Mersin Vatan Gazetesi
HV
19 MART Salı 06:20
Advert

Mersin İçin, Güneş Enerjisi şart !

Enerji, sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınmanın önemli bileşenlerinden biridir.

TEKNOLOJİ
Giriş Tarihi : 13-01-2020 15:53   Güncelleme : 13-01-2020 15:53
Mersin İçin, Güneş Enerjisi şart !

 

Nüfus artışı, sanayileşme, teknolojinin yaygınlaşması, ekonomik ve sosyal kalkınma arayışları gibi nedenlerden dolayı, tüm sektörler için girdi kaynağı olan enerjinin önemi her geçen gün artmaktadır.

İnsan geleceği açısından olumsuz sonuçların doğmasına neden olan enerji kullanım savurganlığının önüne geçmek, enerjinin gereği kadar ve bilinçli olarak kullanılmasını sağlamak için her yıl Ocak ayının ikinci haftası ‘Enerji Tasarrufu Haftası’ olarak kutlanır.

Bu bağlamda enerji tasarrufu ancak ve ancak enerjinin verimli kullanılması kavramı ile tanımlanmalıdır. Enerjiye olan ihtiyacın sürekli arttığı buna karşılık enerji kaynaklarının gittikçe azaldığı günümüz dünyasında, bütün enerji kaynaklarının verimli bir şekilde kullanılması ve yenilenebilir enerji  

En önemli enerji kaynağı olan fosil yakıtların (kömür, petrol, doğalgaz) gittikçe ve süratle azalmakta oluşu, diğer yandan bu kaynakların yarattığı çevresel problemler, özellikle de sera gazı salınımı, küresel ısınma ve iklim değişikliği olarak karşı karşıya kaldığımız hayati bir sorundur.

Özellikle altını çizmek isteriz ki sürdürülebilir kalkınmanın devamlılığının yanı sıra çok daha önemli bir tehditle karşı karşıyayız. Enerji kullanımı ile ortaya çıkan ozon tabakasında incelme ve sera gazı salınımının oluşturduğu yaşamsal tehdit gerçeğiyle yüzleşmek zorundayız.

Suudi Arabistan çöllerine yağan kar, Avustralya’da neredeyse bir kıtayı yok edecek büyüklükte çıkan ve söndürülemeyen yangın ve neticesinde milyonlarca hayvanın yok oluşu, ülkemizin de yaşadığı dünyanın birçok yerinde meydana gelen sel ve kasırgalar, küresel ısınmanın ve dolayısıyla iklim değişikliğinin boyutunu ortaya koymaktadır. 

İnsanlık tehdit altındadır. Hızla artan enerji arzında “Ekolojik Denge” günümüzün en önemli politikası olmak zorundadır. Doğal kaynaklara yönelim ve yenilenebilir enerji, bugün 4.5 endüstri devrimi, yapay zeka, yazılım teknolojileri üreten ve baş döndürücü bir hızla yükselen bilimin en önemli konusu olmalıdır. Güneş panellerinin 10 bin katı fazla enerji depolayan “Güneş Küreleri” teknolojisi gelişmektedir. Sonsuz bir enerji kaynağı olan güneşin doğru değerlendirileceği enerji politikaları devreye girmeli, programlar uygulanmalıdır.

Bugün ülkemiz güneş ışığından doğal enerji olarak faydalanabilecek konumda olan ülkeler arasında baştadır. Mersinimiz ise bu doğal enerji kaynağının en verimli kullanılacağı bölgelerden biridir.

Tüm bu bilgilerin ışığında, Mersinimizde yapılmak istenen ve dünyayı tehdit eden Nükleer enerjiden çok geç olmadan vazgeçilip “Güneş Kenti” potansiyeli ortaya konularak, temiz ve daha az maliyetli olan yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisi çalışmalarının aralıksız ve hızla hayata geçirilmesi çağrısını bir kez daha yineliyoruz.

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü