Mersin Vatan Gazetesi
HV
25 NİSAN Perşembe 19:07

Gazeteci Uğur Mumcu, 25. ölüm yıldönümünde Mersin’de anıldı

Cumhuriyet Halk Partisi Mersin İl Başkanı Adil Aktay, Uğur Mumcu'nun tarikat - siyaset - ticaret üçgenini teşhis eden ve bu üçgende kurulan kirli ilişkilerin, Türkiye'nin başına ne büyük belalar açmakta olduğunu gösterdiğine dikkat çekerek, “Tarikat-siyaset-ticaret üçgenine son vermek Uğur Mumcu'ya borcumuzdur” dedi.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 25-01-2018 09:19   Güncelleme : 25-01-2018 09:19
Gazeteci Uğur Mumcu, 25. ölüm yıldönümünde Mersin’de anıldı

Cumhuriyet Halk Partisi Mersin İl Örgütü, 24 Ocak 1993’te suikate kurban giden gazeteci Uğur Mumcu’yu Mersin’deki anıtı önünde andı. Cumhuriyet Halk Partililer, sabah saatlerinde Atatürk Parkı içerisinde buluştu, Uğur Mumcu Anıtı’na kadar yürüdü. Törene CHP Mersin Milletvekilleri Hüseyin Çamak ve Serdal Kuyucuoğlu, Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Atatürkçü Düşünce Derneği, Eğitim İş, ÇYDD, Cumhuriyet Kadınları Derneği’nin temsilcileri ile CHP yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda partili katıldı. Demokrasi şehitleri anısına saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

ATATÜRKÇÜLÜĞÜN, LAİK DÜŞÜNCENİN YILMAZ SAVUNUCUSUYDU

CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, anma töreninde yaptığı konuşmada; araştırmacı gazetecilik denince akla ilk gelen ismin Uğur Mumcu olduğuna vurgu yaparak, şunları söyledi:

“Basınımızın özgür kalemi Uğur Mumcu’nun, evinin önünde katledilmesinin üzerinden 25 yıl geçti.

Araştırmacı gazetecilik denince akla ilk gelen isim Uğur Mumcu’ydu. Çağdaş bir hukukçuydu. Atatürkçülüğün, demokratik ve laik düşüncenin yılmaz savunucusuydu.  Özgürlük ve dürüstlük abidesiydi. Yozlaşma ve yolsuzlukların üzerine cesaretle gider, kirli ilişkileri, o renkli üslubuyla, herkesin anlayacağı şekilde anlatırdı. Bir kişiye yapılan haksızlığın tüm topluma yapıldığına inanan, devrimci bir yazardı.”

CİNAYETİN AMACI LAİK DEVLET YAPISINA DARBE VURMAKTI

1990’lı yıllarda pek çok aydının hain pusularda katledildiğini anımsatan Aktay, “Bu cinayetlerin asıl amacı, Türkiye’nin özgürlük ve demokrasi mücadelesini önlemek, laik devlet yapısına darbe vurmaktı. Uğur Mumcu’nun katledilmesi bu büyük komplonun en önemli parçasıdır. Çünkü o, emperyalistlerin planlarını gözler önüne serer, bu kirli planların ülkemizdeki işbirlikçilerini açığa çıkarırdı” diye konuştu.

“İNANDIĞI YOLDAN ASLA DÖNMEDİ”

Uğur Mumcu’nun, hayatı boyunca, "Ben Atatürkçüyüm… Ben, cumhuriyetçiyim... Ben lâikim... Ben antiemperyalistim... Ben tam bağımsız Türkiye'den yanayım... Ben insan hakları savunucuyum... Ben, terörün karşısındayım… Ben, yobazların, hırsızların, vurguncuların, çıkarcıların düşmanıyım…” diye haykırdığını anlatan Aktay, “ İşte, O’nu bunun için vurdular.   Vurulacağını biliyor, ama korkmuyordu. ‘Her parçamdan benim gibiler, beni aşacaklar doğacaktır’ dedi ve inandığı yoldan asla dönmedi” dedi.

UĞUR MUMCU'YA BORCUMUZDUR

Tarikat-siyaset-ticaret üçgenine son vermenin Uğur Mumcu'ya borç olduğunu kaydeden Aktay, “Tarikat - siyaset - ticaret üçgenini teşhis eden ve bu üçgende kurulan kirli ilişkilerin, Türkiye'nin başına ne büyük belalar açmakta olduğunu gösteren de Uğur Mumcu'ydu. İsimler değişiyor belki ama tarikat - siyaset - ticaret üçgeni bugün de ülkemizin başına büyük belalar açmaya devam ediyor. Türkiye'yi bu lanetli üçgenden kurtarmak, bizim bu ülkeye ve Uğur Mumcu'ya bir borcumuzdur.

Tam bağımsız Türkiye savunucularının sembolü, korkusuz kalem, halkın öncü yüreği, Sakıncalı Piyade Uğur Mumcu’yu bir kez daha büyük bir saygı ve özlemle anıyorum” ifadelerini kullandı.

CHP İl Başkanı Aktay, konuşmasını Uğur Mumcu anısına yazılan şu mısralarla tamamladı:

“Uğurlar olsun, Uğurlar olsun

Hüzünlü bulutlar yoldaşın olsun

Bir keskin kalem, bir kırık gözlük

 

Yürekli yiğitlere hatıran olsun.”

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü