Mersin Vatan Gazetesi
HV
19 NİSAN Cuma 01:45

Normal doğumun en sağlıklı olanıdır

Anne ve baba adaylarının gebelik boyunca en çok düşünüp karar vermekte zorlandığı konunun doğum şekli olduğunu ifade eden Özel Mersin Sistem Cerrahi Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Muhittin Hikmet Telli, “Her anne adayı normal doğumun en sağlıklı doğum şekli olduğunu bilmelidir” dedi.

SAĞLIK
Giriş Tarihi : 28-11-2016 10:25   Güncelleme : 28-11-2016 10:25
Normal doğumun en sağlıklı olanıdır

 

Özel Mersin Sistem Cerrahi Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Telli, normal doğumun anne ve çocuk sağlığı açısından önemini anlattı. “Anne ve baba adaylarının gebelik boyunca en çok düşünüp karar vermekte zorlandığı konu doğum şeklidir. Çoğunlukla çiftler yakın çevrelerinin etkisi altına girmekte ya da yanlış bilgilere ulaşabilmektedirler.  Bu konuda kendinize güvenmek, endişeden uzak durmak ve bu sayede mutlu bir şekilde doğum yapmak için doktorunuzdan ve uygun kaynaklardan normal doğumun önemi hakkında bilgi edinmelisiniz” dedi. 

NORMAL DOĞUMUN ANNE ADAYLARINA FAYDALARI!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Telli, normal doğumun anne sağlığına faydaları hakkında şu bilgileri verdi:

Normal doğumdan sonra annenin iyileşmesi ve günlük hayata dönme süresi çok kısadır. Hastaneden daha kısa sürede taburcu edilirler. 

Normal doğum yapan bir anne büyük bir güven ve başarma duygusu hisseder.

Normal doğum sancısı, anne sütünün gelmesini hızlandırır.

Normal doğumda sezaryene göre ‘doğum sırasında anne ölüm oranı’ daha azdır.

Normal doğum yapan annenin rahminde bir kesi veya hasar oluşmadığı için sonraki doğumlarını da normal yolla yapma şansı yüksektir. İleriki hayatında geçirebileceği karın ameliyatları için bir risk taşımaz.

Normal doğumda, doğum sonrası enfeksiyon ve kanama benzeri komplikasyonlar daha azdır.

Normal vajinal doğum yapan annenin doğum sonrasında ağrı şikâyeti sezaryene göre çok azdır.”

NORMAL DOĞUMUN BEBEĞE FAYDALARI!

Doğum sonrası anne ile bebek arasındaki iletişimin önemine dikkat çeken Op. Dr. Telli “Bebeğiniz anne rahminde 40 haftada olgunlaşır. Sezeryan ile doğum  genellikle  38. Haftadan itibaren gerçekleşmektedir ve aradaki 2 hafta  fark bebeğin  gelişimini  %5  azaltır . Normal doğum ile dünyaya gelen bebeklerde solunum sıkıntısı gelişme riski daha azdır ve küvezde kalma ihtimali minimumdur. Doğum sancısı bebeğinizin akciğerindeki suyu yok ederek ilk nefeste tam oksijenlenmeyi sağlar. Bebeğin normal doğum sırasında doğum kanalından geçerken ağzı ile temas ettiği bakteriler, bağışıklık sisteminin gelişmesinde faydalı rol oynar. Normal doğum sonrası anne ile bebek arasında cilt teması daha hızlı ve kolay gerçekleşir. Bu temas bebeğin anneye bağlanması ve gelişimi açısından çok önemlidir. Normal doğumla dünyaya gelen bebekler sezaryen ile doğanlara göre yoğun bakıma daha az alınırlar. Normal doğumla dünyaya gelen bebekler, anestezi ilaçları almadığı için doğum sarılığı riski çok azdır” bilgilerini verdi.

Op. Dr. Telli,  "hamilelik öncesi, esnası ve sonrası profesyonel takip gerektirir.Doğuma hazır olmak ve sonrasında sağlıklı olmak hem anne hem de bebekler için hayati önem taşır.  Normal Doüum bir mucizedir, tüm anne adayları bu mucizeyi yaşamalıdır" dedi.

ismail USTAismail USTA

Mersin Vatan Haber Müdürü