Mersin Büyükşehir Belediyesi Taş Bina’da gerçekleştirilen ziyarete, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Zhu Guangyao ile Çinli iş adamlarından oluşan heyet de katıldı.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, gerçekleştirilen ziyarette Mersin’in yeryüzü cenneti bir kent olduğunu ifade ederken, Büyükelçi YU Hongyang’da edindikleri izlenimler ile gerçekten de kentin bu sıfatı hak ettiğini belirtti.

Başkan Kocamaz, Mersin’in dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birisi oluğunu sözlerine söyleyerek, kentin insanlık tarihi ile yaşıt olduğunu ve geçmişinin yaklaşık 12 bin yıl öncesine dayandığını dile getirdi. Başkan Kocamaz, “Tabi böyle olunca da Mersin birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. 13 ilçemiz var. Hem tarihi hem de turistik yönden önemli bir bölge. 321 kilometre sahilimiz var ve 1 milyon 785 bin nüfusumuz var. Türkiye’nin işlem hacmi en büyük limanı burası. Ayrıca Serbest Bölgemiz var. 3 tane Organize Sanayimiz var ama ilaveler de geliyor. Ankara’ya verilen vergiler açısından 81 vilayet içerisinde 6. sırada. Ben daha önce Tarsus’ta 20 yıl görev yaptım belediye başkanı olarak. 2014 yılından bu yana da burada görev yapıyorum” dedi.

Başkan Kocamaz’ın kent hakkında verdiği bilgileri dinleyen Büyükelçi Hongyang’da, “Çok kıdemli bir belediye başkanısınız. Çünkü 23 senedir belediye başkanlığı yapıyorsunuz. Yönetim konusunda çok kıdemli olduğunuzu gördüm. Bu yüzden de sizin partiniz bence sizi burada belediye başkanı adayı olarak gösterdi. Öncelikle belediye ile ilgili verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşekkür ediyoruz ve bu bilgiler sayesinde Mersin hakkında daha fazla bilgi sahibi olduğumuzu belirtmek istiyorum.  Dediğiniz gibi Mersin tarihi ve medeni bir şehir. Mersin bir antik kent olarak önemli bölgede yer alıyor. Sadece tarihi bir kent değil, modern çağda da çok iyi bir şekilde gelişmiş” şeklinde konuştu.

“En büyük amacımız bölgeye yeni yatırımlar gelmesi ve istihdam alanlarının artması”

Ziyarete katılan iş insanları, Başkan Kocamaz’a kendilerini, firmalarını ve Mersin’de gerçekleştirmek istedikleri projelerini anlattıktan sonra, ekonomik işbirliği talebinde bulundular.

Çinli iş adamlarının konuşmalarının ardından Başkan Kocamaz, “Bizleri ziyaret edip, bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Tabi Mersin Türkiye açısından da dünya açısından da önemli bir merkez. Özellikle bu Ortadoğu’daki yaşanan hadiseler, Kuzey Afrika’daki yaşanan hadiseler, Müslüman ülkelerin başına bela olan Büyük Orta Doğu Projesi, Mersin’i daha da stratejik bir noktaya getirdi. Mersin son 30 yıl içerisinde gerek nüfus bakımından, gerekse de bu tür sanayiler açısından çok büyük atılım yakaladı. Onun için özellikle bu bölgede işsizlik, göçlerden dolayı çok fazla. Bizim de en büyük amacımız bu bölgeye yeni yatırımlar gelsin, istihdam alanları artsın, bölgenin yetiştirdiği ürünler daha iyi değerlendirilsin. Böyle bir amaç güdüyoruz ve bu yüzden de dünyanın her tarafından gelecek iş adamlarına burası açık. Planlamalarımızı da buna göre yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Hongyang’da Başkan Kocamaz’ın kendilerini yabancı olarak görmeden samimi bir şekilde konuştuğu için teşekkür etti.