Mersin Vatan Gazetesi
HV
26 NİSAN Cuma 03:37

Depremde can kaybı bin 498'e yükseldi

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Yunus Sezer ve Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerle ilgili son durumu açıkladı.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 06-02-2023 18:04
Depremde can kaybı bin 498'e yükseldi

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı(AFAD) Başkanı Yunus Sezer'in açıklaması şöyle:

"Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı bin 498 olarak son güncellenen rakamlar. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Yaralılara acil şifalar diliyoruz. Yoğun bir şekilde hem bakanlarımızın koordinesinde valilerimiz, AFAD ve diğer birimlerle beraber arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. İnşallah kayıplarımız daha da artmadan bu arama kurtarmaları daha da aktif bir şekilde yerine getiririz. Ulaşılamayan bir bölgemiz yok. Sürekli arama kurtarma birlikleriyle takviyeler devam ediyor. Ulaşanlar var ulaşanlara takviye birliklerimiz de bir şekilde hem kara yoluyla hem hava yoluyla devam ediyor. Ülkenin tüm kaynakları şu anda afet bölgesinde sayın cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla bakanlarımızın koordinesinde sevk edilmiş durumdalar. İnşallah arama kurtarma faaliyetleri devam edecek.

Azerbaycan dahil olmak üzere 40’ın üzerinde ülkeden bize yardım teklifi var. Bunlar da Adana ve Malatya'da oluşturduğumuz kabul merkezleri ile beraber afet bölgelerine sevk edeceğiz. Şu anda 10’a yakın helikopter sürekli gelen birlikleri enkaz bölgelerine sevk ediyorlar. Yoğun bir hava muhalefeti var. Özellikle karayoluyla gitmekte zorluk çeken birliklerimiz ve personellerimiz var. Onları da bir şekilde karayolları ve diğer birimlerin kanalıyla afet bölgesine ulaştırıyoruz. Tüm ilçelerimiz de valilerimiz görevde ve tamamı ulaşmış durumdalar. Kendi ekipleri ile gittiler bölgeye özel idare ve aynı şekilde illerimizdeki itfaiyeler de yönlendirilmiş durumda. Bu daha da artan bir ara kurtarma birlik sayımız söz konusu."

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı(AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar'ın açıklamaları şöyle:

"Bu tür afetlerden sonra arama kurtarma faaliyetlerinde ilk 72 saat son derece önemli bir süre biliyorsunuz. İlk depremden bu yana yaklaşık 13 saatlik bir süre geçti. İkinci depremden bu yana ise 4 saatlik bir süre geçti. Dolayısıyla halen arama kurtarma faaliyetleri bizim için çok değerli. Bu anlamda vatandaşlarınızın arama kurtarma faaliyetlerine yardımcı olmaları bu alanlardan bir miktar uzak durarak özellikle arama kurtarma ekiplerimizin daha rahat, daha sağlıklı çalışmalarına yardımcı olmalarını rica ediyoruz.

İkinci önemli husus arama kurtarma önceliği bu anlamda az önce Sayın Başkanında ifade ettiği gibi çok ciddi sayıda arama kurtarma ekibi bölgede faaliyetlerini yürütüyorlar. Diğer yandan teknik anlamda birçok kurumumuz Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında gerek teknik ekipmanlarla gerek drone gibi bir takım hava araçlarıyla bölgedeki durumu daha net bir şekilde anlamaya ve özellikle hem hasar tespiti hem de arama kurtarma faaliyetlerine yardımcı olmaya çalışıyorlar.

Üçüncü bir husus da bize çok sık gelen sorulardan bir tanesi yardımlar. Ülkemizin her yerinden bölgeye yardım ulaştırmak isteyen vatandaşlarımız var STK’larımız var, belediyeler var. Burada önemli husus şu özellikle yardımları ulaştırırken bir koordinasyon içerisinde olunması gerekiyor. Sayın Başkanımızın ifade ettiği gibi bölgeye zaten karayoluyla ulaşmak hem hava koşullarından dolayı oldukça zor hem de herkes bölgeye gitmek istediği için trafik sıkışıklığı da var. O nedenle koordinasyon içerisinde yapılması gerekiyor. İllerde özellikle gidildiğinde AFAD Koordinasyon Merkezi ile ve Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfı ile temas kurularak bu yardımların daha sağlıklı bir şekilde vatandaşlarımıza ulaşmasını sağlayabiliriz.

Artçı anlamında 130’un üzerinde artçı sarsıntımız var. Bunlardan yaklaşık 15 tanesi 5 ve 6 arası büyüklükte, 92 tanesi 4 ve 5 arası büyüklükte, diğerleri de 4’ün altında. Bildiğiniz gibi 3 tane de 6 ve üzeri büyüklükte en büyüğü 6.6 olmak üzere artçı sarsıntımız var.

Daha önce bahsettiğim gibi ne yazık ki sosyal medya üzerinde yapılan yanlış bilgilendirmeler halkı paniğe sevk eden birtakım paylaşımlar yapılmaya devam ediyor. Bunlara lütfen itibar edilmesin. Çünkü bunların hiçbir şekilde doğrulanmamış hiçbir bilimsel değeri olmayan paylaşımlar. Şu anda buradan yaptığımız paylaşımların dışında hiçbir bilgiye itibar etmemeniz ve bunların paylaşımları ve dağıtımında ön ayak olmamanızı rica ediyoruz."

Hibya Haber Ajansı

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü