Mersin Vatan Gazetesi
HV
26 NİSAN Cuma 07:44

Öne çıkan şirket haberleri

Wall Street Journal'ın haberine göre, ABD'li petrol firması Chevron Corp, Kuzey Afrika ülkesinde enerji arama çalışması için Cezayir ile görüşmelere başladı.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 06-02-2023 17:49   Güncelleme : 06-02-2023 17:49
Öne çıkan şirket haberleri

-Wall Street Journal'ın haberine göre, ABD'li petrol firması Chevron Corp, Kuzey Afrika ülkesinde enerji arama çalışması için Cezayir ile görüşmelere başladı. Chevron, başkent Cezayir'e hükümet ilişkileri, güvenlik ve iş geliştirme alanlarından temsilciler gönderdi ve bunların bir kısmı son iki ayda Cezayirli yetkililerle görüştü. Chevron bu yıl enerji projelerine 17 milyar dolar harcamayı planlıyor.

-Goldman Sachs Varlık Yönetimi, Verdalia Bioenergy adlı bir biyometan işletmesi kurduğunu ve önümüzdeki dört yıl içinde Avrupa'da 1 milyar eurodan (1,08 milyar dolar) fazla yatırım yapmayı hedeflediğini açıkladı. Fosil bazlı doğal gaza göre daha düşük karbonlu bir alternatif olan biyometan, organik atıkların ayrışmasından üretiliyor ve Avrupa Birliği'nde karbon emisyonlarını düşürme çabalarında önemli bir dayanak noktası olarak görülüyor. Varlık yöneticisi, Verdalia Bioenergy'nin Avrupa'nın karbondan arındırma ve enerji güvenliği gündemine katkıda bulunmak amacıyla hem erken aşamadaki biyometan geliştirme projelerine hem de mevcut varlıklara yatırım yapacağını bildirdi.

-Oracle Corp'un Suudi Arabistan'daki bulut ayak izini genişletirken ve Riyad'da üçüncü genel bulut bölgesini açarken önümüzdeki yıllarda Suudi Arabistan'a 1,5 milyar dolar yatırım yapmayı planladığı bildirildi. Oracle'ın kıdemli başkan yardımcısı Nick Redshaw, ayrıntı vermeden yatırımın birkaç yıl içinde yapılacağını, Oracle'ın, şirketin ilk kez 2020'de açtığı Cidde'deki bulut bölgesinin kapasitesini de genişleteceğini bildirdi.

-BMW AG, küresel üretim ağını güçlendirmeye yönelik daha geniş bir çabanın parçası olarak, elektrikli araçlar üretmek için Meksika'daki San Luis Potosí tesisine 800 milyon euro (872 milyon dolar) yatırım yapacak. Alman otomobil üreticisi, yatırımın yarısından fazlasının bölgede yeni bir yüksek voltajlı batarya montaj fabrikası inşa etmek için kullanılacağını belirterek, Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un Ocak ayında yaptığı duyuruyu doğruladı. Genişleme, 2027'de başlaması planlanan EV üretimi ile yaklaşık 1.000 yeni iş imkanı yaratacak. Meksika fabrikası, şirketin küresel EV satışlarına hakim olmaya devam eden Tesla Inc.'i yakalama çabalarının merkezinde yer alan yeni bir platform olan BMW'nin "Neue Klasse" temellerine dayalı EV'ler üretecek. BMW, mevcut modellere kıyasla hücre maliyetlerini yarıya indirmeyi ve menzili ve şarj hızını %30 artırmayı hedefliyor. İlk "Neue Klasse" modelleri, 2025 yılı sonuna kadar BMW'nin Macaristan'ın Debrecen kentindeki fabrikasında üretilecek ve burada otomobil üreticisi yakın zamanda yatırımlarını ikiye katlayarak 2 milyar euroya çıkaracak.

-Tesla'nın CEO’su Elon Musk, 2018'de yaptığı bir Twitter paylaşımı nedeniyle yatırımcıları zarara uğrattığı iddiasıyla hakkında açılan davada jüri tarafından suçlu bulunmadı. Tesla CEO'su Musk, 2018 yılındaki bir Twitter paylaşımında şirketi hisse başına 420 dolar ödeyerek borsadan çekmeyi değerlendirdiğini, bunun için fonların güvence altına alındığını belirtmişti. Tesla yatırımcıları ise söz konusu paylaşımla bilinçli olarak yanıltıldıkları ve Tesla hisselerinde yaşanan dengesizlikle milyarlarca dolar zarara uğradıkları iddiasıyla Musk'a tazminat davası açmıştı.

TESLA (TESLA)

Teknik olarak baktığımızda yukarıda 198.56 seviyesinin kırılması halinde önce 216.50 ve arkasından 229.77 seviyesine kadar yükseliş yaşanabilir.

Aşağıda ise 188.44 desteğinin altında önce 182.33 ve arkasından 167.86 desteğine doğru düşüşler söz konusu olabilir.

NOT: Hisse ufak mavi kanalını kırdıktan sonra tekrar büyük kanal hedefine doğru yükselişe başladı. Hissenin 167.86 desteğinin üzerinde kalması halinde yükseliş eğilimi kanal tepesine kadar sürebilir. Bu seviyenin aşağı yönlü kırılması halinde ise düşüşler ön plana çıkabilir.

BMW  (BMW)

Teknik olarak baktığımızda yukarıda 97.32 seviyesinin kırılması halinde önce 98.45 ve arkasından 99.35 seviyesine kadar yükseliş yaşanabilir.

Aşağıda ise 95.96 desteğinin altında önce 93.24 ve arkasından 89.54 desteğine doğru düşüşler söz konusu olabilir.

NOT: Hisse düşüş trendini kırdıktan sonra kanal içerisinde yükseliş başlatmıştı. Bu yükselişte kanal tepesine geldikten sonra gücünü kaybetmeye başladı. Kısa vadede 89.54 desteğinin üzerinde kaldığımız sürece hissede alış baskısı devam edebilir. Bu seviyenin kırılması halinde satışlar kanal dibine yönelebilir.

VOLKSWAGEN  (VOW3)

Teknik olarak baktığımızda yukarıda 133.78 seviyesinin kırılması halinde önce 140.02 ve arkasından 144.84 seviyesine kadar yükseliş yaşanabilir.

Aşağıda ise 127.08 desteğinin altında önce 122.78 ve arkasından 117.00 desteğine doğru düşüşler söz konusu olabilir.

NOT:  Hisse kısa vadeli düşüş trendinin tepesine geldi. Kanalın kırılıp kırılmaması çok önemli.  133.78 direncinin kırılması halinde hisse de sert alımlar görülebilir. Bu seviyenin kırılmaması halinde ise kanal dibine doğru satışlar başlayabilir.

MERCEDES-BENZ GROUP  (MBG)

Teknik olarak baktığımızda yukarıda 71.63 seviyesinin kırılması halinde önce 72.81 ve arkasından 76.77 seviyesine kadar yükseliş yaşanabilir.

Aşağıda ise 70.80 desteğinin altında 70.01 ve arkasından 67.34 desteğine doğru düşüşler söz konusu olabilir.

NOT: Hisse düşüş trendini kırdı ve yukarı yönlü hareketlerini hızlandırdı. Kanal içerisinde seyreden hissenin 70.01 desteğinin üzerinde kaldığı sürece yükseliş baskısı artabilir. Bu seviyenin kırılması halinde düşüşler ön plana çıkabilir.

Kaynak: İkon Menkul
Hibya Haber Ajansı

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü