Mersin Vatan Gazetesi
HV
19 NİSAN Cuma 20:40

Çocuk İstismarı Ve Hukuki Boyutları Konulu Panel Düzenlendi

Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Şehit ve Gazi Çocukları Eğitim Kültür ve Spor Kulübü Derneği Mersin Temsilciliği (ŞEGED) tarafından, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü etkinlikleri kapsamında şehit ve gazi çocukları ile ailelerine yönelik düzenlenen “çocuk istismarı türleri, istismarı önlemenin yolları, çocuğun cinsel istismarının hukuki boyutu ve suç sayılan davranışlar “ konulu panelde katılımcı olarak yer aldı.

YAŞAM
Giriş Tarihi : 19-11-2017 12:31   Güncelleme : 19-11-2017 12:31
Çocuk İstismarı Ve Hukuki Boyutları Konulu Panel Düzenlendi

 

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen, Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Ayşen Ruşen Ayılgan, Başkan Yardımcısı Kamil Ekinci, Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi ve ŞEGED Mersin Temsilcisi Uzman Gülcan Boyraz ve Psikolog Danışman Kubilay Köksal’ın sunumuyla gerçekleşen seminere, Mersin Barosu Başkanı Av. Ali Er, ŞEGED üyeleri, şehit ve gazi çocukları ile aileleri katıldı.

 

Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Ayşen Ruşen Ayılgan sunumunda, mağdur olan çocukların travma yaşamadan dinlenmeleri için kurulan Çocuk İzleme Merkezleri’nin (ÇİM) önemini anlattı. İstismar davalarına katılımcı olarak girerek çocukların haklarını savunduklarını kaydeden Av. Ayşen Ruşen Ayılgan, “Mağdur olan çocuklar artık karakollarda dinlenmiyor. Çocuk izleme Merkezleri’ne sivil araçla gönderiliyor. Burada çocuklarımız savcı, psikolog ve avukatlarımız tarafından dışarıdan dinleniyor. Mağdur olan çocuklar mahkemeye çıkmadan Adliye’de Adli Görüşme Odaları’nda dinleniyor. Yani çocuklarımızın ev ortamında dinlenerek travma geçirmesinin önüne geçilmiş oluyor. Çocuk İzleme Merkezleri Türkiye’de, Mersin’de de olmak üzere 23 ilde kuruldu. Diğer illerde de en kısa zamanda açılmasını diliyoruz” dedi.

 

Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Av. Kamil Ekinci ise ‘Suç Sayılan Davranışlar ve Hukuki Boyutu’ konusunda sunum yaptı. Türk Ceza Kanunu kapsamında tehdit, hakaret, cinsel taciz, kasten yaralama, eziyet, azmettirme, şantaj, kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek, kişilerin özel hayatının gizliliğinin ihlal etmek, nitelikli hırsızlık, taksirli (ihmal) yaralama, hayvanın tehlike yaratabilecek şekilde serbest bırakılması, başkasının taşınır veya taşınmaz malına kasten zarar verme, yangın çıkarmak, huzuru ve sükûnunu bozmak,  yalancı tanıklık, iftira,  başkasına ait kimlik bilgilerini kullanmak gibi konuların suç sayılan davranışlar olduğunu ve hukuki boyutunu anlattı.

SEGED Mersin İl Temsilcisi Uzman Gülcan Boyraz ise, ‘Çocuk İhmali ve Çocuk İstismarı’ hakkında bilgiler verdi. Fiziksel, eğitimsel ve duygusal ihmal konuları ile ihmalin çocuklar üzerindeki etkisini anlatan Uzman Gülcan Boyraz, çocuk istismarının risk faktörleri konusunda da katılımcıları bilgilendirdi.

 

Psikolog Danışman Kubilay Köksal ise konuşmasında, istismarın psikolojik boyutu ile cinsel istismarla ilgili doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgiler verdi.

 

Konuşmaların ardından Mersin Barosu Başkanı Av. Ali Er ve Panelistler, gençlerin sorularını yanıtladı. Baro Başkanı Av. Ali Er, panelin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü