim desteği için attı! 7 Kasım 2021 Pazar Günü 43. kez gerçekleşen, Türkiye'de düzenlenen en önemli spor organizasyonlarından N Kolay 43. İstanbul Maratonu’nda; Tohum Otizm Vakfı gönüllü koşucuları, otizme dikkat çekebilmek ve otizmli çocukların tek çareleri olan eğitime kavuşmalarına destek olmak için adımlarını attılar.

 

 

Dünyada iki kıta arasında koşulan tek maraton olan N Kolay 43. İstanbul Maratonu, bu yıl tüm Türkiye’deki koşu severleri 30-31 Ekim tarihlerinde sanal koşuda buluştururken; 7 Kasım Pazar günü ise fiziki olarak gerçekleşti. 42K, 15K ve 42K paten kategorilerinde yine sınırlı sayıda katılımcı ile koşulan ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden başlayan N Kolay 43. İstanbul Maratonu’nda Tohum Otizm Vakfı, otizme dikkat çekmek ve Tohum Otizm Vakfı’nda okuyan otizmli çocuklara eğitim desteği sağlamak üzere her seviye için farklı parkurlarda gönüllü koşucularıyla yer aldı. 

 

 

Büyük bir coşkuyla gerçekleşen N Kolay 43. İstanbul Maratonu’ndaBezmialem Tıp Öğrencileri Birliği, Bostancı Rotaract Kulübü, Kuvey Türk Katılım Bankası, Eagleburgmann, Enka Okulları, Estetik International, Hepsiburada, Hisar Okulları, Hyatt Regency Istanbul, Inspark, İELEV Özel İlkokulu/ Ortaokulu, İTÜ Eta Vakfı Doğa Koleji T-Mba Liderlik Akademisi Öğrencileri, Koç Üniversitesi Tıp Öğrencileri Birliği, Koza Otomotiv Aş, Kredi Kayıt Bürosu, Kültür Koleji/K2000 Koleji, Omg İletişim A.Ş., Otokoç Otomotiv, Panasonic Life Solutions Türkiye, Pfizer Türkiye, Sakarya Altınküre Okulları, Vizyon Eğitim Kurumları, Kılınç Hukuk Ve Danışmanlık, Özel Ataşehir Okan Koleji firmalarının kurumsal koşucularının yanı sıra bireysel koşucuların da dâhil olduğu yaklaşık 600 kişi, Tohum Otizm Vakfı ile birlikte otizmli çocukların eğitim burs fonu için koştu.  

 

 

Doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk yıllarında fark edilen gelişimsel bir farklılık olan otizmin bilinen tek çaresinin erken tanı ile yoğun ve sürekli eğitim olduğuna dikkat çeken Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Suat KARDAŞ “Bugün dünyada her 54 çocuktan 1’i otizm riski ile dünyaya geliyor. Bu rakam her yıl artış eğilimi gösteriyor. N Kolay 43. İstanbul Maratonu’nda, koşarak hem otizm konusunda farkındalık yaratan hem de otizmli çocuklarımızın eğitimi için bağış toplayan tüm gönüllülerimize yürekten teşekkür ediyoruz. Bağış toplama kampanyasının devam edeceği 22 Kasım tarihine kadar gönüllülerimize bağış desteği bekliyoruz.” dedi.  

 

 

Otizmin bilinen tek çaresi, erken tanı ile yoğun, sürekli, özel eğitim!

 

Otizmin başlıca belirtileri arasında; başkalarıyla göz teması kurmamak, ismi söylendiğinde bakmamak, konuşmada gerilik, parmağıyla ile istediği şeyi gösterememek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar sayılabiliyor. Ailelerin çocuklarında aynı yaştaki diğer akranlarından farklı davranışlar ve belirtiler gözlemleniyorsa vakit kaybetmeden otizm konusunda uzman bir çocuk ergen psikiyatristine başvurmaları gerekiyor. Bilimsel araştırmalar, erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizmin belirtilerinin kontrol altına alınabildiğini, gelişim sağlanabildiğini, hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmadığını gösteriyor. 


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü