Mersin Vatan Gazetesi
HV
29 MART Cuma 01:53
Advert

TISİAD’dan ASKON’a ziyaret

TISİAD Genel Başkanı Nevaf Kılıç, Irak’ın Türkiye ile kardeşlik bağlarının yanı sıra, en önemli ticari partnerlerinden biri olduğuna dikkat çekerek, “Irak, Akdeniz ve Güneydoğu’nun sanayisine, ticaretine yön veren ülke konumundaydı. Son günlerde Irak’ta yaşanan sorunlar, ticaretimize de yansıdı” dedi.

GÜNDEM
Giriş Tarihi : 14-01-2017 09:37   Güncelleme : 14-01-2017 09:37
TISİAD’dan ASKON’a ziyaret

Irak’taki sorunlar ticarete de yansıdı

Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Genel Başkanı Nevaf Kılıç, Mersin Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Mersin Şube Başkanı İbrahim Özdoğru ile Başkan Yardımcısı Hasan Arslan’ı ziyaret etti.

TISAD Yönetim Kurulu’nun ASKON Mersin Şubesi Yönetim Kurulu’nu da ziyaret edeceği bilgisini paylaşan Başkan Nevaf Kılıç, Mersin’in Türkiye’nin bölge ve dünya ticaretinde merkez konumunda olduğunu söyledi.

Türkiye ve Mersin için büyük öneme sahip Irak ile ticari ve dostluk ilişkilerinin geliştirilmesi için 2017 yılında önemli projeleri hayata geçirmeyi planladıklarını anlatan Kılıç, şunları söyledi:

SORUNLAR TİCARETE DE YANSIDI

“Türkiye ile kardeşlik bağlarının yanı sıra, en önemli ticari partnerlerinden biri olan Irak, Akdeniz ve Güneydoğu’nun sanayisine, ticaretine yön veren ülke konumundaydı. Son günlerde Irak’ta yaşanan sorunlar, ticaretimize de yansıdı. Bu sorunların aşılması için çaba gösteriyoruz. Rakamsal olarak 2013’te Türkiye’den Irak’a yapılan ihracatımız 12 milyar dolardı. 2014’ün ilk beş ayında da rakamlar çok iyi gidiyordu. Aylık ihracatımız 1 milyar doları aşıyordu. 2014’ün beşinci ayında Irak’ta meydana gelen iç savaş nedeniyle ihracatımızda düşüş yaşandı. 2014 ihracat rakamımız 10 milyar 800 milyon dolara, 2015’te 8 milyar 500 bin dolara düştü. 2016 ise bu rakamlar daha da geriledi.”

Irak’ın 18 vilayetinden iş adamları ve bürokratlarının davetli olacağı iş zirvesi planından bahseden Kılıç, “Bağdat’ın güneyindeki illere de iş zirvesi planlıyoruz. Mersin’in Tanıtım günlerini Irak’ta yapmak istiyoruz. Mersin’in sanayisini, turizmini, tarımını, markalarını buralarda tanıtalım ki bağlantılar kurulsun, ticaret dönüşsün. Üyesi olduğumuz, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) üyelerinin de katılacağı bir Irak ticaret heyeti de planlımız da var. Irak’ın sanayi odaları ve borsa başkanlarını Mersin’e davet edeceğiz” bilgisini paylaştı.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Mersin Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Mersin Şube Başkanı İbrahim Özdoğru ise, işbirliğine hazır olduklarını söyledi.

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü