Mersin Vatan Gazetesi
HV
19 NİSAN Cuma 03:27

Mersin'de Açık Satranç Turnuvası başladı

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Uluslararası Mersin Açık Satranç Turnuvası başladı.

KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 23-10-2017 15:17   Güncelleme : 23-10-2017 15:17
Mersin'de Açık Satranç Turnuvası başladı

 

12 ülkeden 158 sporcunun katıldığı turnuva, Türkiye’de bu yıl düzenlenen turnuvalar içerisinde en yüksek oyuncu ortalaması ve en yüksek ödül ile ilk sırada yerini aldı.

Servet Tazegül Spor Salonu’nda başlayan turnuvanın açılış törenine Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın yanı sıra Mersin Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Şaban Güneş, Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, Türkiye Satranç Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Daban, Türkiye Satranç Federasyonu Mersin İl Temsilcisi Ömer Faruk Ercan, Türkiye Satranç Federasyonu Adana İl Temsilcisi Yalçın Gergeroğlu, turnuva başhakemi Harun Küçükkılınç, Gözlemci Kıyasettin Aydın, sporcu velileri ve çok sayıda davetli katıldı.

“Mersin’de her konuda ilkleri gerçekleştirmeye devam edeceğiz”

Böyle bir turnuvanın ikinci kez Mersin’de düzenleniyor olmasından onur duyduğunu belirterek konuşmasına başlayan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Daha önce Tarsus’ta görev yaparken de satranç sporuna desteklerimizi esirgemedik.   Büyükşehir Belediyesi olarak da bu desteği devam ettiriyoruz. Sadece satranca değil sporun her türlüsüne destek veriyoruz. Özellikle 2013 yılında Akdeniz Olimpiyatları’nın Mersin’de yapılmış olmasından dolayı şehrimize kazandırılan bu tesislerin dolu dolu kullandırılmasından yanayız. Tarsus’ta yıllarca gerçekleştirdiğimiz etkinlikleri büyüterek, geliştirerek Mersin’e taşıdık. Düzenlediğimiz spor etkinliklerinin başında Uluslararası Mersin Maratonu geliyor. İnşallah 3 Aralık’ta bu maratonu üçüncü kez gerçekleştireceğiz” dedi.

Uluslararası Mersin Maratonu’nun yanı sıra düzenledikleri ulusal ve uluslararası organizasyonlara da değinen Başkan Kocamaz, “Büyükşehir belediyesi olarak her türlü sportif faaliyetlere destek vermeye devam edeceğiz. Tarihin derinliklerinden bugüne kadar uzanmış birçok medeniyete ev sahipliği yapan Mersin, her konuda görülmeye ve ilkleri yaşamaya değer bir yerleşim birimi. Biz Mersin’i her konuda gündemde tutmaya çalışıyoruz. Ve bu amaçla ilkleri gerçekleştiriyoruz. Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Engelsiz Sanat Festivali’ni düzenledik. Dünyada yaşayan engelli kardeşlerimizi düşündüğümüzde böyle bir etkinliğin tüm dünya için çok önemli bir aktivite olduğunu hepimiz gördük. Dolayısıyla Mersin her konuda ilkleri gerçekleştirmeye bundan sonra da devam edecek. Bu turnuvanın Mersin için, tüm sporcular için ve ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ediyor, tüm sporculara başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.

“Burhanettin Başkan’ın satranç sporuna desteği sürüyor”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın satranç sporuna olan desteklerinin Tarsus Belediye Başkanı olduğu dönemden itibaren devam ettiğini belirten Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tülay, “Öncelikle neden Mersin’deyiz buna değinmek istiyorum. Burhanettin Başkanımız 1999 yılında Tarsus Belediye Başkanı iken Tarsus Zeka Satranç Kulübü’nün açılışını yaptı. Bu kulüp Türkiye’nin ilk büyük eğitim kulüplerinden birisidir. Bugüne kadar da Burhanettin Başkanımızın satranca olan desteği devam etmiştir. Tarsus’un Kurtuluşu Satranç Turnuvası ülkemizde o kadar geniş yankı uyandırdı ki neredeyse ulusal bir turnuva niteliğini kazandı. Bugün de böylesine güzel bir organizasyona, ikinci kez düzenlenen satranç turnuvasına maddi ve manevi ciddi destekleri, ödülleri ve sponsorlukları var. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Burhanettin Kocamaz’a çok teşekkür ediyorum. Tüm sporculara turnuvada başarılar diliyorum”ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından turnuvanın ilk hamleleri yapılmadan önce Başkan Kocamaz masaları tek tek gezerek sporculara başarılar diledi.

“Ödüller 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda Verilecek”

Dikkat ve planlı hareket gerektiren en önemli akıl oyunlardan birisi olan satrancı gençlere özendirmeyi ve kötü alışkanlıklardan uzak tutmayı amaçlayan Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl düzenlediği turnuvaya Türkiye başta olmak üzere Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Ukrayna, Rusya, İran, Irak, Mısır, Gürcistan, Moldova ve Suriye’den sporcular katıldı. Zekâlarının yanı sıra dikkat ve planlı hareket yeteneklerini de yarıştıran sporcular, hamlelerini kazanmak için yaptı.

22-28 Ekim tarihleri arasında Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi gerçekleştirilen turnuvaya, 6 Uluslararası Büyükusta (GM), 6 Uluslararası Usta, 6 Fide Usta (FM), 2 Usta Adayı(CM) olmak üzere 20 Ünvanlı sporcu katılım gösterdi. Toplamda 158 sporcunun yarıştığı turnuva, A ve B olmak üzere iki kategoride gerçekleşirken, kazanan sporculara toplamda 47 bin 100 TL ödül verilecek. A Kategorisinde birincilik ödülü 7.000 TL iken, B kategorisinde birincilik ödülü ise 2.000 TL olacak.

20 masada canlı yayın yapılan maçlar dünyanın her yerinden izlenebiliyor. 28 Ekim’e kadar sürecek olan turnuvanın ödülleri 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında verilecek.

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü