Mersin Vatan Gazetesi
HV
19 MART Salı 11:34
Advert

Türkiye Çocuk Üniversiteleri ve Bilim Merkezleri Çalıştayı Yapıldı

Mersin Üniversitesi ve Mersin Çocuk Üniversitesi ev sahipliğinde "Türkiye Çocuk Üniversiteleri ve Bilim Merkezleri Çalıştayı" yapıldı.

EĞİTİM
Giriş Tarihi : 07-06-2017 09:25   Güncelleme : 07-06-2017 09:25
Türkiye Çocuk Üniversiteleri ve Bilim Merkezleri Çalıştayı Yapıldı

06 Haziran Salı günü gerçekleşen çalıştaya; Milli Eğitim Bakanlığı, TÜBİTAK, 11 Bilim Merkezi, 22 Çocuk Üniversitesi ve bünyesinde çocuk üniversitesi kurulması planlanan üniversitelerden akademisyenler katıldı. Çalıştayda; Türkiye Çocuk Üniversiteleri Strateji Belgesi, Türkiye Çocuk Üniversiteleri Platformu ve TRCU.NET Ağının oluşturulması (Türkiye Çocuk Üniversiteleri Ağı), çocuk üniversiteleri arasında işbirliği geliştirilmesi ve ortak yapılacak projeler, Türkiye'de bulunan çocuk üniversiteleri ve bilim merkezleri arasında etkin işbirliği olanaklarının tartışılması konuları görüşüldü.

Mersin Suphi Öner Öğretmen Evi’nde gerçekleştirilen çalıştayın açılış konuşmalarını; Mersin Üniversitesi Rektörü ve Mersin Çocuk Üniversitesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Çamsarı ile Mersin İl Milli Eğitim Müdürü ve Mersin Çocuk Üniversitesi Yürütme Kurulu Başkanı Adem Koca yaptı.

Mersin Üniversitesi Rektörü ve Mersin Çocuk Üniversitesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Çamsarı konuşmasında, çocukların erken yaşta bilimin ve sanatın eğlenceli yüzüyle tanıştırarak toplumda bilim farkındalığının oluşmasına katkı sağlayacağına inancını ifade etti. Prof. Dr. Çamsarı konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Türkiye’nin geleceğe bakışını gösteren vizyon belgelerindeki hedeflere ulaşmak için örgün eğitimin çocuk üniversiteleri ve bilim merkezleri tarafından desteklenmesi gerektiği inancındayım. Dünya'daki örnekleri incelendiğinde çocuk üniversiteleri ve bilim merkezlerinin toplumda bilim farkındalığının oluşturulması ve eğitim sisteminin desteklenmesi konusunda önemli roller üstlendiği görülmektedir. "Türkiye Çocuk Üniversiteleri ve Bilim Merkezleri Çalıştayı" çocuk üniversiteleri, bilim merkezleri ve karar alıcıların temsilcilerini bir araya getirmesi, ilgili tarafların birbirleri ile tanışmalarına ve ortak platformda buluşturmalarına olanak vermesi ve ulusal ve uluslararası boyutta kurulabilecek işbirliklerinin değerlendirmesine katkı sağlayacaktır.”

İl Milli Eğitim Müdürü ve Mersin Çocuk Üniversitesi Yürütme Kurulu Başkanı Adem Koca da konuşmasında "Türkiye Çocuk Üniversiteleri ve Bilim Merkezleri Çalıştayı sonunda kurulmuş ve kurulacak olan çocuk üniversitelerinin, mevcut kapasitelerinin artacağı ve teşvik edileceği görüşündeyim. Çalıştay, hedef kitlemiz olan çocuklara bilim farkındalığı oluşturma ve bu süreçte vizyon belirleme yönünden katkı sağlayacaktır” ifadelerine yer yerdi.

Çalıştayın birinci oturumunda Mersin Çocuk Üniversitesi Koordinatörü ve Türkiye Çocuk Üniversiteleri Platformu Başkanı Soner Yurtdaş tarafından “Türkiye ve Dünyada Çocuk Üniversiteleri ve İşbirlikleri Konusunda Örnek Uygulamalar”, TÜBİTAK Bilim ve Toplum Dairesi Başkanlığı Bilim Merkezleri Müdürlüğü’nden Kübra Bal tarafından “Türkiye ve Dünyada Bilim Merkezleri ve Çocuklara Yönelik Uygulama Örnekleri”, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nden Gülderen Özdemir tarafından “Milli Eğitim Bakanlığı Ders Dışı Eğitim Etkinlikleri ve Beklentileri” anlatıldı.

İkinci oturumda ise “Çocuk Üniversiteleri ve Bilim Merkezleri İşbirliği Olanakları/Ortak Yürütülebilecek Çalışmalar/TÜBİTAK 4004–4007 Çağrılarında İşbirliği/European Researchers' Night-European Commission Çağrısında İşbirliği” ile “Türkiye Çocuk Üniversiteleri Strateji Belgesi/Türkiye Çocuk Üniversiteleri Platformu ve TRCU.NET Ağının oluşturulması (Türkiye Çocuk Üniversiteleri Ağı)/Çocuk Üniversiteleri Arasında İşbirliği Geliştirilmesi ve Ortak Yapılacak Projeler/Çocuk Üniversitelerine Yönelik Ulusal Yönetim Modeli Geliştirilmesi/Çocuk Üniversitelerinde Uygulanabilecek Yenilikçi Eğitim Programlarının Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması / TÜBİTAK 4007-4004 Programalrı/Erasmus+KA2 Stratejik Ortaklık Projeleri/Horizon 2020 European Researchers' Night çağrılarına ortak proje hazırlanması başlıkları ele alındı.

Grup sunumlarının yapılmasının ardından 2.Uluslararası Mersin Bilim Şenliği Onur Kurulu Üyeleri, Türkiye Çocuk Üniversiteleri ve Bilim Merkezleri Çalıştayı’nın katılımcıları, 2.Uluslararası Mersin Bilim Şenliği atölye liderleri, düzenlenen iftar yemeğine katıldı.

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü