Mersin Vatan Gazetesi
HV
17 NİSAN Çarşamba 00:14
Yıldız Holding

Likya’nın Alternatifi Mersin Olba Yolu Mu?

Tarih boyu birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Mersin’in tarihi sahil şeridi hattında, Akdeniz’e paralel olarak uzanan tarihi bir yol da bulunuyor.

KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 10-04-2017 08:31   Güncelleme : 10-04-2017 08:31
Likya’nın Alternatifi Mersin Olba Yolu Mu?

Olba Krallığı’nın eşsiz eserlerinden kalıntıları barındıran turistik rotayı yürümek de coğrafi açıdan oldukça kolay. Uzuncaburç Antik Kenti ve Mersin Kızkalesi başlıca turistik noktalarda olsa da, henüz istenildiği kadar bilinmeyen Olba Yolu, Silifke’nin 30 km. kuzeyinde bugünkü adıyla Uzuncaburç Köyü civarlarında.

 

Hellenistik Çağ’dan kalan Olba’nın (Ura) ibadethaneleri ile başlayan Olba kenti, Uzuncaburç’un 4. km doğusunda tarihi önemi yoğun bir antik kent. Tarihte Romalıların ele geçirmesinden sonra bu bölgedeki yapılardan başta Zeus tapınağı olmak üzere birçu Roma dönemine ait olsa da, bölgenin en önemli özelliği tarihi Olba Yolu’na sahip olması.

 

Şehrimiz, güneyin incisi Mersin’de yapılacak şeyler listesinde deniz keyfi başta olsa da, turistik ziyaret duraklarından önemli birisi de Olba Yolu. Bölgenin en büyük ilçelerinden Silifke’ye bağlı olan bu turistik beldeye hem Mersin’den, hem de Türkiye’nin birçok bölgesinden ulaşım oldukça kolay. Mersin ulaşımı için, Adana - Mersin otoyolundan, Antalya yöne doğru, Mersin il merkezinden 110 km. kadar ilerlemek yeterli. Silifke il merkezinden kuzeye, dağlara doğru (Mut - Karaman - Konya yolu) ilerlenildiğinde karşılaşılacak Uzuncaburç kenti’nde tarihi Olba kalıntıları, tarihi Roma kalıntılarıyla birlikte ziyaret edilmeyi bekliyor.

 

Ziyaretçiler buradan Silifke’ye dönerken, Silifke’nin meşhur sıkma börek gibi hamur işlerini, Mersin’İn meşhur tantunisini ve künefesini yedikten sonra dilerlerse Taşucu’na seyahat ederek burayı ziyaret ettikten sonra Taşucu’ndan Kıbrıs’a gidebiliyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne deniz yoluyla yapılacak seyahatlerde, deniz yolcularının yolu Mersin Taşucu’ndan geçiyor.

 

Mersin Olba Yolu, her ne kadar Türkiye’nin en meşhur tarihi parkuru olan Likya Yolu kadar alternatif bir trekking rotası olmasa da, yaşlı konuklar dahil birçok kişinin rahat ziyaret edebileceği bir tarih noktası. Mersin’de görülecek yerlerin sadece biri.

 

 

Hat boyunca Mersin’in meşhur yemekleri içerisinden, tantuni, künefe, ciğer, sıkma, börek, gözleme, Akdeniz balıkları, yengeç, karides, Mersin yeşillikleri, taze sebze ve meyve ile mideye ziyafet çektirme keyfi de cabası. 

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü