Mersin Vatan Gazetesi
HV
26 NİSAN Cuma 03:14

TISİAD, Göç İdaresi Müdürlüğü'ne ziyaret

TISİAD Genel Başkanı Nevaf Kılıç, Mersin'de yaklaşık 6 bin Iraklının yaşadığına dikkat çekerek, "Iraklılar bizim kardeşimiz. Kendilerini yalnız hissetmeyecek. Biz onlarla beraberiz, yanlarındayız" dedi.

EKONOMİ
Giriş Tarihi : 12-01-2017 09:23   Güncelleme : 12-01-2017 09:23
TISİAD, Göç İdaresi Müdürlüğü'ne ziyaret

"Iraklılar bizim kardeşimiz"

Türkiye'ye gelen birçok Iraklının meslek sahibi olduğuna işaret eden Kılıç, onların kendi mesleklerini yapabilmeleri için yardımcı olmaya hazır olduklarını söyledi.

Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Genel Başkanı Nevaf Kılıç, Mersin İl Göç İdaresi Müdürü Prof. Dr. Nalan Yetim'i ziyaret etti.

Mersin'de yaklaşık 6 bin Iraklının yaşadığını anımsatan Kılıç, Göç İdaresi Müdürlüğü ile işbirliği yapmak istediklerini belirterek, şunları söyledi:

"Iraklılar bizim kardeşimiz. Aynı dini, kültürü, aynı coğrafyayı paylaşıyoruz. Türk vatandaşlarından onları ayırt etmiyoruz. Onlar da bizim kardeşimiz. Üzerimize ne düşerse Mersin'de, Türkiye'nin diğer illerinde yaşayan Iraklılara yardımcı olmaya hazırız."

MESLEKLERİNİ TÜRKİYE'DE İCRA EDEBİLMELİ

Ülkemize gelen bir çok Iraklının meslek sahibi olduğuna dikkat çeken Kılıç, mesleklerini burada icra etmeleri için yardımcı olmaya hazır olduklarını belirterek, "Iraklı vatandaşlarımız kendilerini yalnız hissetmeyecek. Biz onlarla beraberiz, yanlarındayız. Bizim vatandaşlarımız nelerden faydalanıyorsa, Iraklı vatandaşlarımız da aynı şekilde ondan faydalanacak. Iraklılar kardeşlerimiz" dedi.

Önümüzdeki dönemde İl Göç İdaresi Müdürü Sayın Prof. Dr. Nalan Yetim ile birlikte hareket ederek Mersin'de yaşayan Iraklıların yararına projeler üreteceklerini anlatan Kılıç, onlara destek ve katkı sunacak projeleri hayata geçirmek istediklerini söyledi.

IRAK ÖNEMLİ BİR KOMŞUMUZ

Irak'ın önemli bir partner olduğuna dikkat çeken Kılıç, "2016 yılında Irak'a ihracatımız yarı yarıya düştü. Müteahhitlik hizmetlerinde, lojistikte de düşüş var. Yıllık sefer sayımız 700 bini aşmıştı. Günlük ortalama 2 bin 300 araca denk geliyordu. Şu an bin aracın altına düştü. Bölgede yaşanan iç sıkıntılar, petrol fiyatlarının düşmesi, hükümetler arasındaki soğukluk bu düşüşlerde etkili oldu" dedi.

TISİAD'ın Türkiye-Irak arasında ticari, sosyo-ekonomik ve kültürel ilişkilerin arttırılması, mevcut ilişkilerin geliştirilmesi ve devamlılığının sağlanması için faaliyet gösterdiğini dile getiren Kılıç, derneği projeleri hakkında da şu bilgileri verdi:

İŞ DÜNYASI ZİRVEDE BULUŞACAK

"Mersin'de Irak’ın 18 vilayetinden iş adamları ve bürokratların davetli olacağı bir Türkiye Irak İş Zirvesi planlıyoruz. Her iki ülke açısından da önemli olacağına inanıyoruz. Bu konuda hem sizin hem sayın valimizin görüşlerini almak istiyoruz.

İkincisi, Güney Bağdat İş Zirvesi. Şu an ağırlıklı, bizim şirketlerimiz Kuzey Irak’a yoğunlaşmış durumda. Oysa Bağdat’ın güneyinde 10 il var. Bu 10 il hem ticarete hem yatırıma aç bölgeler. Bu 10 ilin iş

adamlarını, belediye, ticaret oda başkanlarını, bürokratlarını davet ederek, Güney Bağdat İş Zirvesi planlıyoruz. Türkiye’nin değişik illerinden iş insanlarını davet ederek, görüşmeler sağlayacağız.

Ayrıca kardeş şehir projelerimiz var. Basra, Bağdat, Erbil başta olmak üzere Irak’ın önemli kentlerini, Türkiye’nin önemli kentleri ile kardeş şehir yapma çalışmalarımız var. Musul'da sorunlar çözülürse önemli bir kentimiz ile kardeş şehir yapmak isteriz."

MERSİN'İN MARKALARINI IRAK'TA TANITALIM

Mersin'in her yıl Ankara ve İstanbul'da yaptığı tanıtı günlerini Irak'ta yapmak istediklerini anlatan Kılıç, "Tanıtım günleri düzenleme planımız var. Mesela Mersin ve Adana tanıtım günleri İstanbul ve Ankara’da yapılıyor. Mersin'in tanıtımını Irak'ın Bağdat, Erbil, Basra kentlerinde yapalım. Mersin'in tarımını, turizmini, sanayisini, narenciyesini, markalarını oralarda tanıtalım. Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) üyelerinin de katılacağı bir Irak ticaret heyeti de planlıyoruz. Güzel çalışmalarımız olacak, önümüzdeki dönemde" dedi.

İŞBİRLİĞİ SÖZÜ

TISİAD Başkanı Kılıç, İl Göç İdaresi Müdürü Prof. Dr. Nalan Yetim'i dernekleri bünyesinde bulunan Bilim Kurulu'nda yer almaya davet etti ve bu konuda söz de aldı.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren İl Göç İdaresi Müdürü Prof. Dr. Nalan Yetim de işbirliğine hazır olduklarını söyledi. Türkiye ile Irak arasındaki komşuluk ilişkilerine dikkat çeken Prof. Dr. Yetim, ilişkilerin düzeleceğine olan inancını dile getirerek, çözüm önerileri ile ilgili görüşlerini sundu. Prof. Dr. Yetim, iş dünyasına ortak bir platformda buluşma önerisinde bulundu. TISİAD'ın Mersin'in tanıtımı için hazırladıkları projelere Başbakanlığın da destek verebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Yetim, kendilerinin de kent adına yapılacak bu önemli projelerde ellerinden gelen katkıyı sunacaklarını ifade etti.

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü