Mersin Vatan Gazetesi
HV
20 NİSAN Cumartesi 14:43

Irak Ticaret’inin kalbi Dohuk - Zaho’

Türkiye Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği ( TISİAD ) Genel Başkanı Nevaf Kılıç başkanlığındaki TISİAD heyeti ‘’ 7.Irak İş Gezisi’’ kapsamında Irak Kürdistan bölgesel yönetimi illerinden dohuk’un en büyük ilçesi Zaho’nun Kaymakamı Botan Muhsin ’i ve Zaho Belediye Başkanı Bıjar Munib’i makamlarında ayrı ayrı ziyaret ettiler.

EKONOMİ
Giriş Tarihi : 25-03-2017 10:34   Güncelleme : 25-03-2017 10:34
Irak Ticaret’inin kalbi Dohuk - Zaho’

Ziyaretlerde TISİAD heyetinden TISİAD Genel Başkan Yardımcısı Ve Antalya İl Temsilcisi H.Kenan Yozgatlı ( Yzgt Group ) ile Zaho İlçe Temsilciliğinden Adil Hacı Kadır ( Zilan Company ) hazır bulunmuşlardır.

"IRAK TİCARET’İNİN KALBİ DOHUK ZAHO ’’

Genel Başkan Nevaf Kılıç ‘’ Irak Kürdistan Bölgesine ve Irak’a  açılan Türkiyemizin en önemli sınır kapısı olan Habur’a bitişik ilçe Zaho ilçesi Türkiye ve ırak arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesinde en önemli köprü özelliğini korumaktadır. Lojistik aktarma ve  pazar çarşı alanları ile ticari hayatının canlı ve  dinamik yapısı artarak devam ettiğini görmekteyiz. 

Bu vesile ile sayın kaymakamım, bir hususu da belirteceğim. Derneğimizin en son 6.Irak iş gezisindeki üst düzey yetkililerle yapılan temasları sonucunda Dohuk ili pilot il seçilerek önce Dohuk ile Adana’nın kardeş şehir yapılması çalışmalarına başlanılmış adana valisi ve adana büyükşehir belediye başkanı ve önemli STK’lar ziyaret edilerek konular paylaşılarak gerekli değerlendirmeler yapılmış ve de  nisan ayı içerisinde ‘Irak Dohuk’ta yatırım ve iş fırsatları’ iş gezisi planlanmıştır. Dohuk valisinin daveti ile gerçekleştireceğimiz bu etkinlikte başta adana ve mersin illerindeki yatırımcı firmalar olmak kaydıyla çok sayıda iş insanı sanayici müteşebbisi Dohuk'ta en az 2 gün ağırlanacak Dohuk odaklı  Irak Kürdistan bölgesi ve ırak ekonomisi ve  geleceğine projeksiyon tutulup Dohuk ve Dohuk’ta  yatırım fırsatları etraflıca tanıtılıp irdelenecektir. Sektörel bazda da be to be görüşmeler başlatılacaktır. Bu noktada ilk akla gelen  petro-kimya, inşaat, gıda, tarım  ve mobilya sektörlerindeki yatırım konularıdır.

Bu arada , Amasya il temsilcimiz Mahide Çopuroğlu’nun da katkılarıyla, Zaho gibi ortasından nehir geçen şehzadeler şehri Amasya ile kardeş şehir olmanızı önermekteyiz. Uygun görürseniz de Amasya yetkilileri ile konuyu görüşüp işlemleri takip edeceğiz. İleride yapacağımız  bütün etkinliklerde sizleri de aramızda görmek istiyoruz" dedi.

"IRAK’TA  EN GÜVENLİ YÖRELERİMİZDEN BİRİDE ZAHO’DUR ’’

 

Zaho’nun kaymakamı Botan Muhsin ‘’ Irak ticaretinin kalbi Zaho  ve Dohuk Irak’ın aynı zamanda en güvenli bölgelerimizden biridir. Hızla gelişen büyüyen bir ilçedir. Ticaretin yanı sırada tarımda da gelişmelerimiz devam etmektedir. Şehzadeler şehri Amasya  ile kardeş şehir olmak bir şereftir.’’

Zaho kaymakamı,  "Bahsettiğiniz şehirlerden şehzadeler şehri Amasya ile kardeş şehir olmak bir şereftir. Amasyalılara selam ve sevgilerimizi yollarız.

İlçemiz insanları türkiye ile ilişkilerin artmasından çok memnundur. Sizin gibi cemiyetlerde bu diyalogu geliştirecek hızlandıracaktır" dedi

‘’ KIRSALLIKLA ŞEHİR HAYATINI BİRLİKTE YAŞAYAN ZAHO ÇAĞDAŞ BELEDİYE HİZMETLERİNDEDE  ÖRNEK ÇALIŞMALAR İÇERİSİNDEDİR.’’

Zaho Belediye Başkanı Bıjar Munib, "Kırsallıkla şehir hayatını birlikte yaşayan Zaho çağdaş belediye hizmetlerindede  örnek çalışmalar içerisindedir. Gördüğünüz gibi belediyemize ait asfalt tesisi ile belediyemizin sorumluluk alanındaki her yere ulaşma çalışmalarımız devam ediyor. Nehir etrafında rekrasyon çalışmaları da devam etmektedir. Çöp ciddi bir sorun olabilecektir diye şimdiden her türlü tedbir için çalışmaktayız. Yeni konut yapımı için imar ve hukuki sorun çözme çalışmarımız da hızla sürmektedir. Ekonomik yaşamdaki düzelmelere ve gelişmelere paralelde şehrimizin yenilenmesi güzelleşmesi devam etmektedir" dedi                        

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü