Mersin Vatan Gazetesi
HV
19 NİSAN Cuma 15:56

Kuyucuoğlu, Çiftçi Sorunlarının Araştırılması İçin Önerge Verdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, çiftçilerin sorunlarının araştırılması için TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi.

SİYASET
Giriş Tarihi : 12-03-2018 21:18   Güncelleme : 12-03-2018 21:18
Kuyucuoğlu, Çiftçi Sorunlarının Araştırılması İçin Önerge Verdi


 

Araştırma önergesinin gerekçesinde tarımın Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri olduğuna dikkat çeken Kuyucuoğlu, tarım sektöründeki kimi yapısal sorunların her geçen yıl çiftçilerin tarım alanından çekilmesine yol açtığını vurguladı.

 

Hızlı nüfus artışına rağmen gıda üretiminin yeterli olmadığını, bunun da dünya genelinde beslenme sorununa neden olduğunu kaydeden Kuyucuoğlu, “Bu durum ülkeleri tarımlarına daha fazla önem vermeye ve tarımsal üretimlerini artırmak için daha yoğun çalışmaya zorlamaktadır. Tarım sektörü tüm dünya ülkeleri için hayati önem taşımaktadır” dedi.

 

Türkiye’de çiftçilerin en önemli sorunlarının teknik ve ekonomik altyapı sorunlarının hep ihmal edilmiş olmasından kaynaklandığına işaret eden Kuyucuoğlu, Türk tarımında yaşanan sorunları düşük verimlilik, kendilerini geliştirecek yatırımların yapılamaması, yetersiz rekabet gücü, yeni teknolojiler, üretim sistemleri, pazarlama sistemleri, teşvikler ve mevzuat konusunda üreticilerin yeterince bilinçlendirilememesi, genç nüfusun tarımsal üretime özendirilememesi, ürün çeşitliliğinin yok edilmesi şeklinde özetledi.

 

Türk çiftçinin ayrıca TMO ile sorunlar yaşadığını belirten Kuyucuoğlu, elektrik, mazot, gübre ve sulama maliyetlerinin yüksekliğine, tarımsal girdilerden alınan yüksek vergilere, şeker pancarı üreticilerine uygulanan sınırlamalara, Tarım Müdürlükleri’nden belge alınırken yaşanılan zorluklara da dikkat çekti.

 

Sulanabilen arazi miktarının azlığı nedeniyle ülkemizin, özellikle yağlı tohumlu bitkilerde ithalata mahkûm olduğuna, hayvan üreticilerinin desteklerden faydalanamadığına, çiftçinin ürününü pazarlayamadığına işaret eden Kuyucuoğlu,  devlet tarafından tarımsal desteklemenin ve teşviklerin ürün bazlı ve zamanında yapılmamasının da çiftçilerin sorunlarını artırdığını vurguladı.

 

Kuyucuoğlu, “Bu ve benzeri sorunların çözümü ile üreticilerimiz daha üretken ve bilinçli üretim yapacaklardır. Böylece hem kayıtdışı üretim azalacak hem de tarımsal ürünlerimiz daha kaliteli ve bol olacaktır. Günlük yaşamın temel girdilerini sağlayan, ekonomiye büyük katkıda bulunan tarım sektörü tüm dünya ülkeleri için hayati önem taşımaktadır. İşte bu yüzden çiftçinin sorunlarının bir an önce giderilmesi ve tarımla uğraşan nüfusun artmasına destek olunması gerekmektedir. Yıllardır beklentilerini bir başka bahara ertelemek zorunda kalan çiftçilerimiz daha fazla desteklenmelidir.Cumhuriyet'in kurulduğu günden bu yana canla başla uğraş veren çiftçilerimizin; sorunlarının araştırılması, çözüm yolları bulunması, daha fazla desteklenmesi için yapılması gerekenlerin tespiti konusunda meclis araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz” ifadelerini kullandı.

 

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü