Mersin Vatan Gazetesi
HV
29 MART Cuma 15:38
Advert

Mersin Büyükşehir Belediyesi ’den sahildeki kuşlar için 48 odalı kuş evi

Mersin Büyükşehir Belediyesi, kuşların doğal yaşamlarını daha kolaylaştırmak ve onlara korunaklı barınma alanları oluşturmak için kuş popülasyonunun yoğun olduğu Adnan Menderes Sahili’ne Kuş Evi yerleştirdi.

YEREL HABERLER
Giriş Tarihi : 28-05-2021 23:00   Güncelleme : 28-05-2021 23:00
Mersin Büyükşehir Belediyesi ’den sahildeki kuşlar için 48 odalı kuş evi

Okaliptüs ağacını çevreleyecek şekilde yerleştirilen 48 odalı Kuş Evi’nde şamandıra sistemi sayesinde su bulma, yem alanı sayesinde yem arama sıkıntısı çekmeyecek olan kuşlar, yaz aylarında sıcaktan korunabilecek.

Mersin Büyükşehir Belediyesi ’den sahildeki kuşlar için 48 odalı kuş evi

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, kuş popülasyonunun yoğun olduğu Adnan Menderes Sahili’ne Kuş Evi yerleştirdi.

Sahil boyunca Kültür Park’ta kuş popülasyonunun çok olduğu alan için özel tasarlanan Kuş Evi sayesinde kuşlar yazın sıcağından korunurken, yem ve su sıkıntısı çekmeyecek.

48 odalı şamandıra sistemli Kuş Evi

Kentleşmenin artmasıyla birlikte doğal yaşam alanları azalan, en çok yem ve su bulma konusunda sıkıntı çeken kuşlar, özel tasarlanan Kuş Evi’nde şamandıra sistemi ve yem bölmesi ile yemsiz ve susuz kalmayacak. Doğayla bütünlük sağlaması adına okaliptüs ağacının etrafına çember bir şekilde yerleştirilen Kuş Evi’nin 48 odası bulunuyor.

Kuşların hem temiz su hem de barınma ihtiyaçlarını karşılıyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Evcil ve Sahipsiz Hayvanlar Şube Müdürlüğü’nde Biyolog olarak görev yapan Altay Atlı, Kuş Evi fikrinin çıkış noktasını anlattı.

Kedi ve köpeklerin yanı sıra kuşları da her gün beslediklerini, “Bu beslemeler esnasında bir şey fark ettik ki bu kuşların hem temiz su ihtiyaçlarının giderilmesi hem de barınma ihtiyaçlarının giderilmesi gerekiyor.

Özellikle çevredeki kirli suları içen hayvanlarda yoğun bir hastalık gözlemledik. Bunun neticesinde böyle bir şey tasarlandı. Kuş Evi’nin en önemli özelliğinden birisi kuşlara 24 saat temiz su sağlanıyor olması. İçerisinde şamandıra sistemi var. Su azaldıkça yeni su doluyor. Gün içerisinde ekiplerimiz tarafından kuşların beslenmesi yapılıyor.”

İlerleyen günlerde farklı kuş türleri için de çalışmalar yapacaklarını sözlerine ekleyen Atlı, “Kuş popülasyonunun yoğun olduğu noktalarda bu çalışmamızı devam ettirebiliriz. Bu sadece güvercinler için yapılan bir nokta değil. Diğer kuş türleri için de çalışmalara devam edeceğiz.”

Doğayla bir bütünlük sağlıyor

Hayvan mobilyası tasarımcısı olan ve Kuş Evi’ni de tasarlayan İç Mimar Merve Selin Dayı, evin teknik özelliklerinden bahsederek, “Kuş Evi’nin malzemesini kayın marin kontrplaktan yaptım.

Bu teknelerde kullanılan özel bir malzeme. Uzun yıllar boyunca kuşların güvenle kullanabileceği, zarar görmeyen bir ürün. Alt kısmında su haznesini şamandıra sistemi ile yaptım. Birinin manuel olarak oraya su doldurması gerekmeyecek. Kuşlar her istediği an orada içme suyu bulabilecek.”

Tasarımı, kedilerin ağaca tırmanmasını engelleyecek şekilde yaptıklarını, “Kedilerin ağaca tırmanmasını engellemek için bir aparat geliştirdik. Bu aparat kedilere zarar vermeyecek fakat onların yukarı çıkıp yuvalara erişmesini engelleyecek.

Tasarımın dairesel bir şekilde okaliptus ağacını çevrelemesinin nedeni doğayla bir bütünlük sağlıyor olması ve çevrede ekstra bir hacim alan kaplamıyor olması.”

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü