Mersin Vatan Gazetesi
HV
29 MART Cuma 17:39
Advert

Bilişim sektörü sorunlarına çözüm arıyor

MTSO 9 No’lu Meslek Komitesi, sektör temsilcileri ile bir araya gelip bir taraftan sektör sorunlarının analizini yaparken diğer taraftan ilgili kurumlarla temasa geçip bu sorunlara çözüm arıyor.

TEKNOLOJİ
Giriş Tarihi : 20-12-2017 10:00   Güncelleme : 20-12-2017 10:00
Bilişim sektörü sorunlarına çözüm arıyor

Sorun tespitlerinin yanı sıra üyelerin sektörel gelişimlerden, desteklerden daha çok haberdar olması adına da çalışma yürüten Komite, kentteki teknoloji temelli kurumlarla diyaloğu da artırmaya odaklanıyor.

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 9 No’lu Bilgisayar, Elektrik, Elektronik, Telekomünikasyon ve Büro Cihazları Meslek Komitesi Başkanı Tuncay Torun, üyeleriyle diyaloğu artıracak çalışmalara yöneldiklerini söyledi. Önceliği sorunları saptamaya verdiklerini kaydeden Torun, bunun için küçük gruplarla bir araya gelip üyelerinin sorunlarını dinlediklerini anlattı. Bugüne kadar Komite bünyesinde yer alan iletişim grubu, bilişim grubu ve elektrik ile elektronik gruplarıyla ayrı ayrı küçük toplantılar düzenlediklerini ifade eden Torun, şu bilgileri verdi:

“Bu toplantılardan önemli geri dönüşler aldık. Önümüzdeki süreçte her bir sektör için öne çıkan sorunları saptayacağız. Şu anda analiz aşamasındayız. Sonrasında bu ana sorunları raporlayıp çözümü noktasında ilgili kurumlarla temasa geçeceğiz. Bu toplantıların bir kısmını kendi aramızda yaparken bir kısmını ilgili derneklerin temsilcileri ile gerçekleştirip yereldeki sorunlarımızın yanında geneldeki sorunlarımızı da masaya yatırmaya çalıştık.”

 

“Yasal mevzuatlarla ilgili bilgilendirme yapıyoruz”

Sektördeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve üyelerini de bu gelişmelerden haberdar etme yönünde çalıştıklarını anlatan Tuncay Torun, özellikle yasal mevzuattaki değişiklikler konusunda hassas davrandıklarını, üyelerini mevzuatlarda yapılması istenilen düzenlemeler konusunda bilgilendirdiklerini söyledi.

Yazılım sektörünün artık yasal çerçevede hizmet sektörü olarak değil, sanayi kolu olarak değerlendirilmeye başlandığını hatırlatan Torun, son dönemlerde özellikle üyelerini bu konuda bilgilendirdiklerini söyledi. Bu düzenlemenin sektör adına çok önemli olduğunu kaydeden Torun şöyle konuştu:

“Yazılım sektörünün sanayi kolu olarak ele alınması henüz çok yeni bir gelişme. Biz de bu konunun teknik detaylarına yoğunlaştık. Elde ettiğimiz bilgileri üyelerimizle paylaşıyoruz. Bu gelişmenin sektörümüze en önemli yansıması destekler konusunda olacak. Bundan sonra yararlanabileceğimiz destek kapsamları değişti. Çünkü artık bir ürün üretiyor pozisyona geldik. Bununla birlikte üretimimiz artık ürün olarak değerlendirildiği için yerli malı belgesi alınabilmesi de söz konusu oluyor. Yani, kamu kurumlarına veya kamu kurumları aracılığıyla yapılan ihalelere girdiğimizde yabancı firmalara göre yüzde 15’lik fiyat avantajı sağlamış olacağız. Bu da bizim iş hacmimizin artması adına büyük önem taşıyor.

Destekler üzerinde çalışmalarını yoğunlaştıracaklarına da değinen Torun, “Bu konuyla ilgili düzenlemeleri inceliyoruz. Mevcut durumda Teknopark’ta vergisel boyutta küçümsenmeyecek avantajlar var. Benzer şekilde TÜBİTAK ya da KOSGEB destekleri var ama biz özel bir çalışma ile hangi alanlarda destek alınması halinde sektörümüzün gelişeceği konusunda da bir rapor hazırlamak istiyoruz. Ayrıca KOSGEB, TÜBİTAK gibi konunun yetkilileriyle üyelerimizi bir araya getireceğimiz bir bilgilendirme toplantısı düzenlemek istiyoruz. O toplantıda bir taraftan üyelerimiz konu hakkında detaylı bilgi sahibi olurken diğer taraftan talep ettikleri düzenlemeleri dile getirebilecek. Biz de gerek bu talepleri toplayıp gerekse yaptığımız araştırmalardan elde ettiğimiz bulguları bir rapor haline getirip ilgili kurumlarla paylaşacağız” dedi.

 

“BTK ile ilgili bilgilendirme toplantısı planlıyoruz”

Aynı zamanda üyelerini yakından ilgilendiren Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun (BTK) tanıtımına yönelik çalışmalar yürüttüklerini de anlatan Tuncay Torun, “Şu ana kadar üyelerimiz arasında yanlış bir BTK algısı olduğunu gördük. Bu kurumun faaliyet alanı tam olarak bilinmiyor. Daha çok denetleme kurumu olarak düşünülüyor. Özellikle bilişim ve iletişim grubumuza yönelik olarak bilgilendirme çalışması planlıyoruz. Bu kurum ne iş yapar, nasıl çalışır konularına değinen genel bir toplantı yapmayı düşünüyoruz” dedi.

Bununla birlikte Mersin Teknopark’ı da üyelerine tanıtma adına çalıştıklarını bildiren Torun, üyelerini Mersin Teknopark Genel Müdürü Özgür Durmaz ile bir araya getirdiklerini ve Teknopark’ın avantajlarını anlattırdıklarını bildirdi. Son 1,5 yıldır Teknopark ile iç içe çalışmaya başladıklarını vurgulayan Torun, bu diyalogu daha da geliştirmek adına önümüzdeki günlerde komite toplantılarından birini Teknopark içerisinde gerçekleştirip orada faaliyet gösteren firmalarla iletişimlerini artırmak istediklerini söyledi.

 

“Bilişim Fuarı planlıyoruz”

Öte yandan 2018 yılı için bir de fuar çalışması planladıklarına değinen Tuncay Torun, CNR Fuarcılık ile temas halinde olduklarını anlattı. CNR ile görüşerek MTSO üyelerine özel indirim talep ettiklerini bildiren Torun, “Aynı zamanda Odamızdan da bir destek talebimiz olacak. Böylece fuar katılımını cazip hale getirerek ulusal bir fuar çalışması gerçekleştirmek istiyoruz” diye konuştu.

Son dönemlerde üyelerine yönelik Endüstri 4.0 vizyonu oluşturma gayretinde olduklarını da anlatan Tuncay Torun, bu alana yönelik toplantılar düzenlediklerini de anlattı. Geçtiğimiz günlerde MTSO bünyesinde ‘Endüstri 4.0 Geleceğin Vizyonu’ konulu bir seminer düzenlediklerini ifade eden Torun, önümüzdeki süreçte bu alandaki bilgilendirme, farkındalık oluşturma çalışmalarının da devam edeceğini anlattı.

 

“Eğitim ayağının güçlenmesi önemli”

Tüm dünyadaki teknolojik gelişimin artarak devam edeceğini vurgulayan Tuncay Torun, bu nedenle teknolojiye hakim yetişmiş eleman bulmakta zorlanacaklarına inandığını söyledi. Gelecek dönemde bu sorunun yaşanmaması adına eğitimin şimdiden düzenlenmesi gerektiğine dikkat çeken Torun sözlerini şöyle tamamladı:

“Okullarımızda mevcut durumda liseden itibaren bilişim teknolojileri eğitimi veriliyor. Bu güzel bir gelişme ama yeterli değil. Öncelikle bu tür eğitimlerin ilkokuldan itibaren verilmesi gerektiğine inanıyorum. Üstelik bu noktada sadece öğrencilerin eğitimi değil, eğiticilerin eğitimi de eğitmenlerin kendilerini sürekli geliştirmeleri de büyük önem taşıyor. Komite olarak bu konuda da bir proje hazırlayıp ilgili kurumlarla paylaşma arzusundayız. Bu proje çerçevesinde kentimizdeki eğitmenlere yönelik günümüz gelişmelerini anlatacağımız mini eğitimler düzenlemek istiyoruz” diye konuştu.

 

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü