Mersin Vatan Gazetesi
HV
19 MART Salı 08:23
Advert

Final Okulları Mersin Erdemli’de

Final Okulları Mersin Erdemli’de Ortaokul bölümümüz de 4 yıllık bir eğitimi kapsar. Ortaokul öğrencilerine ortaöğretim sınavlarına hazırlık programı uygulanır, deneme ve tarama sınavları yapılır. Sınav başarısı kadar yaşam başarısı da Final Okullarının öncelikli hedefidir.

EĞİTİM
Giriş Tarihi : 22-08-2017 23:15   Güncelleme : 22-08-2017 23:15
Final Okulları Mersin Erdemli’de

Final Okulları Mersin Erdemli’de Ortaokul bölümümüz de 4 yıllık bir eğitimi kapsar. Ortaokul öğrencilerine ortaöğretim sınavlarına hazırlık programı uygulanır, deneme ve tarama sınavları yapılır. Sınav başarısı kadar yaşam başarısı da Final Okullarının öncelikli hedefidir. Çünkü gerçek başarının sadece not başarısı ile ölçülemeyeceğinin farkındayız. Bu doğrultuda kulüp çalışmalarında kapsamlı spor ve sanat etkinlikleri ile öğrencilerimizin bedensel ve ruhsal gelişimine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Final Okulları öğrencisi birlikte yaşama kültürü içinde yetişir; paylaşmayı, sorumluluk almayı, kendi haklarını korumayı öğrenir. Korku kültürüne değil, sevgi ve saygıya dayalı bir eğitim esastır.  

...ve şimdi Final Okulları Mersin Erdemli’de hizmete girmiştir...

 

Öğrenen Okul Olmak

 

Okulun Amacı Nedir? Bu soruyu değişik insanlara soralım: Velilere, öğretmenlere, okul yöneticilerine, sokaktaki vatandaşa soralım. Öyle sanıyorum ki yanıtları şu üç grupta toplayabiliriz:


 

1-        Bazı insanlar için okul bilginin belletildiği ortamdır; bir neslin diğer nesle birikmiş bilgileri aktardığı yerdir okul. Burada üstünde durulan bilgiyi belletmektir. Sokaktaki vatandaş kendi diliyle söyler, eğitimci bilgiye müfredat programı der; ama her ikisi de aslında aynı tavrı sergilemiş olur.

 

2-        Bazıları için okul, bilgilerin öğretildiği ortamdır; bilgiler, o bilgilerin keşfedildiği ortamlarda yer alan süreçlerle birlikte anlatılmalıdır. Böylece öğrencinin düşünmeyi, keşfetmeyi, karşılaştırmayı, karar vermeyi öğrenmesine önem verilir. Üstünde durulan düşünmeyi öğretmektir. Sokaktaki vatandaş bunu “kafasını çalıştırmayı öğrenmek” şeklinde ifade edebilir. Eğitimci, “öğretimle eğitimi birbirinden farklı” olarak göstermeye çalıştığı zaman çoğu kez belleme ile düşünme arasındaki ayırıma dikkati çekmektedir.

 

3-        Bir kısım insan için ise okul bir gelişme ortamıdır. Bu gelişme ortamında öğrenci bir yandan bilgiyi beller, düşünmeyi öğrenir, bir yandan da insan olarak kendini ve yaşamı tanıyarak gelişir. Vatandaşın dilinde bu, adam olmayı öğrenmektir. Eğitimci bu süreci kendi eğitimci dilinde genellikle, kişisel gelişim, karakter gelişimi, değerler bilinci adı altında tanımlar.

 

Üç farklı kavram var: “bellemek,” “düşünmek” ve “gelişmek.” Müfredat programımız bu üç kavramın ayırtında mı? Şimdiye kadar çevremde yaptığım gözlemlere dayanarak söyleyebilirim ki bellemek, düşünmek ve gelişmek kavramlarını birbirinden ayırarak müfredat programını oluşturmuş bir okul sistemimiz yok. Öyle sanıyorum ki bu yalnız bizim ülkeye ait bir eksiklik değil; gözlemler ve araştırmalar tüm dünyada bu sorunun yaşandığını gösteriyor.

 

Peter Senge’nin Öğrenen Organizasyonlar adı altında önerdiği sistem sorun çözerken yaşamı, kendini ve ilişkilerini geliştirmeyi hedefliyor.

 

Final Okulları hem yaşam hem sınav başarısını hedeflemektedir; bu hedefinde başarılı olmak için ‘öğrenen okullar’ olmaya karar vermiştir. Öğrenen okulun yöneticileri, öğretmenleri ve öğrencileri bir sorunu çözerken sistematik bir süreç içinde ekip olarak çalışmayı öğrenmektedir. Amaç bilen değil öğrenen insanlar olmaya fırsat yaratmaktır. Böyle bir süreçten geçen öğrenciler ileride seçecekleri mesleklerinde başarılı olmanın temellerini atmaktadır. Yalnız mesleklerinde değil, kendi aile yaşamlarında, daha doğrusu yaşamın her yönünde sorun üreten değil, sorun çözen insanlar olmayı öğrenmektedirler. Böylece geleceğin lider yöneticileri olmaya adım atmaktadırlar. Böyle bir programı yürüten Final Okulları’ndan mezun olan bir öğrenci meslek hayatına diğerlerinden beş-altı yıllık bir yönetim ve liderlik deneyimi ile önde başlayacaktır. İlgilenen veliler de öğrenen okul programına katılmakta ve onların evlerindeki insan ilişkilerinde önemli bir rahatlama oluşmaktadır. Bu rahatlamanın temelinde “biz bilinci içinde yaşamayı öğrenmek” yatmaktadır.

 

Öğrenen okul takımlarına katılanlar aşağıdaki beş temeli düşünce ve davranışlarına aktarmaktadırlar:

 

1- Paylaşılan vizyon: Ekip olarak gerçekçi ve ölçülebilir bir hedef koyma becerisi gelişiyor.

 

2- Kişisel yetkinlik: Bireysel öğrenme ile kişisel gelişimin sağlanması gelişiyor.

 

3- Zihinsel modeller: Bireyin algılamasının, dünyaya anlam vermesinin temellerini keşfetmesi, farkına varması sağlanıyor.

 

4- Sistem düşüncesi: Sorunun temelindeki kaynak nedenleri bulmak için sorunun içinde oluştuğu ortamın ve bu ortamı oluşturan etkenler irdeleniyor.

 

5- Takım halinde öğrenme: Bir ekip olarak konuşma, dinleme, planlama kısacası çalışma öğreniliyor.

 

Final Okulları bu programı benim başkanlığımda, Evrim Çalkavur Durmuş ve Yavuz Durmuş danışmanlığında yürütmektedir. Evrim Çalkavur Durmuş, öğrenen organizasyon konusunda Peter Senge’nin yanında çalışmış Türkiye için özel uygulama geliştirmiştir; Yavuz Durmuş ise yaşayarak öğrenme uzmanıdır.

 

Doğan Cüceloğlu
Final Okulları Eğitim Danışmanı
vadivadi